Czekoladowe desery w pucharkach
14
20 min
4 porcje
Łatwe
Ciasta i desery

Czekoladowe desery w pucharkach

Czekolada niejedno ma imię. Chociaż najczęściej sięgamy po tę w tabliczkach, warto od czasu do czasu postawić na urozmaicenie. Jeśli masz ochotę na szybkie do wykonania smakołyki, przygotuj czekoladowe desery w pucharkach. To idealna propozycja na każdą okoliczność: urodziny, walentynki, sylwestra lub… jako niedzielny podwieczorek. Poznaj więc kilka cennych wskazówek, dzięki którym przygotujesz wyborne desery czekoladowe. To bezbłędny wybór niezależnie od okazji.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Mocno czekoladowy deser to idealne rozwiązanie na letnie popołudnia. Puszysty i aksamitny mus czekoladowy sprawdzi się także jako krem, na przykład na tort biszkoptowy.

Zadbaj o kilka szczegółów

Choć cały deser opiera się na bitej śmietanie i kremie z czekolady, nadal jest kilka rzeczy, o które warto się zatroszczyć, by wyszedł jak najsmaczniejszy. Zaliczamy do nich:

Dobrej jakości produkty

Czekoladowe desery powinny być przygotowane na bazie dobrej jakości produktów. Zwróć uwagę na skład kremówki – najlepiej, żeby nie była to śmietanka UHT. Spójrz również jaki skład ma serek mascarpone. Wybierz dobrą czekoladę i kakao – w tym przypadku zwróć uwagę na ich pochodzenie. Cukiernicy cenią sobie ziarna kakaowca pochodzące z Ghany. Pamiętaj, że na smak deseru w dużej mierze przekłada się jakość poszczególnych produktów.

Schłodzone produkty

Do przygotowania czekoladowego deseru będziesz potrzebować schłodzoną śmietankę i mascarpone. Dlatego zanim przystąpisz do przygotowywania pucharków umieść kremówkę i mascarpone w lodówce na co najmniej kilka godzin. Następnie, niewykorzystywaną w pierwszym etapie kremówkę odłóż do lodówki. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że krem nie uzyska odpowiednio gęstej i sztywnej konsystencji.

Ciekawe urozmaicenie

Jeśli jesteś fanem mlecznej czekolady, nie wahaj się jej użyć. Na krem czekoladowy nie ma jedynego słusznego przepisu. Jeśli przygotowujesz desery na komunię lub przyjęcie weselne, możesz posłużyć się także białą czekoladą – jej kolor idealnie wpasuje się w klimat tych uroczystości. Jeśli chcesz, by Twój mocno czekoladowy deser miał jeszcze bardziej intensywny smak, możesz wzbogacić bitą śmietanę rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Uważaj wówczas z cukrem pudrem. Podążaj za radą naszych babć: dodaj go tylko do smaku!

Na to uważaj!

Ten prosty deser czekoladowy jest szybki w wykonaniu i nie sposób go zepsućSą jednak rzeczy, na które trzeba uważać. Zwróć więc uwagę na to aby:

Nie zagotować kremówki

Śmietankę podgrzewaj na małym ogniu, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Kontroluj ten proces, aby szybko rozpuścić czekoladę i uniknąć zagotowania. W przeciwnym razie kremówka nie ubije się na sztywną i gęstą masę. Jeśli obawiasz się przypalenia lub zagotowania, podgrzej śmietankę w kąpieli wodnej i dodaj do niej czekoladę.

Dobrze schłodzić masę czekoladową

Masa z czekolady i kremówki powinna być chłodna przed dodaniem jej do serka mascarpone. Dlatego pozostaw ją do ostygnięcia – najpierw do temperatury pokojowej, potem przenieś ją do lodówki. W przeciwnym razie może dojść do zwarzenia się kremu.

Nie miksować zbyt intensywnie

Ubijanie masy czekoladowej z serkiem mascarpone zacznij od wolnych obrotów. Stopniowo zwiększaj prędkość, stale kontrolując ten proces. Unikaj jednak zbyt intensywnego miksowania – to może doprowadzić do przebicia kremu i zwarzenia masy. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się średnie obroty miksera – wówczas Twój mus czekoladowy będzie idealny.

A może... smaczne dodatki, które urozmaicą deser czekoladowy?

Chociaż czekoladowe desery w pucharkach smakują wyśmienicie w wersji bez dodatków, warto zadbać o ich urozmaicenie. Prosty deser stwarza wiele możliwości. Owoce, wafelki, ciasteczka, czekoladki, pralinki – to zaledwie kilka możliwości. Wypróbuj więc kilka możliwości, takich jak:

Deser ze świeżymi owocami

Maliny, truskawki, borówki… Takie owoce pasują doskonale do deserów zawierających czekoladę!;

Biszkopty

Razem z musem czekoladowym będą doskonałym podwieczorkiem. Ale uwaga! Możliwe, że dzięki tej wersji nabierzesz ochotę na dokładkę;

Lody

Waniliowe, śmietankowe, a może ulubiony sorbet? Dodaj ulubiony wariant i ciesz się smakiem! Sorbet możesz także zrobić samodzielnie z zamrożonych owoców;

Wszystko na co tylko masz ochotę, bo...

tak naprawdę to co dodasz do deseru zależy od Twojej inwencji. Dzięki temu ten prosty i zarazem wyborny mus nigdy Ci się nie znudzi.

Alternatywne zastosowanie kremu czekoladowego

Zostało Ci trochę kremu? A może zastanawiasz się, do czego jeszcze możesz zastosować mus czekoladowy? Opcji jest całkiem sporo. Oto nasze propozycje, co możesz zrobić z pozostałym kremem czekoladowym:

Mus czekoladowy i croissanty

Lubisz paryskie klimaty w swojej kuchni lub jadalni? A może lubisz zajadać francuskie wypieki przy francuskim filmie? Kup croissanty (lub ciasto francuskie i upiecz je samodzielnie), przełóż je na duży talerzyk, a krem czekoladowy umieść w sosjerce. Włącz playlistę w stylu Cafe Paris i... przenieś się duchem nieco na zachód, pod wieżę Eiffela i Łuk Triumfalny. Niezapomniane wrażenia gwarantowane!

Tosty i bułeczki z nutą słodyczy

Jeśli nie masz czasu ani piekarenki w pobliżu, by zafundować sobie kulinarną podróż do Paryża, może spodoba Ci się nieco szybsze rozwiązanie – klasyczne kanapeczki lub tosty. Przepis ogranicza się do posmarowania podpieczonego chleba lub świeżej bułki kremem czekoladowym. Jednak nie musisz na tym kończyć – możesz je dodatkowo urozmaicić, dodając na krem czekoladowy trochę ulubionego dżemu lub konfitury. Jeśli masz w kuchni banany lub gruszki, pokrój owoce w cienkie plastry i ułóż na wierzchu kanapek.

Klasyczne ptysie

Przepadasz za ciastem ptysiowym? Nic dziwnego – ptysie są delikatne, kruche, a zarazem puszyste. I do tego świetnie smakują z kremem czekoladowym, nadziane bitą śmietaną lub kremem budyniowym. Możesz też przygotować parzone ciasteczka w wersji mini, tzw. profiterolki, dodając do nich aksamitny krem z gorzkiej czekolady, który idealne je uzupełni.

Komentarze