Liczba porcji8
Łączny czas:2 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Ciastka owsiane czekoladowe z rodzynkami i orzechami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 150 g płatków owsianych
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 60 g masła
  • garść rodzynek sułtanek
  • garść ulubionych orzechów, np. laskowych lub włoskich
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło i jajko podgrzej do temperatury pokojowej.

  • 2

    Rodzynki lekko namocz, pozostawiając je w wodzie przez ok. 30-60 min.

  • 3

    Wsyp do miski płatki owsiane, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj dokładnie.

  • 4

    Posiekaj na drobne kawałki czekoladę gorzką i wymieszaj z sypkimi składnikami ciastek.

  • 5

    Posiekaj orzechy i dodaj do masy.

  • 6

    Rodzynki odsącz dokładnie z wody i również dodaj do masy.

  • 7

    Dodaj całe jajko.

  • 8

    Masło pokrój na drobniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników na ciastka owsiane czekoladowe.

  • 9

    Wymieszaj wszystkie elementy na gładką masę.

  • 10

    Przygotuj blaszkę posmarowaną lekko masłem oraz wyłożoną papierem do pieczenia.

  • 11

    Formuj z masy kulki o średnicy piłeczki ping-pongowej, a następnie spłaszczaj je i umieszczaj na blaszce.

  • 12

    Ciastka możesz dodatkowo posmarować z wierzchu rozbełtanym żółtkiem, aby uzyskać bardziej rumiany kolor. Nie jest to jednak konieczne.

  • 13

    Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180⁰C i piecz ciastka owsiane czekoladowe przez ok. 15 minut – aż do zarumienienia się wypieku

  • 14

    Po wyjęciu ciasteczka susz na kratce. Przełóż do szczelnego słoika, aby zapobiec ich „zwietrzeniu” i nadmiernemu wysuszeniu.

Oceń przepis:

Tak przygotowane ciastka owsiane czekoladowe będą fenomenalnym dodatkiem do kawy czy szklanki ciepłego mleka. Chrupiące, aromatyczne i pożywne – doskonale spiszą się na co dzień.

 

Co zrobić, aby przepis na ciastka owsiane czekoladowe z orzechami i rodzynkami się udał?

Masz wątpliwości, czy podołasz temu, aby przygotować ciastka owsiane czekoladowe? Wbrew pozorom to bardzo proste zadanie, które zajmie Ci nawet mniej niż godzinę. Dlatego ten przepis sprawdzi się również w sytuacjach „awaryjnych” – np. wówczas, gdy odwiedzają Cię niezapowiedziani goście. Wystarczy szybko wymieszać składniki, wstawić do piekarnika i… gotowe!

 

Aby jednak mieć pewność, że przepis Ci się uda:

  • wybierz dobrej jakości czekoladę – taką, która nie rozpuści się do końca, a pozostawi delikatne kawałki, które przyjemnie roztopią się na języku podczas jedzenia,
  • odsącz dobrze rodzynki przed dodaniem ich do masy – tak, aby nie powstał „zakalec”,
  • przygotuj ciastka owsiane czekoladowe o podobnym rozmiarze – tak, aby równomiernie się wypiekły,
  • przechowuj ciastka w szczelnym opakowaniu – np. słoiku lub metalowym pudełku.

 

 

Ciastka owsiane czekoladowe z twistem? Czemu nie!

Masz ochotę jakoś zmienić ten przepis? Jak najbardziej możesz to zrobić. Oto kilka inspiracji, które możesz wykorzystać, aby wyczarować coś unikalnego. Możesz:

  • zamienić rodzynki na suszone daktyle lub morele – podkręcą smak deseru,
  • wykorzystać również płatki migdałów albo orzeszki ziemne, które będą się świetnie komponowały z mieszanką,
  • podprażyć orzeszki przed dodaniem do masy na ciastka owsiane czekoladowe – w efekcie nabiorą bardziej intensywnego smaku, który pokochasz,
  • zamienić gorzką czekoladę na mleczną lub białą,
  • dodać większą ilość kakao, które nada ciasteczkom głębszego, bardziej intensywnego koloru oraz smaku,
  • wykorzystać w mieszance podprażony słonecznik oraz pestki dyni, które również będą pasowały do tego miksu.

Pewne jest jedno: nie obawiaj się testowania nowych kompozycji. Jeśli tylko wybierzesz dobrą czekoladę i bakalie, efekt będzie fenomenalny. Możesz od razu przygotować podwójną porcję!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: