Czekolada plastyczna
6
1 godz.
1 porcja
Trudne
Ciasta i desery

Czekolada plastyczna

Dzięki czekoladzie plastycznej każdy wypiek i deser będzie wyglądał wyjątkowo. Stwórz swoje własne ozdoby, które będą nie tylko ładnie się prezentowały i zadziwią Twoich gości, ale w dodatku będą pyszne! Domowa czekolada plastyczna stanie się hitem niejednego spotkania. Przygotuj czekoladę plastyczną z najlepszej czekolady i udekoruj czekoladowymi figurkami inne desery.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 3

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Baw się i eksperymentuj. Udanej zabawy z pyszną czekolada plastyczną przygotowaną z  Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel!

Wykrawaj z niej różne ozdoby, ludziki, samochody, gwiazdki, zwierzątka i... inne smakowite czekoladowe figurki. Sprawdź, jakie cuda możesz przygotować z czekolady plastycznej w swoim domu.

 

Przygotuj masę z Twojej ulubionej czekolady

Powyższy przepis zakłada użycie czekolady mlecznej do przygotowania czekolady plastycznej. To dobry pomysł na bazę pod pierwsze smakowite figurki, które przygotujesz z tym przepisem.

 

Czekolada plastyczna z gorzkiej czekolady

Możesz zamienić czekoladę mleczną na inne rodzaje czekolady. Jeśli lubisz czekoladę z większą zawartością kakao i wyczuwalną goryczką, w Twoim przepisie powinna znaleźć się gorzka czekolada. Sprawdź Czekoladę Lekko Gorzką 50% E.Wedel 90 g i przygotuj czekoladę plastyczną na bazie pysznej gorzkiej czekolady.

Czekolada gorzka sprawdzi się jako kontrast w bardzo słodkich deserach i pozwoli uzyskać przyjemne dla podniebienia połączenie smaków. Czekolada gorzka jest ciemniejsza niż jej mleczna wersja, więc dodatkowo wyróżni się na tle jasnych wypieków i deserów. Możesz na przykład położyć figurki z czekolady plastycznej na wierzchu deseru panna cotta lub innego deseru wykończonego solidną porcją bitej śmietany.

 

Czekolada plastyczna z czekolady deserowej

Czekolada plastyczna będzie równie pyszna, kiedy przygotujesz ją z czekolady deserowej. Czekolada E.Wedel Gorzka Klasyczna 64% idealnie sprawdzi się jako baza pod czekoladę plastyczną na bazie czekolady deserowej.

Świetnym pomysłem jest przygotowanie czekolady plastycznej z różnych rodzajów tego słodkiego przysmaku. Podaj czekoladowe figurki na bazie czekolady deserowej lub gorzkiej swoim gościom. Pewnie pomyślą, że kupiłaś/łeś je w pobliskim sklepie. Ciekawe, jakie będą mieć miny, gdy powiesz im, że samodzielnie zrobiłaś/łeś te przysmaki.

 

Czekolada gorzka i dwukolorowe figurki z akcentem białej czekolady

A może zastanawiasz się nad przygotowaniem dwukolorowych kwiatów, które ozdobiłyby tort uświetniający niemałą okazję?  Aby uzyskać efekt zebry przygotuj osobne porcje  czekolady na bazie gorzkiej i kolejną z białej czekolady. Radzimy podzielić etapy pracy już na wstępie – czekoladową masę plastyczną może spokojnie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu. Po wyjęciu czekolada szybko zmięknie po ogrzaniu się. Proces ten można przyspieszyć ocieplając masę w rękach.

W przypadku przygotowywania masy z białej czekolady należy pamiętać o delikatnej zmianie proporcji. Ze względu na zawartą przez nią większą ilość cukru, w jej przypadku na 180 g czekolady wystarczy 50 g miodu i 20 g cukru pudru.

Prawdopodobnie myślisz, czy czekoladę plastyczną można zabarwić. Niestety musimy Cię ostrzec – nie jest to takie proste do wykonania. Przez dużą zawartość tłuszczu, którą zawiera masa czekoladowa, połączenie barwników jest czynnością bardziej wymagającą, niżeli ma to miejsce przy masach cukrowych. Jeśli jednak zależy Ci na tym, sięgnij po barwniki dedykowane tłustym masom. Używając zwykłych barwników, wystawiasz czekoladę na ryzyko zwarzenia. Zdecydowanie nie dodawaj ich bezpośrednio do czekolady, lecz najpierw połącz je dokładnie z miodem i cukrem.

Uformowane elementy z białej czekolady będą się apetycznie odcinać na tle ciemnej, gorzkiej czekolady. Niezależnie od rodzaju czekolady, Twoje słodkie, domowe przysmaki mogą przybrać intrygujące odsłony. Sprawdź, jak przygotować figurki z czekolady plastycznej.

 

Jak przygotować figurki z czekolady plastycznej?

Zanim zaczniesz szukać w internecie foremek do figurek, sprawdź jakie kształty możesz uzyskać przy ich ręcznym formowaniu. Podziel czekoladę plastyczną na paski, koła i kwadraty. Do tego wystarczy Ci nóż i szpatułka, najlepiej silikonowa, do podważenia figurek.

Jeśli marzą Ci się czekoladowe smakołyki rodem z witryn najlepszych cukierni, koniecznie zamów gotowe foremki o różnych kształtach. Najlepiej sprawdzą się te silikonowe, ponieważ wyginają się w dowolny sposób co ułatwi wyjmowanie figurek. Z pewnością znajdziesz takie, które pomogą Ci przygotować czekoladowe samochody, zwierzątka, domki, ludziki i wszystkie inne kształty, które tylko sobie życzysz.

 

Jak przechowywać czekoladę plastyczną?

Gotowa czekolada plastyczna ma konsystencję twardego masła. Po przygotowaniu i przechowywaniu w temperaturze pokojowej nabierze konsystencji modeliny. Dzięki temu możesz z niej przygotować prawdziwe czekoladowe cuda.

Gotowe wyroby z czekolady plastycznej - figurki i inne ozdoby - ale również pozostałą masę, możesz śmiało przechowywać nawet przez rok.

Wystarczy, że umieścisz czekoladę plastyczną w szczelnym woreczku. Warto dodatkowo włożyć ją do szklanego lub plastikowego pojemnika. Tak przygotowaną czekoladę plastyczną przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.

Po wyjęciu z lodówki i woreczka, czekolada plastyczna będzie twarda, ale po kilku minutach ogrzewania – choćby w dłoniach – będzie gotowa, by uformować z niej smakowite czekoladowe ozdoby.

 

Co jeszcze możesz zrobić z czekolady plastycznej? Użyj jej do innych wypieków, babeczek i tortów

Składniki, z których przygotowuje się czekoladę plastyczną, sprawiają, że możesz użyć jej nie tylko do wykonania smakowitych figurek.

Użyj jej do dekorowania tortów. Czekolada plastyczna z powodzeniem zastąpi popularną masę cukrową do dekorowania tortów. Domowy tort, ozdobiony smakowitą czekoladą plastyczną możesz przechowywać w lodówce do czasu przyjścia gości.

Przygotuj ozdoby do ciast i babeczek. Jeśli chcesz przykleić figurki z czekolady plastycznej do wypieków, przygotuj porcję lukru. Dodaj do niego odrobinę kakao i upewnij się, że słodkie ozdoby pozostaną na miejscu.

 

Jakie składniki możesz dodać do czekolady plastycznej?

Bazą dla czekolady plastycznej może być czekolada deserowa, gorzka czekolada lub jej biała, mleczna lub karmelowa wersja. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Figurki z czekolady plastycznej, przygotowanej z białej czekolady sprawdzą się jako dekoracja ciemnych wypieków, takich jak brownie czy tort czekoladowy. Gorzka czekolada i jej mleczna wersja ozdobią jasne wypieki i desery na bazie serka mascarpone i śmietanki.

Możesz wsypać szczyptę sproszkowanego chilli do masy, podczas wyrabiania czekolady plastycznej, żeby uzyskać nutę delikatnej pikanterii.

Na smak czekolady możesz wpłynąć poprzez dobór miodu. Czekolada w połączeniu z miodem leśnym lub lawendowym będzie charakteryzowała się innym smakiem i rodzajem słodkości niż z miodem lipowym czy tymi bardziej intensywnymi – gryczanym lub ze spadzi.

Pamiętaj, aby dobrze wyrobić masę z dodatkami - tak jak wyrabiasz ciasto.

Komentarze