Co zrobić, aby ciasto czekoladowe z ganache czekoladowym i orzechami się udało?
Sukces czekoladowego ciasta drzemie w odpowiednim przygotowaniu składników. Warto zadbać o to, aby mleko i jajko były w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij je co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia. Zapomniałeś? Nic straconego. Jajko możesz ogrzać pod ciepłą wodą, a mleko w mikrofali. Pamiętaj, aby nie podgrzewać zbyt długo, aby białko się nie ścięło, a mleko nie zagotowało.
Istotne jest również przesianie suchych składników przed połączeniem ich z pozostałymi elementami przepisu. Dzięki temu ciasto czekoladowe nabierze puszystości i wspaniale urośnie podczas pieczenia. Odpowiednia konsystencja to także zasługa użycia wysokiej jakości proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej. Nie rezygnuj z żadnego składnika, aby nie stracić niezwykłej puszystości ciasta!
Zwróć uwagę także na to, jak przygotowujesz ganache. Zadbaj o to, by nie zagotować śmietany, ponieważ wtedy nie zgęstnieje po połączeniu z czekoladą. Z kolei jeśli czekolada nie rozpuści się do końca, w kremie powstaną nieestetyczne grudki. Jeśli masz problem z połączeniem składników, delikatnie podgrzej całość w mikrofali i wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki.
Jak urozmaicić smak ciasta czekoladowego z ganache czekoladowym i orzechami?
Chcesz podać ciasto w formie wykwintnego deseru na ważnym przyjęciu? A może szukasz oryginalnego pomysłu na tort? Przygotuj wypiek oraz ganache według powyższego przepisu, jednak zamiast wykładać mus na górę, przełóż nim ciasto. Dodaj również do środka orzechy, pamiętając o ich uprzednim poszatkowaniu.
Dodatkowo zadbaj o odpowiednią dekorację. Możesz sięgnąć, np. po bitą śmietanę z dodatkiem kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. Jego kremowa, puszysta konsystencja doskonale uzupełni lekkie ciasto i sprawi, że całość będzie świetnie prezentować się na stole.
Szybkie i pyszne ciasto czekoladowe może przygotować każdy. Zadbaj o wszystkie składniki i zaskocz bliskich niezwykłym deserem.
Komentarze