Ciasto bananowe z czekoladą
1 godz. 45 min
18 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Ciasto bananowe z czekoladą

Jeśli uwielbiasz słodkie banany i czekoladę, ten przepis jest dla Ciebie. Masz kilka nadprogramowych bananów w koszu na blacie w kuchni? Chcesz przygotować proste ciasto z niedużą ilością składników? Przepis na ciasto bananowe z czekoladą jest sprawdzonym pomysłem na udany wypiek, który zamieni Twoją kuchnię w małą rodzinną cukiernię. Czekolada i banany są? To działamy.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Ciasto bananowe z czekoladą to świetny pomysł na udane śniadanie. Jest to jeden z przepisów, który dobrze smakuje o każdej porze dnia. Miły początek dnia z czekoladowym akcentem to dodatkowa energia, na każde czekające na Ciebie wyzwanie. Jeśli zastanawiasz się co podać do ciasta bananowego z czekoladą, koniecznie czytaj dalej.

Gorąca czekolada do picia

Zazwyczaj do ciast podaje się kawę lub herbatę. W tym przypadku dobrze zrobić wyjątek i zaskoczyć gości i bliskich pucharkiem pachnącej gorącej czekolady. W zależności od pory roku, podawana czekolada może być, ciepła lub z kostkami lodu w wersji na zimno.

Czego będziesz potrzebować, by przygotować czekoladę do picia?

Na początek wybierz swoją ulubioną czekoladę. Gorzkie lub mleczne warianty idealnie sprawdzą się jako baza dla czekolady do picia. Aby przygotować cztery porcje pysznego napoju, potrzebujesz w sumie 180 g słodkiego dodatku. Poza tym do listy zakupów dodaj 400 ml mleka 3,2% i 200 ml śmietanki 36%. Możesz zaczynać.

Jak przygotować czekoladę do picia?

To proste. Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Doprowadź do wrzenia i dodaj połamane kawałki czekolady. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a napój będzie miał przyjemnie aksamitną teksturę.

Pomysł na ciasto bananowe z czekoladą i aromatycznymi przyprawami

Dodanie do ciasta nieco korzennych, aromatycznych przypraw to prosty sposób na oryginalny smak Twojego wypieku. Dodaj do ciasta zmielone prażone migdały, odrobinę miodu i cynamonu. Wsyp te składniki w pkt. 1 w czasie przygotowania ciasta. Dzięki tym dodatkom, ciasto nabierze nieco korzennego charakteru – taki wariant tego wypieku warto więc wypróbować w chłodniejszych miesiącach roku. Kto wie, może nawet przygotujesz je na imprezę Andrzejkową lub Mikołajkową?

Ciasto bananowe z czekoladą w polewie z mango

Trzy egzotyczne składniki w jednym przepisie. Dojrzewające w kolumbijskim słońcu banany, soczyste peruwiańskie mango i czekolada na bazie kakao z Ghany. Teraz te trzy przysmaki znajdą się w Twoim przepisie.

Z łatwością przygotujesz polewę mango, którą oblejesz upieczone ciasto. Będziesz potrzebować 160 g białej czekolady, 50 g masła, 100 ml śmietanki 36% i 150 g mango (możesz użyć gotowej pulpy z mango lub rozgnieść świeże mango).

Do garnuszka wlej śmietanką i masło. Podgrzej i dodaj czekoladę. Na końcu wlej pulpę z mango (lub zblendowany wcześniej owoc). Podgrzewaj, aż całość się dobrze wymiesza. Ostudź i razie konieczności wstaw na chwilę do lodówki. Gdy polewa będzie odpowiednio gęsta, oblej nią ciasto.
W zależności od ostatecznego kształtu ciasta możesz polewać pojedyncze kawałki.
Dla lepszego efektu dodaj kilka świeżych malin lub truskawek.

Co zrobić, gdy nie masz bananów?

No właśnie. Masz ochotę na coś pysznego, ale akurat w tym momencie nie masz w pobliżu ani jednego banana. Dla chcącego nic trudnego. Przekonaj się, jak łatwo przygotujesz podobny przepis na ciasto z czekoladą. To pomysł na łatwe i puszyście kuszące ciasto z kawałkami czekolady w środku.

Komentarze