Jeśli masz ochotę na coś na słodko – do kawy i nie tylko – ciasto czekoladowo pomarańczowe poleca się jako deser. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę, by wyszło idealne.
Ciasto z czekoladą takie jak lubisz
Jeśli lubisz czekoladę, możesz użyć jej nieco więcej do ciasta. Galaretkę świetnie zastąpi polewa czekoladowa. A jeśli nie jesteś największym fanem czekolady gorzkiej, użyj mlecznej – z nią ciasto będzie równie smaczne. Składniki, których użyjesz powinny smakować przede wszystkim Tobie.
Ciasto czekoladowo pomarańczowe ze skórką z pomarańczy
W cieście, gdzie przeplatają się smaki czekoladowo pomarańczowe, skórka otarta z pomarańczy jest bardzo pożądana. Jeśli chcesz wykorzystać pełen potencjał jej smaku i zapachu, wykonaj poniższe kroki:
- wymocz pomarańcze w roztworze z sodą oczyszczoną przez minimum kwadrans i dokładnie umyj przy użyciu szczoteczki;
- zetrzyj dokładnie skórkę pomarańczową;
- włóż skórkę do małej miski i zasyp białym cukrem (nie musi być dużo);
- przecieraj skórkę z drobinkami cukru między palcami i dodaj do ciasta.
Cukier sprawi, że olejki z pomarańczy szybciej się wydobędą, dzięki czemu Twoje ciasto czekoladowo pomarańczowe będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Świąteczne ciasto czekoladowo pomarańczowe
Ciasto czekoladowo pomarańczowe idealnie nadaje się na święta. Kilkoma prostymi sztuczkami możesz sprawić, że jego charakter będzie jeszcze bardziej podniosły i pasujący do okazji. Oto co możesz zrobić:
- dodaj cynamon – albo do masy, albo do ciasta wtedy, gdy białka będą ubite – zapach świąt rozniesie się w cieście i w powietrzu;
- dodaj gwiazdki anyżu – bardzo ładnie będą wyglądały zatopione w galaretce, nadadzą jej też korzennego smaku. Jeśli polewasz ciasto polewą, zanim zastygnie, umieść na niej gwiazdki w ładnej kompozycji;
- dodaj skórkę pomarańczową przygotowaną według sposobu podanego powyżej – będzie to kolejny atut smakowo-zapachowy.
Ciasto czekoladowo pomarańczowe to pyszny deser. Nie wahaj się sięgać po ten przepis przy najróżniejszych okazjach.
Komentarze