Drożdżówki z czekoladą
1 godz.
20 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Drożdżówki z czekoladą

Jeśli masz ochotę na pyszny deser lub drugie śniadanie, drożdżówki z czekoladą sprawdzą się idealnie. Są miękkie w środku i idealnie chrupiące na zewnątrz, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Zależy Ci na sprawdzonym przepisie na przepyszne bułeczki? Jesteś w dobrym miejscu. Zbierz składniki i do dzieła!

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Bułeczki drożdżowe z czekoladą możesz tak naprawdę przyrządzić na wiele sposobów. Nadadzą się świetnie na drugie śniadanie, lunch lub podwieczorek — na każdą okazję będą przepyszne. Jeśli chcesz sprawdzić jak zadbać o to, by ciasto drożdżowe wyrosło i dowiedzieć się, czego jeszcze możesz użyć do posmarowania bułek, zostań i czytaj dalej.

Świeże drożdże a suche drożdże — co wybrać?

Co do zasady możesz wykorzystać drożdże, które masz pod ręką. Główna różnica polega na tym, że wykorzystując suche drożdże, rozczyn nie będzie wymagał czasu, bo nie musi rosnąć. Takie ciasto na pewno przygotujesz nieco szybciej.

Świeże drożdże lepiej się sprawdzą przy cięższych ciastach z wieloma dodatkami (owoce i bakalie do ciast, składniki do pizzy), te suche zaś lepiej przyjmą się w lżejszych wypiekach.

Ciasto drożdżowe — jak zadbać, by dobrze wyrosło?

Pamiętaj, by zrobić rozczyn według przepisu. Do drożdży świeżych dodaj trochę mąki pszennej i cukier. Same drożdże możesz wcześniej pokruszyć na małe kawałki. Po zalaniu podgrzanym mlekiem powinieneś przykryć ściereczką rozczyn i odłożyć go w ciepłe miejsce, by drożdże pracowały.

Gdy uda Ci się już dodać resztę składników i wszystko połączyć, zadbaj o odpowiednie warunki do wyrastania ciasta. Znów — ciepłe miejsce, z dala od przeciągów i zmian temperatur. Możesz użyć garownika lub po prostu trzymać ciasto w piekarniku na minimalnej temperaturze (mniej niż 50°C).

Gdy Twoje bułeczki drożdżowe z czekoladą będą już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, również daj im chwilę odpocząć. Pamiętaj o odstępach, by miały przestrzeń do rośnięcia w piekarniku. Po wszystkim uzyskasz puszyste, pięknie upieczone bułeczki z czekoladą. Spróbuj, gdy są jeszcze lekko ciepłe — smak będzie nieziemski.

Jak wyrobić ciasto?

Zasada jest jedna: ciasto powinieneś wyrabiać niespiesznie. Trzeba trochę się nagnieść, by składniki się połączyły i by ciasto nabrało pożądanej sprężystości. Co do zasady przygotowanie ciasta drożdżowego polega głównie na cierpliwym czekaniu, ale dla pysznego smaku warto!

Kawałki czekolady to nie jedyna opcja

By zrobić bułeczki drożdżowe z czekoladą, nie musisz koniecznie umieszczać kawałków czekolady na surowym cieście. Opcji jest znacznie więcej.

Możesz na przykład wymieszać w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i czekoladę mleczną. Zamiast wałkować ciasto na płasko, a później zawijać w rulon, podziel je na kawałki i uformuj bułeczki. Tak przygotowane wypełnij roztopioną czekoladą. Wierzch możesz udekorować kropelkami z czekolady lub ciekawym wzorem.

Możesz też po upieczeniu wysypać na gorące bułeczki posiekaną czekoladę. Polewa czekoladowa utworzy się na nich sama.

Krem z czekoladą i orzechami

Czekolada (zarówno mleczna, jak i gorzka) może stanowić bazę pysznego kremu z orzechami. Pysznego i — co istotne — mało pracochłonnego i skomplikowanego. By przygotować taki krem, przygotuj:

  • 450 g orzechów laskowych;
  • 150 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • dwie łyżki miodu;
  • łyżka kakao.

W misce, misie lub kielichu blendera umieść orzechy i zmiksuj je na proszek. Dodawaj do nich stopniowo połamaną czekoladę, miód, olej kokosowy i kakao. Możesz co jakiś czas wyłączać blender na chwilę, dodawać jeden składnik i wracać do pracy. Będzie to też korzystne dla sprzętu, bowiem uzyskanie półpłynnej masy zabierze trochę czasu, co może mocno wyeksploatować blender. 

Tak przygotowanym kremem możesz posmarować ciasto i pokroić je jak w głównym przepisie lub uformować bułeczki drożdżowe i nadziać je czekoladą. Będzie to dobre połączenie smakowe!

Komentarze