Mleko gotujemy. Do szklanki 6 łyżek mleka studzimy, kiedy jest już cieple dodajemy 1 łyżeczkę cukru i jedna łyżeczkę soli oraz drożdże mieszamy i zostawiamy na chwile by drożdże się "ruszyły". do pozostałego w garnku mleka dodajemy masło by się rozpuściło. Do miski wpijamy jajko i żółtko (jedno białko zostawiamy w szklance potrzebne będzie do posmarowania ciasta) wsypujemy cukier mąkę wlewamy drożdże i mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy i dzielimy na 4 części.
kolejno rozwałkowujemy je tworząc kola wielkości blaszki.
Kakao, mąkę, cukier i mleko łączymy ze sobą w misce łyżką tak aby powstała masa kakaowa gęsta jak gęsta śmietana. Smarujemy nią pierwszy placek. Potem drugi i trzeci.
Gdy położymy czwarty placek przycinamy rogi by na powstał idealny krztałt kola a następnie nacinamy ciasto nożem pozostawiając środek nie docienty na ok 2cm
Następnie parami przekręcamy powstałe paski do okola by powstał wzór jak na zdjeciu
Tak robimy ze wszystkimi paskami. Smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika na 30 min.
Gotowe ciasto cieszy oczy i podniebienie .SMACZNEGO
Już zagłosowałeś
na ten przepis.
Dziękujęmy za oddany głos
na ten przepis.
Dziekujemy za komentarz !
ZAMKNIJNie udało się dodać komentarza
ZAMKNIJ
DODAJ KOMENTARZ:
KOMENTARZE: