Ciasto marchewkowe z białą czekoladą
6
1 godz. 10 min
10 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą

Słodki krem, puszyste i lekko wilgotne ciasto. Brzmi pysznie? Jeśli jesteś fanem niebanalnych przepisów na wypieki oraz lubisz białą czekoladę, tutaj znajdziesz coś dla siebie. Koniecznie wypróbuj przepis na pachnące cynamonem ciasto marchewkowe, które zachwyci Cię wyjątkowym połączeniem słodyczy i delikatności.

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 13

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą to połączenie, które może zaskoczyć i zachwycić podniebienie. Niecodzienne połączenie składników sprawia, że sprawdzi się ono idealnie u osób poszukujących nowych doznań smakowych w swojej kuchni. O co zadbać by wypiek zawsze wychodził idealnie?

O tym pamiętaj, gdy robisz ciasto marchewkowe z białą czekoladą

Wilgotne w środku ciasto marchewkowe, podobnie jak ciasto jogurtowe mogą zaskoczyć Cię... zakalcem. Jednak możesz tego sprawnie uniknąć, jeśli zadbasz o:

Składniki w temperaturze pokojowej

Zanim przygotujesz ciasto marchewkowe, zadbaj o to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki co najmniej 2 godziny wcześniej. Zimne jajka i marchewki to główny powód powstawania zakalca. Uwaga! Zasada ta nie dotyczy śmietanki i serka mascarpone, z których przygotujesz krem.

Odsączenie marchewki

Trafiła Ci się wyjątkowo soczysta marchewka? Zetrzyj ją na drobnych oczkach i odsącz porządnie na sitku. Jeśli używasz mrożonej marchewki, rozdrobnij ją blenderem i również zadbaj o to, aby straciła jak najwięcej wody przed dodaniem do ciasta.

Proporcje składników

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady nie wymaga wielu składników. Zadbaj jednak o to, aby stosować proporcje podane w przepisie. Nawet jedna łyżka mąki za dużo może wpłynąć na jego konsystencję.

Odpowiedni czas mieszania

Zbyt długie mieszanie nie jest wskazane na żadnym z etapów przygotowania ciasta. Mieszaj więc tylko tyle, ile zajmuje połączenie się składników.

Stosowanie metody suchego patyczka

Wykorzystaj tradycyjną metodę sprawdzania ciasta za pomocą patyczka. Idealnie nadaje się do tego wykałaczka do szaszłyków. Około 5 minut przed zakończeniem pieczenia, wbij patyczek w ciasto. Następnie sprawdź, czy nie jest pokryty surowym ciastem. Jeśli jest czysty lub przykleiła się do niego mała ilość ciasta, oznacza to, że jest ono już gotowe.

Wierzch ciasta marchewkowego nie tylko z serkiem Philadelphia

Upieczone ciasto wymaga jeszcze dodatku, który będzie jak wisienka na torcie i podbije kubki smakowe Twoich domowników i gości. Tym dodatkiem może być prosta, domowa polewa, która nie tylko nada smaku, ale również udekoruje ciasto marchewkowe. Co masz do wyboru?

Prosty lukier

Jego śnieżnobiały kolor idealnie kontrastuje z pomarańczowo-brązowym wypiekiem. Przygotuj szybki lukier, który uświetni ciasto marchewkowe. Przygotuj sobie:

  • 250 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Cukier puder przesiej przez sitko do miseczki, aby nie miał grudek. Dodaj do niego sok z cytryny i rozcieraj lukier do uzyskania porządanej konsystencji. Voila! Gotowe!

Krem z dodatkiem serka mascarpone

Serek Philadelphia możesz z powodzeniem zastąpić serkiem mascarpone. Ciasto marchewkowe zyska dzięki niemu nowe nuty smakowe, a Twój wyjątkowy deser będzie smakował każdemu. Jak zrobić krem z serkiem mascarpone? Przygotuj:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce, przykryj i schowaj do lodówki na 15 minut, aby się dobrze schłodziły;
  2. Po wyjęciu od razu zacznij ich ubijanie z pomocą miksera. Najpierw na małych, a później na dużych obrotach (powinno to zająć około 2 minuty);
  3. Gdy krem zaczyna stawiać opór i być dość gęsty, to znak, że jest już gotowy.

Polewa z białej czekolady

Masz ochotę na szybki dodatek do swojego ciasta? Polewą z białej czekolady udekorujesz je w kilka chwil. Co musisz przygotować, aby ją wykonać?

  • 50 g masła
  • 80 g Czekolady Białej E.Wedel

Wykonanie:

W garnuszku umieść masło i czekoladę, podgrzewaj i poczekaj, aż się rozpuszczą, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Gotową polewą udekoruj ciasto marchewkowe.

Krem z gorzkiej czekolady

Myślisz, że bez białej czekolady ciasto marchewkowe to nie to samo? A jednak istnieje dla niej świetna alternatywa! Zamiast białej czekolady wybierz czekoladę gorzką, rozpuść ją w kąpieli wodnej i dodaj do serka Philadelphia. Twoje ciasto zyska zupełnie oryginalny wygląd i smak. Wykorzystaj wiórki kokosowe, aby uwydatnić kontrast z ciemną polewą i pięknie udekorować swój wypiek.

Jakie dodatki pasują do ciasta marchewkowego?

Do ciasta marchewkowego pasują różnorodne dodatki, które mogą urozmaicić jego smak i teksturę. Oto kilka pomysłów, które świetnie komponują się z tym ciastem:

Kandyzowane owoce

Dodadzą ciastu świeżości i wyjątkowego aromatu. Możesz dodać kandyzowane owoce już do ciasta, dorzucić je do kremu lub po prostu udekorować nimi wierzch wypieku. Chcesz zrobić kandyzowane owoce w domu? Naszybciej przygotujesz kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Aby to zrobić przygotuj:

  • skórka starta z 6 pomarańczy lub cytryn
  • 350 g cukru
  • kilka łyżek wody

Przygotowanie:

  1. Skórę z pomarańczy lub cytryn dokładnie oczyść z białych błonek (inaczej nadadzą jej gorzki smak);
  2. Włóż ją do garnka, zasyp cukrem, dolej wody i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści;
  3. Smaż skórkę przez około 30 minut i w razie potrzeby dolewaj odrobinę wody;
  4. Gotową skórką udekoruj swoje ciasto marchewkowe. Smacznego!

Suszone owoce

Jakie suszone owoce możesz wykorzystać do ciasta?

  • morele - koniecznie przelej wrzątkiem, aby zmiękły! Następnie delikatnie je osusz, pokrój w kostkę lub zostaw w całości i udekoruj nimi ciasto.
  • mango - nada Twojemu ciastu mnóstwo słodkiego smaku, więc doskonale sprawdzi się u wielbicieli słodkości.
  • daktyle - podobnie jak morele przelewamy wrzątkiem przed dodaniem do ciasta. Dopiero później te suszone owoce nadają się doskonale do jedzenia.

Komentarze