Ciasto z białą czekoladą
2
1 godz.
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto z białą czekoladą

Ciasto z kremową polewą z białą czekoladą z pysznymi dodatkami. Najlepsze w nim jest to, że ozdobisz je tym, co masz akurat pod ręką. Kremowe ciasto z czekoladą i owocami smakuje dobrze o każdej porze roku. Podaj je ze świeżymi truskawkami lub innymi sezonowymi owocami. Będzie pysznie i kolorowo.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasto z kremową polewą z białą czekoladą jest bardzo proste w przygotowaniu. To idealny przepis dla każdego, kto zaczyna przygodę z domowymi wypiekami.

Dla wprawionych cukierników będzie polem do popisu. Możesz modyfikować ciasto z kremową polewą z białą czekoladą na wiele sposobów.

Dopasuj je do pory roku, okoliczności i tego, co masz pod ręką. Niezbędne składniki znajdziesz w każdym sklepie, a większość pewnie i tak masz w kuchni.

Proste ciasto z dodatkiem białej czekolady - pyszne i szybkie

Proste ciasto z kremową polewą z białą czekoladą przygotujesz w godzinę. Samo pieczenie to zaledwie 40 minut, a część pracy możesz wykonać, kiedy ciasto będzie wyrastać w piekarniku. Przygotuj składniki. Zacznij roztapiać białą czekoladę na polewę, gdy tylko ciasto przestygnie. Pamiętaj, aby roztopioną czekoladą odstawić na chwilę do przestygnięcia.

Ten pyszny deser warto przygotować z wyprzedzeniem. Jak w przypadku większości ciast z kremem, najlepiej smakuje już schłodzone. Zaplanuj pieczenie tak, by ciasto mogło spędzić kilka godzin lub całą noc w lodówce. Wówczas ciasto stężeje – krem uzyska oczekiwaną konsystencję, a polewa przybierze formę gładkiej glazury. Chłodzenie wpłynie także na to, że ciasto będzie się łatwo kroić.

To jedno z ciast na puszystym biszkopcie, które zrobisz raz-dwa i do tego możesz podać je z tym, co masz pod ręką. Jest to również świetna baza pod słodkie modyfikacje. Dla uzyskania lepszego efektu wizualnego możesz też to ciasto posypać pokruszonymi bezami.

Lepiej od razu sprawdź, jak przygotować kilka z tych smakowitych dodatków w domowej kuchni. Koniec z kupowaniem gotowych ciast. Wystarczy biszkopt, krem, polewa z czekolady do deokoracji. Będzie pysznie.

Od teraz możesz samodzielnie wyczarować to kremowe ciasto z polewą z białą czekoladą i kuszącymi smakołykami. Możesz przygotować kremową polewę z serkiem mascarpone – wtedy jej konsystencja będzie bardziej „maziasta”, nie zastygnie całkowicie niczym skorupka. Nie zapominaj także, że kremowa polewa może bazować na innych rodzajach czekolady.

 

Zastąp białą czekoladę, inną, Twoją ulubioną

Jeśli wolisz mleczną lub gorzką czekoladę, żaden problem. Nadal możesz przygotować ten przepis zgodnie z powyższymi wskazówkami. Ciasto będzie bardziej czekoladowo - kakaowe.

Ciasto z kremową polewą z białą czekoladą może szybko stać się po prostu wypiekiem z dodatkiem Twojej ulubionej wersji tego pysznego deseru.        

Przygotuj ciasto z kremową polewą z białą czekoladą w kilku kolorach

Ciasto z kremową polewą z białą czekoladą możesz urozmaicić przygotowując kilka roztopionych czekolad, które trafią do środka ciasta.

Kiedy będziesz formować ciasto w foremce, podziel je na dwie części. Uformuj cienki murek pośrodku lub podziel całą powierzchnię na kilka części.

Po upieczeniu do każdej z części wlej roztopioną czekoladę. Sięgnij po czekoladę mleczną, gorzką i karmelową. Ciasto będzie miało kilka kolorów, a Twoi goście będą mogli wybrać ten, na który akurat mają ochotę.

Możesz też przygotować  do środka krem na bazie mascarpone. Całość warto oprószyć wiórkami ze startej białej czekolady lub wykorzystać do tego płatki migdałowe. Schłodzone ciasto można podawać gościom. To jeden z deserów, który zaskoczy niejednego fana domowych wypieków.

Smacznego!

Komentarze