Ciasto z ciastkami Wedlowe
0
1 godz. 30 min
24 porcje
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto z ciastkami Wedlowe

Masz ochotę na coś dobrego? Słodycz czekolady przełamana lekką kwaśnością galaretki umieszczonej wygodnie na warstwie z bitej śmietany? Lepiej trafić nie mogłeś! Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto czekoladowe z bitą śmietaną oraz z ciastkami Wedlowe i galaretką, sprawdź poniższy przepis.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak zrobić ciasto na biszkopt, już wiesz — ubij sztywną pianę z białek, dodaj cukier i pozostałe składniki. By łatwiej Ci się mieszało całość, mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Szybciej uzyskasz jednolitą konsystencję, a ciasto będzie bardziej puszyste.

Trudno jest ustalić uniwersalny czas pieczenia ze względu na różne rodzaje blaszek i piekarników, traktuj go więc orientacyjnie. Wyznacznikiem niech będzie test suchego patyczka. Wbij wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków do piekącego się biszkopta. Jeśli wyjdzie bez surowego ciasta, biszkopt jest gotowy.

Upuść biszkopt

By ciasto z ciastkami Wedlowe i galaretką wyszło smaczne, zrzuć biszkopt z około 60 cm na podłogę lub na blat. Koniecznie wyłóż najpierw tę powierzchnię ręcznikiem lub dwoma ścierkami, aby ciasto miało miękkie lądowanie.

Co da Ci rzucanie biszkoptem? Równą powierzchnię ciasta. Pęcherzyki powietrza pękną i się rozejdą, a ciasto będzie gładkie jak papier. Gdy wyłożysz na biszkopt pozostałe składniki, nie będzie trzeba nic dodatkowo wyrównywać.

Jak dobrze zrobić ciasto z delicjami i galaretką?

Gdy już masz biszkopt, trzeba go dobrze poskładać. Dlatego zadbaj, aby inne składniki również przyrządzić jak najbardziej starannie. O co więc zadbać przy kolejnych warstwach?

Posmaruj ciasto wzmocnioną bitą śmietaną

Ubita kremówka z cukrem pudrem to za mało, by utrzymać ciasto z ciastkami Wedlowe i galaretką na wierzchu. Warto więc postarać się, by bita śmietana była mocna i dobrze zastygła. Najprostszym sposobem na to jest żelatyna. Dodana do śmietany sprawi, że będzie bardziej stabilna i związana.

Gdy wyłożysz ciemną warstwę śmietany, umieść ciasto w lodówce choć na pół godziny. Wówczas lekko stężeje i nie wymiesza się z białą warstwą.

Dryfujące ciastka Wedlowe — tego unikaj

Jeśli nie zabezpieczysz ciastek Wedlowych zanurzając je w bitej śmietanie, by tam nieco zastygły, może pojawić się pewien problem. Gdy wylejesz na nie tężejącą galaretkę, mogą się unieść wraz z nią. Na tym nie koniec, ponieważ z każdym poruszeniem ciasta (na przykład w drodze do lodówki) mogą się przemieszczać, co zniszczy piękny wygląd ciasta. Jeśli "osadzisz" swoje ciastka Wedlowe w bitej śmietanie, ciasto nie ucierpi.

Galaretka — niech będzie dobrze związana

Zadbaj, by uwieńczyć swoje ciasto z ciastkami Wedlowe tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w mniejszej ilości wody, niż wskazano na opakowaniu. Na dwie paczki optymalna ilość to 750 ml. Dlaczego robimy w ten sposób? Proporcja podana na opakowaniach nie jest błędna, ma jednak zastosowanie nie tyle na ciastach, co w pucharkach i deserach, gdzie jest dodatkiem i nie musi trzymać się na bitej śmietanie i ciastkach.

Bita śmietana wzbogacona o dodatki

Jeśli chcesz urozmaicić sobie ciasto, są na to pewne sposoby. Zwłaszcza na warstwę z bitą śmietaną. Co możesz zrobić? Oto kilka prostych przykładów:

  • dodaj do ciemnej warstwy kawałki czekolady mlecznej lub gorzkiej;
  • wzbogać jasną warstwę białą czekoladą lub wiórkami kokosowymi;
  • dodaj do bitej śmietany wystudzoną tężejącą galaretkę — jaki kolor wlejesz, taki kolor warstwy uzyskasz.

Gotowe ciasto z ciastka Wedlowe przed podaniem możesz także przystroić samą bitą śmietaną.

Komentarze