Liczba porcji6
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:40 min
Poziom trudności:Łatwe

Czekoladowe muffiny z cukinii

Muffinki to jeden z tych deserów, które kochają wszyscy. Nie da się przejść obojętnie obok pysznie wyglądającej babeczki, która tylko czeka, żeby ją zjeść, prawda? A co powiesz na jej nietypową, ale nieziemsko smaczną wersję, czyli czekoladowe muffiny z cukinii? Poznaj przepis!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ze skórką – potrzebujesz ok. 1 szklanki. Nie musisz odciskać warzywa z soku.

  • 2

    Zmieszaj ze sobą wszystkie suche składniki, tj.: mąkę, kakao ciemny z Ghany E.Wedel, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.

  • 3

    Połącz składniki mokre: mleko, olej, jajka oraz olejek pomarańczowy. Utwórz z nich w miarę gładką masę.

  • 4

    Do miski z suchymi składnikami wlej mokre i mieszaj energicznie drewnianą łyżką aż do utworzenia się jednolitej masy.

  • 5

    Dodaj do masy startą cukinię. Wymieszaj i połącz z pozostałymi składnikami. Masa na czekoladowe muffiny jest już gotowa!

  • 6

    Jeśli chcesz, możesz do niej dodać jeszcze posiekaną na kawałki czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel oraz delikatnie podprażone i posiekane orzechy, np. laskowe czy makadamia.

  • 7

    Przygotuj formę na muffiny: wysmaruj ją delikatnie tłuszczem, a następnie włóż do środka papierowe papilotki.

  • 8

    Dużą łyżką napełniaj papilotki masą na czekoladowe muffiny z cukinii. Uwaga! Nie wypełniaj papilotek po brzegi, a jedynie w ok. ¾ wysokości – deser urośnie w piekarniku!

  • 9

    Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  • 10

    Kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, włóż formę z muffinkami na środkowy poziom i włącz termoobieg. Muffiny powinny być gotowe w ok. 35-40 minut.

  • 11

    Aby mieć pewność, że deser się upiekł, wykonaj test drewnianego patyczka – włóż go do wypieku. Jeśli pozostanie czysty, muffinki są gotowe.

  • 12

    Tak przygotowane muffiny wystudź na kratce, a następnie – jeśli nie zostaną zjedzone od razu – włóż do szczelnego słoika, co zapobiegnie ich wyschnięciu.

Oceń przepis:

Możesz się zastanawiać, po co w tych muffinkach cukinia? Otóż doda ona deserowi ciekawej, nietypowej konsystencji oraz łagodnego, bardzo kremowego smaku. To niecodzienne połączenie przypadnie do gustu każdemu fanowi subtelnych, a zarazem interesujących deserów.. Musisz je wypróbować!

Jak urozmaicić przepis na czekoladowe muffiny z cukinii?

Podstawowa wersja przepisu na czekoladowe muffiny z cukinii sama w sobie zachwyca rewelacyjnym smakiem. Jeżeli jednak chcesz dodać tej przekąsce nowego wymiaru, możesz pomyśleć o:

  • wymieszaniu cukinii z dynią lub marchewką – te warzywa równie dobrze pasują do słodkich wypieków i nadadzą muffinkom jeszcze ciekawszego smaku,
  • dodaniu do masy dodatkowych przypraw – np. imbiru i chilli, dla subtelnej pikantności, lub kardamonu i cynamonu, aby uzyskać bardziej korzenny smak,
  • uzupełnieniem deseru o dekorację z bitej śmietany i kakao ciemnego z Ghany E.Wedel lub startej białej albo Mocno Mlecznej czekolady E.Wedel – dzięki temu muffiny zyskają jeszcze bardziej estetyczny wygląd i staną się prawdziwym hitem na wszelkiego rodzaju imprezach
  • wzbogacenie masy o bakalie – z tymi muffinami dobrze skomponują się np. rodzynki, suszone morele czy śliwki.

Możesz także nadać babeczkom jeszcze bardziej czekoladowy smak – wystarczy, że na dno każdej papilotki trafi dodatkowo kostka gorzkiej klasycznej 64% lub Mocno Mlecznej czekolady E.Wedel która delikatnie się roztopi. To prawdziwa poezja!

Pamiętaj też, że możesz regulować ilość cukinii w muffinach – dodać jej nieco mniej lub więcej, zgodnie z preferencjami. Spróbuj i zakochaj się w tym niecodziennym deserze! Jego aromat pozytywnie Cię zaskoczy, podobnie jak to, jak szybko zniknie on ze stołu! Już wkrótce będziesz przygotowywać kolejną porcję – pysznych łakoci nigdy nie za dużo.

 

Przeczytaj też przepis na babeczki czekoladowe.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: