Liczba porcji10
Łączny czas:4 godz. 40 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:280 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na ciasto czekoladowe bez jajek – z malinami, jeżynami i galaretką

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml wody
  • 4 łyżki kakao, np. kakao ciemne z Ghany
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (ewentualnie może być ekstrakt waniliowy)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szklanka mrożonych malin i jeżyn
  • galaretka malinowa
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną.

  • 2

    Do suchych składników dodaj pastę waniliową, ocet balsamiczny, olej i wodę.

  • 3

    Wymieszaj produkty – tylko do połączenia się składników.

  • 4

    Dodaj połowę porcji owoców.

  • 5

    Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż ciasto.

  • 6

    Na wierzch wyłóż resztę owoców.

  • 7

    Piekarnik nagrzej do 170oC, włączając termoobieg.

  • 8

    Piecz przez ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

  • 9

    Po upieczeniu wyjmij, a następnie wystudź.

  • 10

    Przygotuj galaretkę owocową, dodając nieco mniej wody niż wynika to z przepisu na opakowaniu. Gdy będzie lekko stężała, wylej na wierzch ciasta.

  • 11

    Ciasto wstaw do lodówki i pozostaw tam na kilka godzin – aż galaretka zastygnie.

Oceń przepis:

Powyższy przepis to dowód na to, że ciasto czekoladowe bez jajek zawsze się udaje. Nie traci przy tym swoich walorów smakowych – jest wyśmienite od pierwszego do ostatniego kęsa. Dlatego szybko znika z talerzyków. Swoją zasługę mają w tym owoce oraz delikatna galaretka, która przełamuje intensywny smak prawdziwego kakao. Opcjonalnie kakao możesz zastąpić czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny kremówki, masła lub nawet mleka.

Sprawdź również przepis na:

muffinki czekoladowe

czekoladowe brownie

Ciasto czekoladowe bez jajek z owocami to świetna propozycja na deser bez większego wysiłku. Poradzisz sobie z jego przyrządzeniem bez posiadania zdolności kulinarnych. Nie musisz miksować, ucierać czy ubijać. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie je wymieszać choćby łyżką – zajmuje to dosłownie kilka minut. Jego zaletą jest nie tylko prostota przygotowania, ale i łatwa dostępność składników. Nie ma tutaj wyszukanych produktów – większość z nich na pewno masz w kuchni, a jeśli nie, to nie będziesz mieć problemu z ich zakupem nawet w osiedlowym sklepiku.

Ciasto w wersji bez jajek jest doskonałym rozwiązaniem wówczas, gdy z różnych względów unikamy ich spożywania. Nie musisz się przy tym obawiać, że ciasto nie wyjdzie – to sprawdzony przepis, który wychodzi każdemu.

Przekonaj się, jak smaczne może być ciasto czekoladowe bez jajek. Skorzystaj z tego przepisu przy najbliższej nadarzającej się okazji. Z pewnością zachwyci Ciebie, wszystkich domowników i zaproszonych gości. Tylko kilka kroków dzieli Cię od pysznego wypieku, który urzeka czekoladowym smakiem podkreślonym malinami i jeżynami.

Życzymy smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: