Domowe batoniki owsiane z czekoladą to przepis, który z łatwością przygotujesz, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Ich dużą zaletą jest też to, że wykonasz je ze składników, które zazwyczaj masz w domu. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie tej smacznej przekąski, czytaj dalej.
Kakao — podbij czekoladowe smaki
Chcesz, aby Twoje batony były bardziej czekoladowe? Albo chcesz zrobić dwa rodzaje tych słodkich przekąsek? Wykorzystaj Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel. Dołóż ok. 1,5 łyżki produktu do masy na batoniki owsiane i całość dokładnie wymieszaj.
Kakao możesz wykorzystać też w polewie: w rondelku, na małym ogniu umieść 100 g masła i ok. 90 g cukru. Podgrzej, rozpuść i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Rozpuszczone masło zdejmij z ognia. Dodaj do niego 3-4 łyżki kakao (stosownie do preferencji) i utrzyj całość na gładką masę. Po przestudzeniu gotową polewą udekoruj swoje batoniki owsiane.
Co wrzucić do kąpieli wodnej?
Przygotowujesz polewę na batoniki, ale nie chcesz używać masła? Możesz rozpuścić samą czekoladę, polewa wówczas po zastygnięciu będzie twarda. Jeśli chcesz, by była delikatniejsza, zamiast masła możesz dodać do niej olej kokosowy (łyżeczkę na porcję).
Możesz zamienić gorzką czekoladę na białą lub mleczną, stosownie do preferencji. Do czekolady, jeszcze na etapie roztapiania możesz dodać:
- orzeszki ziemne (lub inne ulubione orzechy);
- posiekane daktyle;
- migdały (posiekane lub w płatkach);
- wiórki kokosowe;
- inne składniki, które uznasz za smaczne i stosowne.
Gdy dodasz te składniki do kąpieli wodnej, polewa na batonikach będzie bardziej chrupiąca, a zatopione w czekoladzie dodatki będą smakować obłędnie.
Batoniki owsiane z czekoladą bez pieczenia
Chcesz zrobić batoniki na szybko, w prostszej wersji bez pieczenia? W tej wersji składniki są podobne i możliwości ich zamiany również. By zrobić takie batoniki owsiane, przygotuj:
- 200 g płatków owsianych
- 80 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
- 100 g orzechów włoskich
- 30 g rodzynek
- 30 g daktyli
- 50 g masła
- 30 g ziaren słonecznika (łuskanych)
- 3 łyżki miodu
- opcjonalnie: szczypta soli
Przygotowanie:
- Przygotuj keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia;
- Spraż na szerokiej nagrzanej patelni płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie i pestki słonecznika. Uważaj, by się nie przypaliły, bo przekąska zyska gorzki smak, którego nawet miód może nie uratować;
- Po sprażeniu posiekaj daktyle i dodaj je do płatków owsianych. Dorzuć rodzynki i zamieszaj całość;
- W rondelku rozpuść masło, dodaj szczyptę soli. Wylej je na sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Zostaw na chwilę, by mieszanka ostygła;
- Czekoladę posiekaj na małe kawałeczki i dodaj ją razem z miodem do masy. Poczekaj jednak, aż masa ostygnie, w przeciwnym razie czekolada się stopi;
- Wymieszaj masę po raz ostatni i umieść ją w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Schowaj do lodówki na co najmniej trzy godziny;
- Stężałą masę możesz pokroić na batoniki owsiane z czekoladą. Są od razu gotowe do spożycia. Smacznego!
Tak powstałe batoniki owsiane z czekoladą możesz oczywiście polać polewą (wykorzystaj tu dla odmiany białą czekoladę lub nawet karmelową). Jeśli chcesz bardziej czekoladowego smaku, nie wahaj się dosypać łyżkę lub półtora kakao (dodawaj je ostrożnie, po trochę i próbuj masę, by nie było go za dużo).
Naturalny sposób na więcej smaków
By zyskać dodatkowe walory smakowe w batonikach, wykorzystaj miód. Użyj naturalnego, najlepiej wielokwiatowego, a rozkoszna słodycz rozejdzie się po całej masie, dodając uroku Twoim batonikom.
Możesz też wykorzystać syrop klonowy. Używaj go zamiennie z miodem, gdyż oba składniki dodane do deseru, będą bardzo słodkie i łatwo z nimi przesadzić.
Wśród propozycji do wykorzystania jest też oczywiście masło orzechowe. Tu dużym atutem jest to, że jeśli robisz batoniki owsiane bez pieczenia, możesz nim zastąpić zwykłe masło — również skutecznie zwiąże masę.
Najsłodszy sposób na batoniki owsiane to dodanie więcej czekolady. Tu po prostu zatop wszystkie składniki z czekoladą i masłem/olejem kokosowym/śmietanką kremówką w kąpieli wodnej, wymieszaj, wylej do blaszki i schowaj do lodówki, by batoniki zastygły.
Komentarze