Liczba porcji1
Łączny czas:2 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:120 min
Poziom trudności:Łatwe

Brownie z kawałkami karmelu i polewą karmelową

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 600 g czekolady np. czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel
  • 200 g czekolady Karmellove! E.Wedel.
  • 400 g + 30 g masła
  • 10 jajek
  • 4 łyżeczki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanka cukru
  • 4 łyżki wody
  • 120 ml śmietany kremówki 36%
  • szczypta soli.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Dodaj masło i rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu metalową lub szklaną miskę ze składnikami umieść na garnku z niewielką ilością gotującej się wody (nie doprowadzaj jej do wrzenia). Zwróć uwagę na to, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Gdy całość się rozpuści, odstaw masę do ostygnięcia.

  • 2

    Mąkę wymieszaj z kakao.

  • 3

    Do przestudzonej masy czekoladowej dodaj cukier (1 szklankę), a następnie wbijaj jajka pojedynczo. Masę za każdym razem mieszaj szpatułką.

  • 4

    Dosypuj mąkę, cały czas mieszając – tym razem też nie używaj miksera.

  • 5

    Czekoladę karmelową pokrój w mniejsze kosteczki. Dodaj do masy na brownie i ponownie wymieszaj.

  • 6

    Formę – kwadratową lub okrągłą – wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wyrównaj powierzchnię.

  • 7

    Piecz w piekarniku nagrzanym do 18oC przez ok. 45 minut. Pamiętaj, że patyczek wetknięty w brownie będzie oblepiony – ciasto nie może być jednak surowe.

  • 8

    W małym garnuszku umieść wodę i cukier. Zagotuj, zmniejsz moc palnika na średnią i gotuj – aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotuj przez ok. 5 minut – aż do momentu, w którym syrop zmieni kolor z lekko złotego na brązowozłoty. Pamiętaj, aby karmelu nie mieszać łyżką. Można jedynie mieszać, trzymając za uchwyt.

  • 9

    Garnuszek zdejmij z palnika i stopniowo dodawaj kremówkę (masa zacznie się pienić). Dodaj masło i sól. Wymieszaj do połączenia.

  • 10

    Znów umieść garnuszek na palniku i gotuj przez ok. 1 minutę.

  • 11

    Zdejmij z palnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

  • 12

    Wystudzone ciasto polej karmelem. Możesz na wierzch wyłożyć płatki czekolady karmelowej.

  • 13

    Brownie z kawałkami karmelu odstaw na ok. 1 godzinę do lodówki – dzięki temu ciasto będzie łatwiej się kroić.

Oceń przepis:

Brownie jest ciastem, które – w klasycznej odsłonie – ma wielu zwolenników. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w nieco zmienionej formie, dodając dodatkowe składniki. Intensywność czekolady przełamią kawałki karmelu oraz polewa karmelowa. Dzięki temu ciasto będzie łagodniejsze w smaku i dużo słodsze.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: