Liczba porcji10
Łączny czas:6 godz. 20 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:340 min
Poziom trudności:Łatwe

Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone, orzechami i galaretką truskawkową

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 220 g masła
  • 100 g czekolady, np. czekolada mleczna E.Wedel
  • 1,5 szklanki musu jabłkowego
  • 1 i 1/3 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 220 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich lub innych ulubionych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki masy krówkowej
  • 2 łyżki kakao, np. kakao ciemne z Ghany E.Wedel
  • 200 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • żelatyna – 1,5 łyżeczki na 250 ml powstałego musu
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W rondelku rozpuść masło i zdejmij z ognia.

  • 2

    Dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj aż do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.

  • 3

    Masę czekoladową wymieszaj z musem jabłkowym, cukrem, wanilią oraz jajkami ubitymi ze szczyptą soli.

  • 4

    W dużej misce wymieszaj mąkę z sodą, a następnie dodaj masę czekoladową i posiekane orzechy.

  • 5

    Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 6

    Piecz w temperaturze 180oC przez ok. 35-45 minut albo do tzw. suchego patyczka.

  • 7

    Ciasto studź w formie przez ok. 10 minut. Następnie wyjmij je i odstaw na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.

  • 8

    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i masą krówkową. Dodaj serek mascarpone i ubijaj na wysokich obrotach – aż do momentu, gdy masa będzie jednolita i gładka. Dodaj kakao i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.

  • 9

    Ciasto czekoladowe przekrój na dwie równe części.

  • 10

    Gotowym kremem przełóż ciasto i wstaw do lodówki.

  • 11

    Truskawki zmiksuj blenderem na mus, a następnie dodaj cukier i soki. Wymieszaj do rozpuszczenia cukru.

  • 12

    Z powstałego musu odlej ok. 1/3 szklanki i podgrzej go. Następnie rozpuść żelatynę, cały czas mieszając. Jeśli żelatyna nie rozpuściła się całkowicie, ponownie podgrzej mus, dodając 2-3 kolejne łyżki.

  • 13

    Tak przygotowaną żelatynę wlej do pozostałej części musu i dokładnie wymieszaj.

  • 14

    Lekko stężałą galaretkę wylej na wierzch ciasta.

Oceń przepis:

Ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone, orzechami i galaretką truskawkową to prawdziwa eksplozja smaku. Przygotuj je na dowolną okazję – świetnie sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcesz zaskoczyć gości lub masz ochotę na przepyszny deser. Mimo że jego przygotowanie jest nieco pracochłonne, wkład włożony w jego wykonanie zrekompensuje doskonały smak.

Sprawdź również przepis na:

muffinki czekoladowe

czekoladowe brownie

Przekonaj się, że ciasto czekoladowe z serkiem mascarpone, orzechami oraz galaretką truskawkową nie tylko wygląda doskonale, ale i wyśmienicie smakuje.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: