Liczba porcji12
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Średnie

Ciasto francuskie z czekoladą i pistacjami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 ml zimnej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 gramów mąki pszennej,
  • 150 gramów mąki krupczatki,
  • 500 gramów masła (w temperaturze pokojowej),
  • tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 gramów pistacji niesolonych,
  • 1 jajko.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wodę i sól umieść w misce i wymieszaj.

  • 2

    W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną i krupczatkę.

  • 3

    Zagnieć ciasto, aby było jednolite i miękkie.

  • 4

    Ciasto spłaszcz ręką i zawiń w folię aluminiową. Umieść w lodówce na 2 godziny.

  • 5

    Pozostałe kawałki masła utrzyj na gładką masę i umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkuj na kształt prostokąta i przełóż do lodówki.

  • 6

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt o podobnym kształcie.

  • 7

    Wypełnij środek ciasta masłem układając je w pozycji rombu.

  • 8

    Zawiń masło ciastem, łącząc jego rogi na środku i dokładnie sklejając.

  • 9

    Całość rozwałkuj na kształt prostokąta.

  • 10

    Złóż ciasto na trzy części, zaczynając od krótszego boku.

  • 11

    Schłódź w lodówce przez kolejne dwie godziny.

  • 12

    Po tym czasie powtórz jeszcze 5-krotnie proces ze składaniem i wałkowaniem ciasta, za każdym razem umieszczając je do ponownego schłodzenia.

  • 13

    Drugi etap — połącz ciasto z nadzieniem

  • 14

    Rozwałkuj ciasto po raz ostatni na grubość nie większą niż 5 mm.

  • 15

    Na niewielkim ogniu umieść rondelek i przełóż do niego pokruszoną tabliczkę czekolady — mieszaj aż rozpuści się na aksamitną, błyszczącą masę.

  • 16

    Weź 100 gramów pistacji i dokładnie rozgnieć na pył (możesz to zrobić np. blenderem lub w moździerzu).

  • 17

    Wymieszaj pistacje z płynną czekoladą.

  • 18

    Rozsmaruj nadzienie na cieście, a następnie zwiń w rulon i natnij u góry.

  • 19

    W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego z czekoladą.

  • 20

    Weź pozostałą część pistacji i pokrusz je tak, aby były wyczuwalne kawałki. Posyp nimi wierzch wypieku.

  • 21

    Po tym czasie sprawdź patyczkiem stopień wypieczenia ciasta i zostaw do wystygnięcia (nie krój wypieku, który jest jeszcze ciepły).

Oceń przepis:

Ciasto francuskie z czekoladą – pomysł na wersję skróconą

Rozumiemy, że czasem ochota na pyszny deser pojawia się nagle lub dysponujesz ograniczoną ilością czasu. Czy to oznacza, że musisz porzucić marzenia o tym, że przyrządzisz i zjesz ciasto francuskie z czekoladą? Na szczęście nie! Zamiast robić bazę samodzielnie, kupisz ją w sklepie! Ciasta francuskiego należy szukać w chłodziarkach – nie tylko w supermarkecie, ale również w mniejszych osiedlowych sklepikach.

 

Wybierając ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. Podobnie jak dobra czekolada, również ono musi cechować się zwartą strukturą i głębokim smakiem po upieczeniu. Idealnie byłoby, gdyby nie zawierało konserwantów i sztucznych ulepszaczy.

W wersji skróconej zrób wszystko jak wyżej, tylko pomiń pierwszy, i najbardziej czasochłonny etap (przygotowywania ciasta). Ciasto francuskie z czekoladą będzie smakowało równie dobrze, bo tak naprawdę jego sercem jest właśnie czekolada i przepyszne pistacje!

Jak serwować ciasto francuskie z czekoladą?

Ciasto francuskie z czekoladą to apetyczny deser, który smakuje wybornie bez względu na sposób, w jaki go zaserwujesz. Twoich gości na pewno zachwyci oszałamiający zapach czekolady, kruchość idealnie cienkich warstw ciasta i chrupkość pistacji. Dla ożywienia całej kompozycji możesz wprowadzić kolor — soczyście czerwone truskawki czy mocno fioletowe jagody na pewno podkręcą jego walory estetyczne, ale też smakowe. Nieprzesadzone będzie udekorowanie talerza jadalnymi kwiatami.

 

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: