Czekoladowe kuleczki
4
30 min
20 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Czekoladowe kuleczki

Masz ochotę na pyszne kuleczki z dużą ilością czekolady? Uwielbiane nie tylko przez dzieci, lecz także przez większość dorosłych? Bogate we wszystko to, co lubisz, bo ostatecznie to Ty jesteś osobą, która decyduje o tym, jakie składniki się w nich znajdą. Przeczytaj przepis i zrób deser, który może stać się Twoim ulubionym.

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Dodatki, którymi możesz urozmaicić czekoladowe kuleczki są nieograniczone. Odpowiednio przygotowane mogą nadać im cudowny wygląd, ale mają też inne właścowości. Te z kakao dodają energii, z orzechami wspomagają pracę mózgu, inne mogą mieć dużo błonnika. Tak naprawdę wszystko zależy od mieszanki, którą zechcesz przygotować.

Jeśli chodzi o domowe kuleczki czekoladowe, jedno jest pewne – to deser, którego nie zastąpisz wyrobami ze sklepu. Nic nie będzie bardziej szyte na Twoją miarę niż to, co przygotujesz we własnej kuchni. Jeśli szukasz inspiracji, sprawdź kilka pomysłów proponowanych poniżej.

Jak nie ubrudzić całej kuchni, robiąc czekoladowe kuleczki?

Gdy robisz kulki z czekolady, dobra zabawa jest gwarantowana: ulubione składniki, płynna czekolada, różne posypki do podjadania (i oczywiście także do użycia na kuleczki). By nie mieć problemu podczas sprzątania całej kuchni z czekolady i sypkich produktów, wykorzystaj kilka porad. Dobra organizacja zabezpieczy Cię przed artystycznym nieładem:

Zorganizuj miejsce do zastygania na kuleczki

Bardzo ważne jest to, gdzie umieścisz zastygające kulki. Jeśli używasz dużo posypki o dość grubej strukturze (bardziej zbliżonej do wiórków czy siekanych orzechów), blaszka lub deska wyłożona papierem wystarczy – posypka będzie tu swego rodzaju amortyzatorem i ani kuchnia nie straci na czystości, ani Twój deser na wyglądzie.

Jeśli zamierzasz posypać kulki cynamonem lub mielonymi orzechami, najlepiej umieść je na gęstej kratce kuchennej lub – jeśli są dość zbite – nabij je na wykałaczki i umieść w niezbyt wysokim słoiku, by zastygały, będąc w powietrzu. W ten sposób unikniesz odgnieceń na deserze.

Miej posypki i blat pod kontrolą

Zatroszcz się o to, by na każdy etap obtaczania kulek w posypkach również miał swoje miejsce. Posypki dobrze przełożyć do szerokich i płaskich misek lub podobnych naczyń, które pozwolą na wygodne maczanie w nich kulek w czekoladzie. Niech znajdują się w pobliżu miejsca zastygania kulek. Wówczas możesz szybko i poręcznie przenosić je na bok do wystygnięcia.

Metodyka pracy przypomina nieco panierowanie. Zamiast jajka jest jednak czekolada, a bułkę tartą z przyprawami zastępują wiórki kokosowe, różne rodzaje orzechów, słodkości i przypraw.

Zadbaj także o zabezpieczenie blatu. Najlepiej sprawdzi się silikonowa mata, ale nawet kawałek papieru, folii spożywczej lub zwykła, bawełniana ścierka mogą oszczędzić Ci późniejszego sprzątania. 

Czekoladowe kuleczki – super atrakcja dla dzieci

Jeśli Twoje pociechy siedzą znudzone przed telewizorem lub przychodzą do nich znajomi, możesz zorganizować wspólną zabawę z robieniem kulek. Może być więcej sprzątania, ale... zwyczajnie warto!

Czekoladowe kuleczki z orzechów i z kaszy

To będzie zdecydowanie bardzo pożywny deser lub podwieczorek. Jak go wykonać?

Przygotuj:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml napoju roślinnego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżkę kakao
  • 4 suszone daktyle bez pestek
  • 100 g posiekanych orzechów
  • 100 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel;
  • 2 łyżki śmietanki kremówki.

Wykonanie:

  1. Opłucz kaszę jaglaną na drobnym sitku 2-3 razy;
  2. Włóż ją do garnka z napojem roślinnym i dodaj anyż. Gotuj kaszę do momentu, gdy wchłonie cały napój;
  3. Pod koniec gotowania dodaj do kaszy kakao, posiekane daktyle i 80 g posiekanych orzechów (część z nich zostaw do obtaczania kulek);
  4. Wyjmij z masy anyż i dodaj miód. Wymieszaj całość dokładnie;
  5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką kremówką;
  6. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, mocz je w czekoladzie i zanurzaj w reszcie orzechów. Gotowe czekoladowe kuleczki, jak wcześniejsze, schowaj do lodówki. Uwaga! Są pyszne i naprawdę szybko znikają z talerza!

Białe kuleczki czekoladowe w wiórkach kokosowych

Kolejne kuleczki przygotuj z białą czekoladą. Są słodkie i nie wymagają wiele pracy, a składniki nie są liczne.

Składniki:

  • 3 białka jaj
  • 20 g cukru
  • wiórki kokosowe (100 g plus około 100 g do obtoczenia kulek)
  • 200 g Białej Czekolady E.Wedel

Wykonanie:

  1. Nastaw piekarnik na 180°C, grzanie góra dół;
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia (szeroką), wyłóż ją papierem do pieczenia;
  3. Rozpuść 80 g białej czekolady w kąpieli wodnej (resztę zostaw na później). Po rozpuszczeniu zdejmij ją z ognia;
  4. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier;
  5. Dodaj do masy ostudzoną czekoladę i wiórki kokosowe (im więcej, tym bardziej zbita będzie masa);
  6. Formuj kulki wielkości orzechów włoskich i układaj je na blaszce. Gotowe kuleczki wstaw do piekarnika na 5-10 minut, aż się lekko zarumienią;
  7. Rozpuść w kąpieli wodnej pozostałą czekoladę. Zanurz w niej upieczone i ostudzone kuleczki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych (w całości lub częściowo). Kuleczki czekoladowe przechowuj w lodówce.

Tak wygląda prosta receptura na lekko podpiekane, podwójnie kokosowe kuleczki czekoladowe. Możesz je wymieszać z kulkami z orzechów lub z biszkoptów i mieć paletę różnych smaków.

Jeśli chcesz, by Twoje pyszne czekoladowe kuleczki miały ciemny kolor, możesz użyć mlecznej/gorzkiej czekolady zamiast białej lub, nie zmieniając receptury, dodać do masy łyżkę kakao.

Komentarze