By zrobić proste ciasto karmelowe, nie trzeba zbyt wiele wysiłku, a jedynie trochę czasu. Czekanie jednak zostanie Ci wynagrodzone przez cudowny smak połączonych ze sobą karmelu i czekolady. Sprawdź, o co zadbać podczas przygotowania i... jak zrobić wariant tego ciasta bez pieczenia!
Ciasto WW — o co warto zadbać?
Robiąc ciasto karmelowe, warto zatroszczyć się o masę. By kajmak łatwo dał się wymieszać, umieść go we wrzącej wodzie. Przed dodaniem do masy możesz wyłożyć go z puszki, wymieszać krótko szpatułką w innej misce i gotową masę karmelową wylać na ser ricotta.
Podczas pieczenia masa karmelowa przejdzie się smakiem z ricottą, nie musisz więc przesadnie starać się przy mieszaniu. W ten sposób Twoje ciasto karmelowe będzie miało więcej nut smakowych.
Jak dobrze upiec ciasto karmelowe?
Lepszym określeniem niż „upiec” jest tutaj słowo „suszyć”. Beza jest głównym powodem, dla którego włożysz swoje ciasto do nagrzanego piekarnika. Umieść je na pierwszej lub drugiej od półce od dołu. Po zmniejszeniu temperatury do 60°C włącz w piekarniku termoobieg, co znacznie usprawni proces suszenia.
A może... polewa czekoladowa?
Na wierzchu Twojego pysznego ciasta karmelowego niekoniecznie musi znaleźć się beza. Jeśli nie chcesz go wkładać do piekarnika, możesz po prostu wierzch posypać pokrojonymi Waflami WW lub zrobić polewę.
Do polewy potrzebne Ci są dwa składniki: śmietanka kremówka i Czekolada Klasyczna Gorzka 64% E.Wedel. Na jedną tabliczkę wykorzystaj 70-100 ml śmietanki. Rozpuść te składniki w kąpieli wodnej i wymieszaj dokładnie. Możesz też wykorzystać inny sposób — gorącą śmietanką zalać czekoladę. Poczekaj, aż tabliczka się rozpuści i wymieszaj. Po wystygnięciu, możesz gotową polewę wylać na ciasto karmelowe.
Proste ciasto karmelowe bez pieczenia!
By zrobić ciasto z Waflami WW, nie musisz korzystać z piekarnika. Poniżej znajdziesz przepis, który wykonasz bez pieczenia, a smak gotowego ciasta będzie równie pyszny!
Składniki:
- 80 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel;
- 2 opakowania Wafli WW w mlecznej czekoladzie E.Wedel;
- 1 puszka masy krówkowej;
- 500 g serka mascarpone;
- 400 g herbatników;
- 700 ml śmietany 36%;
- 1 łyżka żelatyny;
- 4 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Włóż masę kajmakową do gorącej wody na około 2 godziny;
- Herbatniki rozłóż na dnie prostokątnej formy (najlepiej 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na herbatnikach rozprowadź za pomocą szpatułki masę krówkową (zostaw 2 łyżki do drugiej warstwy ciasta). Na masie krówkowej ułóż drugą warstwę herbatników;
- Serek mascarpone ubij z 200 ml śmietany, dodaj 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki masy krówkowej. Zmiksuj dokładnie. Do tak przygotowanej masy wrzuć pokrojone w kostkę Wafle WW. Całą masę ułóż na herbatnikach i przykryj kolejnymi ciastkami;
- Żelatynę zalej odrobiną gorącej wody i zostaw do napęcznienia;
- Ubij pozostałą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru i żelatyną (dodaj ją na koniec). Wyłóż bitą śmietanę na herbatniki. Zetrzyj na nią czekoladę gorzką. Odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki, aby masy stężały, a herbatniki zmiękły.
Zamiast czekolady możesz wierzch posypać pokrojonymi batonikami lub umieścić na nim wiórki kokosowe. Smacznego!
Masa budyniowa z kajmakiem zamiast bitej śmietany
Jeśli lubisz masę budyniową w wypiekach, możesz ją przygotować także na swoje ciasto karmelowe. Aby ją zrobić, przygotuj następujące składniki:
- 200 g miękkiego masła;
- 2 budynie śmietankowe bez cukru;
- 50 g cukru pudru;
- 500 ml mleka;
- 5-6 łyżek masy kajmakowej.
Przygotowanie:
- W 150 ml mleka rozpuść proszki budyniowe. Pozostałe zagotuj;
- Do wrzącego mleka wlej budyń, energicznie mieszając. Gdy zgęstnieje, zdejmij go z ognia i odstaw do przestudzenia. Przykryj go folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni, wówczas nie utworzy się kożuch na wierzchu;
- Masło ubij z cukrem pudrem na puch. Może to zająć kilka minut, ale dzięki temu masa będzie bardziej puszysta;
- Do ubitego masła dodawaj po łyżce dobrze wystudzony budyń i mieszaj na gładką masę. Pod sam koniec dodaj masę kajmakową i miksuj całość do połączenia składników. Gotowe!
Czas urozmaicić bezę!
Masz ochotę nieco urozmaicić nasze pyszne ciasto? Mamy dla Ciebie dwa wprost idealne pomysły na bezy. Oto one:
Beza kawowa z kremem mascarpone:
- Dodaj do masy bezowej 1 łyżkę dobrej jakości kawy rozpuszczalnej, aby nadać jej wyrafinowany smak kawy.
- Przygotuj krem mascarpone, ubijając 250g mascarpone z 100g cukru pudru i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii. Rozprowadź go równomiernie na wierzchu bezy.
- Posyp bezę wiórkami czekolady lub kakao, aby podkreślić jej kawowy smak.
Beza migdałowa z sosem karmelowym i orzechami:
- Dodaj do masy bezowej 100g mielonych migdałów, aby dodać jej delikatnego smaku migdałowego.
- Przygotuj sos karmelowy, gotując 100g cukru na złoty karmel, a następnie delikatnie dodając 100ml śmietanki kremówki. Wymieszaj, aż sos zgęstnieje i ostudź.
Co zrobić by Twoja beza zawsze wychodziła idealna?
Oto kilka ciekawostek i dodatkowych wskazówek dotyczących bez:
Kluczowa konsystencja
Kluczową kwestią w przygotowaniu bezy jest osiągnięcie odpowiedniej konsystencji masy. Białka powinny być ubite na sztywno, a cukier całkowicie rozpuszczony. Pamiętaj, że nadmiar cukru może sprawić, że beza będzie lepka i klejąca, dlatego ważne jest dodawanie go stopniowo.
Walka z wilgocią
Wilgoć jest największym wrogiem bez, ponieważ może sprawić, że beza stanie się lepka i miękka. Aby uniknąć tego problemu, piecz bezę w suchym miejscu i unikaj otwierania drzwi piekarnika w trakcie pieczenia.
Pieczenie na niskiej temperaturze
Beza wymaga długiego i wolnego procesu pieczenia w niskiej temperaturze, aby osiągnąć idealną konsystencję. Piecz ją w rozgrzanym piekarniku o temperaturze około 120°C przez około 1,5 - 2 godziny, aż stanie się sucha i chrupiąca na zewnątrz.
Komentarze