Liczba porcji6
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:15 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Średnie

Domowe placki tortilla

Placki tortilla to podstawa meksykańskiej kuchni. Używa się ich jako zamienniki klasycznego pieczywa lub jako główny element wielu dań. Świetnie komponują się z mięsnymi i warzywnymi farszami, z różnymi dipami lub serem. Przygotowanie domowych placków tortilla jest bardzo proste. Sprawdź.

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przesiej mąkę do miski.

  • 2

    W nieco urozmaiconej wersji możesz dodać na tym etapie łyżkę Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel i dokładnie wymieszać je z mąką. Tortille zyskają dzięki temu ciekawszy kolor i oryginalny posmak.

  • 3

    Dodaj sól i olej.

  • 4

    Stopniowo wlewaj do środka gorącą wodę aż uzyskasz elastyczne i miękkie ciasto. Ugniataj masę tak długo, aż przestanie się kleić i będzie swobodnie odchodzić od dłoni.

  • 5

    Pozostaw ciasto na kilkanaście minut, aby odpoczęło. To zapobiegnie kurczeniu się placków podczas wałkowania.

  • 6

    Przygotowaną masę podziel na kilka części i z każdej z nich uformuj kule wielkości dłoni.

  • 7

    Rozpłaszcz ciasto dłonią i rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy większej niż patelnia, na której później będą one smażone.

  • 8

    Smaż placki na średnim ogniu i pilnuj, żeby się nie przypaliły. Kiedy na wierzchu pojawią się pęcherze, przewróć tortille na drugą stronę.

  • 9

    Ciasto będzie gotowe, kiedy nabierze złotego koloru, a jego brzegi się zarumienią. Po usmażeniu każdy placek przykryj lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym i talerzem.

Oceń przepis:

Jak przygotować idealne placki tortilla?

Prawdziwe placki tortilla są nieco grubsze niż naleśniki. Smaży się je krótko, tylko do zarumienienia i powstania pęcherzy. Są elastyczne, nie łamią się i nie nasiąkają sosem. Doskonale smakują z mięsnym lub warzywnym farszem, a także jako przekąska. To doskonały wybór na kolację, imprezę czy przyjęcie.

Sekret idealnych placków to odpowiednia ilość mąki, wody, oleju i soli.  Zbyt dużo suchych składników spowoduje, że tortille będą suche i twarde, natomiast za dużo wody sprawi, że ciasto będzie gumowe i klejące. Ilość płynu zależy od stopnia wilgotności mąki, dlatego wodę należy dodać stopniowo, małymi partiami.

Nie możesz zapomnieć także o odpowiedniej ilości oleju – na każde 100 g suchych składników należy dodać 1 łyżkę np. oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła. Dzięki temu nie tylko podkreślisz smak samego placka, ale także zapobiegniesz przyklejaniu się ciasta do patelni. Wiele porad dotyczących przyrządzania tortilli znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/gotowanie/jak-zrobic-ciasto-na-tortille/.

Tajemnica elastycznych tortilli drzemie w gorącej wodzie. Aby ciasto łatwo się formowało, należy sparzyć surową mąkę wrzątkiem. Gorąca woda sprawi, że masa będzie elastyczna i gładka. Pamiętaj o tym, żeby nie mieszać ciasta rękami bezpośrednio po wlaniu wrzątku, ponieważ łatwo o oparzenia.

Sukces przygotowania tortilli zależy także od sposobu i długości smażenia. Do placków należy wybierać tylko patelnie z powłoką nieprzywierającą, która nie wymaga używania tłuszczu. Mocno przypalone ciasto będzie twarde i mało elastyczne.

 

Jak wyrobić ciasto, aby było puszyste i lekkie?

Zastanawiasz się, jak zrobić lekkie tortille, które nie pękają podczas zawijania? Struktura placków zależy od odpowiedniego napowietrzenia suchych składników. Przesianie mąki, a także ręczne wyrobienie masy sprawia, że placki są delikatne i puszyste, a podczas smażenia, na ich powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza. Unikaj mieszania składników łyżką, jeśli nie chcesz, żeby w cieście pozostały grudki surowej mąki.

Surowa tortilla musi być większa niż patelnia. Placek skurczy się do odpowiednich rozmiarów pod wpływem ciepła. Jeśli chcesz podać je podczas kolacji lub planujesz poczęstować nimi gości i potrzebujesz idealnie okrągłych placków, to rozwałkuj całe ciasto i talerzem odkrój doskonałe tortille. Resztki masy z powrotem połącz i użyj ponownie.

Zwróć również uwagę na grubość przygotowanych placków. Powinny mieć nie więcej niż kilka milimetrów. Zbyt grube ciasto może powodować wiele trudności np. podczas przewracania tortilli na drugą stronę lub na etapie zawijania farszu.

Ważne jest także odpowiednie przechowywanie placków. Wilgotny ręcznik położony na placku, sprawi, że ciasto będzie elastyczne i bardziej miękkie. Jeśli chcesz przygotować tortille kilka dni wcześniej, po usmażeniu zamknij je w worku strunowym i przechowuj w lodówce. Możesz także je zamrozić. W tym celu, każdy placek owiń papierem pieczeniowym i ułóż na płasko w zamrażarce. Trzymaj w szczelnym zamknięciu.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: