Liczba porcji8
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Trudne

Ciasto drożdżowe z kakao Wedla

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Na ciasto;
  • 450 g mąki
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 30 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Na masę kakaową;
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki
  • 4-6 łyżek cukru
  • pół szklanki mleka
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mleko gotujemy. Do szklanki 6 łyżek mleka studzimy, kiedy jest już cieple dodajemy 1 łyżeczkę cukru i jedna łyżeczkę soli oraz drożdże mieszamy i zostawiamy na chwile by drożdże się "ruszyły". do pozostałego w garnku mleka dodajemy masło by się rozpuściło. Do miski wpijamy jajko i żółtko (jedno białko zostawiamy w szklance potrzebne będzie do posmarowania ciasta) wsypujemy cukier mąkę wlewamy drożdże i mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia.

  • 2

    Wyrośnięte ciasto wykładamy i dzielimy na 4 części.

  • 3

    kolejno rozwałkowujemy je tworząc kola wielkości blaszki.

  • 4

    Kakao, mąkę, cukier i mleko łączymy ze sobą w misce łyżką tak aby powstała masa kakaowa gęsta jak gęsta śmietana. Smarujemy nią pierwszy placek. Potem drugi i trzeci.

  • 5

    Gdy położymy czwarty placek przycinamy rogi by na powstał idealny krztałt kola a następnie nacinamy ciasto nożem pozostawiając środek nie docienty na ok 2cm

  • 6

    Następnie parami przekręcamy powstałe paski do okola by powstał wzór jak na zdjeciu

  • 7

    Tak robimy ze wszystkimi paskami. Smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika na 30 min.

  • 8

    Gotowe ciasto cieszy oczy i podniebienie .SMACZNEGO

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Monika Polińska 1 marca 2016 14:16
    Delikatne ciasto drożdżowe z wyrazistym nadzieniem kakaowym.