Ciasteczka owsiane z czekoladą – świetny pomysł na każdą okazję
Zdarzyło Ci się szukać pomysłu na ciacha, które będą pasować na każdą okazję? Chcesz mieć pod ręką przepis na deser, który będzie łatwy do zrobienia i którego przygotowanie zajmie tylko parę chwil? Takie połączenie ciasteczek i czekolady to odpowiedź na pytanie – co upiec, by dobrze smakowało?
Ciasteczka owsiane nadają się do podania bez dodatków. Zaraz po upieczeniu i polaniu czekoladą, możesz je śmiało podawać gościom. Z pewnością masz płatki owsiane w kuchni, jeśli nie, pamiętaj o uzupełnieniu zapasów przy kolejnych zakupach.
Ciastka owsiane idealnie smakują do herbaty lub kawy. Podaj je z czymś ciepłym do picia i skup się na miłej rozmowie z bliskimi. Dla fanów czekoladowych łakoci przygotuj rozgrzewające kakao, w którym można maczać Twoje ciasteczka owsiane z czekoladą.
Te smakołyki to sposób na przygotowanie oryginalnego deseru dla fanów lżejszych rozwiązań.
A co powiesz na ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady, które dodatkowo ładnie zapakujesz i ozdobisz małym bilecikiem z serdecznymi życzeniami? Ciastek owsianych nigdy dość, dlatego po imprezie możesz rozdać gościom kilka sztuk w ramach prezentu pożegnalnego. Owsiane ciasteczka znikają w mgnieniu oka, więc lepiej od razu kup więcej płatków owsianych, by w niedalekiej przyszłości znów przygotować chrupiące smakołyki.
Płatki owsiane do ciastek. Jakie wybrać?
Ciastka owsiane to łakocie, które mogą zawierać wiele cennych składników, więc przygotowując je, warto wybrać te, które są najmniej przetworzone. Sięgnij po zwykłe płatki owsiane lub takie, na których opakowaniu znajdziesz słowo „górskie”. Różnią się od płatków błyskawicznych, a dzięki nim gotowe ciasteczka owsiane z czekoladą mają więcej wartościowych składników.
Jak podawać ciastka owsiane z czekoladą? Sprawdzony sposób na przechowywanie
Ciasteczka owsiane z czekoladą są lekko chrupiące i niemal rozpływają się w ustach. Aby zachowały takie właściwości na dłużej, po wyjęciu z lodówki, zawiń je w papier śniadaniowy i umieść w woreczkach i w chlebaku. Dłużej zostawione na powietrzu będą robić się coraz twardsze.
Podawaj swoje ciastka owsiane z czekoladą z dużą łyżką bitej śmietany lub porcją soczystych owoców. To oryginalne połączenie, które pozwoli Twoim gościom rozkoszować się wyjątkowym smakiem deseru. Pyszne dodatki to również kolorowe posypki, którymi możesz udekorować czekoladę przed wstawieniem ciastek do schłodzenia.
Jak urozmaicić przepis na ciastka owsiane z czekoladą?
Owsiane ciasteczka z czekoladą są chrupiące i lekko miękkie. Płatki owsiane jako baza gwarantują prostotę przygotowania. Składniki, których potrzebujesz, by je upiec, znajdziesz w kuchni lub lokalnym sklepie. Jak urozmaicić przepis na ciasteczka owsiane z czekoladą?
Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami
Ciastka z dodatkiem płatków owsianych to przepis, który możesz modyfikować wedle uznania. Dodaj do ciastek porcję orzechów – laskowych, ziemnych, nerkowców, włoskich – i upiecz sycące ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami.
Przepis na ciastka owsiane z dodatkiem orzechów to idealny pomysł na chrupiące małe co nieco, które przygotujesz błyskawicznie.
Ciasteczka owsiane z czekoladą i bakaliami
Dodaj do przepisu słodkie bakalie. Rodzynki, suszona żurawina i kandyzowane owoce świetnie komponują się z ciastkami. Dodatkowo wyżej wspomniane orzechy z pewnością sprawią, że Twoje ciastka owsiane będą niepowtarzalne.
Możesz wymieszać bakalie i orzechy i jednocześnie dodać je do ciasta. Pamiętaj, by zachować proporcje pomiędzy bakaliami, które są wilgotne, a innymi, suchymi składnikami.
Owsiane ciasteczka – idealne do szkoły, pracy i na spacer
Nie każdy wypiek można zabrać ze sobą, by cieszyć się nim poza domem. W tym przypadku jest inaczej. Gotowe ciastka owsiane możesz spakować w papier śniadaniowy i zabrać ze sobą, gdzie chcesz. Weź kilka na spacer. Spakuj porcję do pracy i podziel się z koleżankami i kolegami. Każdy doceni taki gest, bo smakowitych wypieków nigdy dość.
Aby Twoje ciastka wyglądały jeszcze lepiej, możesz na każde z nich nałożyć odrobinę ulubionej konfitury, którą też z łatwością spakujesz do torby i plecaka. Smacznego.
Komentarze