Ciasto dyniowe, choć nie należy do najbardziej popularnych, zawsze okazuje się pozytywnym odkryciem. W połączeniu z czekoladą wypiek ten zaczyna przypominać ciasto czekoladowe o puszystej i lekko wilgotnej konsystencji. To właśnie największa zasługa dodatku miąższu dyniowego, który sam w sobie jest łagodny w smaku. Jeśli chcesz sprawdzić, jak możesz urozmaicić to ciasto i o co warto się zatroszczyć, czytaj dalej.
Składniki najwyższej jakości
Jeśli chodzi o mąkę pszenną, na ciasto dyniowo-czekoladowe najlepiej nada się tortowa, typ 450. Sprawi, że ciasto będzie puszyste i delikatne. Cukier – najlepszy będzie ten drobny do wypieków lub cukier puder. Jeśli tylko możesz, sok z cytryny wyciśnij samodzielnie ze świeżego owocu - będzie wówczas najlepszej jakości. Na ostatnim etapie warto wszystko wymieszać rózgą kuchenną, by ciasto nie opadło.
Nie zapomnij, by składniki były w temperaturze pokojowej, wtedy najlepiej się ze sobą połączą.
Puree z dyni – zrób je sam
By zrobić ciasto dyniowe, potrzebne jest Ci puree. Jak je przygotować? Jedyny potrzebny składnik to dynia.
Przygotowanie wygląda następująco:
- Obierz dynię (jeśli dana odmiana tego wymaga, a w przeciwnym razie po prostu dobrze ją wyszoruj za pomocą szczoteczki do warzyw).
- Pokrój dynię w kostkę i umieść w garnku.
- Podlej dynię odrobiną wody, by się nie przypaliła i duś na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wtedy lekko ostudzoną dynię umieść w większym naczyniu i zblenduj dokładnie na mus. Twoje puree z dyni jest gotowe.
Takie puree zrobisz z wielu odmian, na przykład z dyni prowansalskiej. Możesz też wzbogacać je dodatkami i przyprawami, jeśli potrzebujesz. By ciasto dyniowo-czekoladowe było słodsze i miało intensywny smak, możesz dodać do puree laski wanilii — wykrój nasionka ostrym nożem, dodaj do musu przed zblendowaniem, a zdecydowanie odczujesz różnicę.
Do puree z dyni możesz jeszcze dodać trochę startego korzenia imbiru (uważaj, smak będzie intensywny, bardzo ważne więc jest, by nie przesadzić). Nada to całemu ciastu bardziej korzennej nuty. Podobny efekt uzyskasz, dodając kardamon lub cynamon. Czekoladowe ciasto z dynią zdecydowanie lepiej smakuje, jeśli zagra w nim choć jedna ostrzejsza nutka.
Polewa czekoladowa – więcej niż jeden sposób
Jeśli lubisz dodatek czekolady, zawsze możesz wrzucić jej więcej do ciasta lub zrobić grubszą warstwę polewy. Wybór oczywiście zależy od Twoich preferencji.
Możesz też zrobić małą podmiankę i do środka ciasta wrzucić białą czekoladę, a polewę zrobić z gorzkiej czekolady. Jeśli masz ochotę, do wypieku możesz dodać nawet tę mleczną. Wybierz swoją ulubioną, albo od razu dodawaj dwa rodzaje. Będzie pysznie!
W kąpieli wodnej wraz z czekoladą możesz zanurzyć nasiona dyni i orzechy (wybierz ulubione, spraż, posiekaj i umieść w mieszance masła i rozpuszczonej czekolady). Po wyłożeniu na ciasto będą przyjemnie chrupać.
Jeśli chodzi o ciasto dyniowo-czekoladowe, do polewy możesz dodać też suszone owoce (morele, daktyle, śliwki, figi). Pokrój je w kosteczkę i zanurz w płynnej czekoladzie.
Komentarze