Liczba porcji1
Łączny czas:4 godz. 0 min
Przygotowanie:240 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • śliwki węgierki 2kg
  • cukier do smaku
  • Czekolada gorzka - czekolada gorzka Wedel 300g
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym ogniu gotujemy przez3-4 godziny co pewien czas mieszając. Kiedy woda odparuje a konsystencja śliwek się zagęści dodajemy połamana w kostki czekoladę. Dosładzamy do smaku (lub nie). Gorące powidła przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Chłodzimy pozostawiając wieczkiem do dołu.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: