Ciasto z kawałkami czekolady na kruchym spodzie
3
25 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto z kawałkami czekolady na kruchym spodzie

Masz ochotę na pyszne ciasto z kawałkami czekolady, które będzie kruche i chrupiące oraz dostarczy Ci mnóstwo czekoladowej przyjemności? Jeśli tak, mamy dla Ciebie przepis. Szybko spodoba się również innym domownikom czy gościom. Zobacz, co zrobić, aby powstało ciasto, w którym będą kawałki pysznej, delikatnej czekolady!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Aby przygotować smaczne ciasto z kawałkami czekolady nie potrzebujesz specjalnych umiejętności kulinarnych – przepis na nie jest prosty, a jego wykonanie zajmie Ci niewiele czasu. Właśnie dlatego z całą pewnością warto wykorzystać tę recepturę, kiedy chcesz szybko przygotować coś dobrego dla swoich gości. Efekt końcowy z pewnością ich zachwyci!

 

Co zrobić, aby ciasto z kawałkami czekolady na pewno się udało?

Jeżeli chcesz, aby Twoje ciasto z kawałkami czekolady wyszło wyjątkowo smaczne, pamiętaj  aby:

  • wybrać bardzo dobrej jakości czekoladę – ta najlepszej jakości nie rozpuści się do końca w procesie pieczenia, jej kawałki pozostaną dobrze wyczuwalne i roztopią się dopiero na języku, gdy będziesz pałaszować ciasto z kawałkami czekolady,
  • dokładnie przesiać mąkę i pozostałe sypkie składniki – pozwoli im to nadać pożądanej puszystości,
  • zadbać o dokładne ubicie cukru z masłem – tak, aby nie pozostały nawet niewielkie grudki,
  • po upieczeniu pokroić ciasto z kawałkami czekolady na kawałki – dzięki temu możesz je, niczym ciasteczka, przechowywać w słoiku!

Jak urozmaicić ciasto z kawałkami czekolady?

Aby urozmaicić przepis na ciasto z kawałkami czekolady, możesz nieco poeksperymentować ze składnikami. Zastanawiasz się, w jaki sposób? Mamy dla Ciebie kilka ciekawych inspiracji. Możesz:

  • zmieszać ze sobą różne rodzaje czekolady – np. gorzką z białą albo mleczną z karmelową. Takie połączenia sprawią, że deser nabierze zupełnie innego smaku,
  • dodać do mieszanki kilka łyżek kakao, które nadadzą deserowi bardziej wyrafinowanego posmaku,
  • zamienić mąkę typu 400 na pełnoziarnistą, dzięki której kruche ciasto z kawałkami czekolady nabierze bardziej „orzechowego” oraz „zbożowego” posmaku,
  • wykonać dodatkowo polewę czekoladową albo ułożyć na wierzchu ciasta warstwę kremu z bitej śmietany. Dobrze sprawdzą się również pyszne konfitury – np. malinowe albo różane,
  • serwować ciasto na ciepło, np. z gałką dobrych lodów waniliowych lub czekoladowych,
  • dodać do masy na ciasto ulubione orzechy i bakalie,
  • doprawić ciasto nutą cynamonu i kardamonu, aby nabrało „piernikowego” posmaku.

Jak widzisz, dostępnych opcji jest bardzo wiele i tylko od Ciebie zależy, jak ostatecznie będzie smakowało ciasto Twojego autorstwa. Nie bój się testować nowych połączeń smakowych i zmieniać przepisu. Smacznego!

Komentarze