Ciasto czekoladowe z ganache czekoladowym i orzechami
0
30 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto czekoladowe z ganache czekoladowym i orzechami

Masz ochotę na lekkie ciasto, które szybko przygotujesz z łatwo dostępnych składników? Szukasz pomysłu na deser, który urzeknie Twoich przyjaciół i rozpieści zmysły? Wypróbuj przepis na wspaniały wypiek pełen czekoladowego, kremowego nadzienia i niezwykle chrupiących orzechów. Sprawdź i przekonaj się sam, jakie to proste!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 14

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Co zrobić, aby ciasto czekoladowe z ganache czekoladowym i orzechami się udało?

Sukces czekoladowego ciasta drzemie w odpowiednim przygotowaniu składników. Warto zadbać o to, aby mleko i jajko były w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij je co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia. Zapomniałeś? Nic straconego. Jajko możesz ogrzać pod ciepłą wodą, a mleko w mikrofali. Pamiętaj, aby nie podgrzewać zbyt długo, aby białko się nie ścięło, a mleko nie zagotowało.

Istotne jest również przesianie suchych składników przed połączeniem ich z pozostałymi elementami przepisu. Dzięki temu ciasto czekoladowe nabierze puszystości i wspaniale urośnie podczas pieczenia. Odpowiednia konsystencja to także zasługa użycia wysokiej jakości proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej. Nie rezygnuj z żadnego składnika, aby nie stracić niezwykłej puszystości ciasta!

Zwróć uwagę także na to, jak przygotowujesz ganache. Zadbaj o to, by nie zagotować śmietany, ponieważ wtedy nie zgęstnieje po połączeniu z czekoladą. Z kolei jeśli czekolada nie rozpuści się do końca, w kremie powstaną nieestetyczne grudki. Jeśli masz problem z połączeniem składników, delikatnie podgrzej całość w mikrofali i wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki.

 

Jak urozmaicić smak ciasta czekoladowego z ganache czekoladowym i orzechami?

Chcesz podać ciasto w formie wykwintnego deseru na ważnym przyjęciu? A może szukasz oryginalnego pomysłu na tort? Przygotuj wypiek oraz ganache według powyższego przepisu, jednak zamiast wykładać mus na górę, przełóż nim ciasto. Dodaj również do środka orzechy, pamiętając o ich uprzednim poszatkowaniu.

Dodatkowo zadbaj o odpowiednią dekorację. Możesz sięgnąć, np. po bitą śmietanę z dodatkiem kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. Jego kremowa, puszysta konsystencja doskonale uzupełni lekkie ciasto i sprawi, że całość będzie świetnie prezentować się na stole.

 

Szybkie i pyszne ciasto czekoladowe może przygotować każdy. Zadbaj o wszystkie składniki i zaskocz bliskich niezwykłym deserem.

Komentarze