Liczba porcji6
Łączny czas:30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:30 min
Poziom trudności:Średnie

Brownie z gorzkiej czekolady

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 160 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel
  • 100 g prawdziwego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 4 jajka
  • 250 g brązowego cukru
  • 380 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia.
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Formę o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Odstaw.

  • 2

    W rondelku umieść masło. Podgrzej na małym ogniu – aż do rozpuszczenia.

  • 3

    Do ciepłego masła dodaj czekoladę połamaną na kawałki.

  • 4

    Odczekaj kilka minut, a następnie dokładnie wymieszaj – aby uzyskać jednolitą konsystencję.

  • 5

    Jajka wbij do miski, a następnie dodaj cukier. Całość miksuj, aby uzyskać jasną i puszystą masę.

  • 6

    Do masy wlej przestudzoną czekoladę.

  • 7

    Dodaj mąkę i szybko wymieszaj szpatułką – do połączenia się składników.

  • 8

    Tak przygotowane ciasto wylej na wcześniej przygotowaną formę.

  • 9

    Wstaw do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180oC.

  • 10

    Piecz przez ok. 35 minut – do suchego patyczka (ciasto będzie wilgotne, ale powinno odchodzić od patyczka).

  • 11

    Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, np. na kratce.

Oceń przepis:

O czym pamiętać, przygotowując brownie z gorzkiej czekolady?

Chcesz mieć pewność, że podczas pieczenia brownie nic cię nie zaskoczy, a wypiek będzie udany? Musisz zastosować się do kilku cennych wskazówek, dzięki którym unikniesz zakalca.

 

  • Zadbaj o dobrej jakości czekoladę

Czekolada czekoladzie nierówna, co odbija się na smaku ciasta. Jeżeli zależy ci na doskonałym smaku brownie, musisz postawić na produkty wysokiej jakości. W tym przypadku znaczenie ma zawartość kakao – im więcej, tym lepiej.

Jeśli jednak nie jesteś miłośnikiem gorzkiej czekolady, pójdź na kompromis. Sięgnij po czekoladę Lekko Gorzką 50% lub czekoladę Jedyną E.Wedel.

 

  • Użyj prawdziwego masła

Prawdziwe masło to produkt o zawartości tłuszczu minimum 82% - właśnie takie wykorzystaj w tym przepisie na brownie z gorzkiej czekolady.

Jeżeli użyjesz margaryny lub tzw. miksu tłuszczowego, wówczas smak zastosowanego produktu będzie mocno wyczuwalny.

 

  • Mieszanie ma znaczenie

Chcesz uniknąć zakalca? Eksperci zalecają mieszanie ciasta w jednym kierunku – po dodaniu mąki pszennej. Dlaczego? W ten sposób nie dochodzi do przerwania włókien glutenowych, które odpowiadają za odpowiednią konsystencję ciasta.

 

  • Nie przypal masła

Jeśli rozpuszczasz masło, rób to zawsze na najmniejszym ogniu. Dzięki temu unikniesz przypalenia produktu, co mogłoby skutkować koniecznością wykorzystania jeszcze jednego produktu.

Jeżeli przypadkiem masło spali się, musisz sięgnąć po kolejną kostkę. W przeciwnym razie w cieście będzie wyczuwalny specyficzny smak przypalonego masła.

 

Brownie z gorzkiej czekolady – czym udekorować i jak podać?

Niejednokrotnie przyrządzałeś blok czekoladowy? Przepis możesz wykorzystać podczas przygotowywania brownie, np. w zakresie propozycji podania. Do wyboru masz wiele opcji, które możesz zmieniać, np. w zależności od swojego nastroju i smakowych upodobań.

 

  • Cukier puder

Oprószenie wierzchu ciasta cukrem pudrem to najprostszy sposób na jego ozdobienie. Jest to jednocześnie opcja najbardziej uniwersalna – wpisze się w gusta smakowego każdego gościa.

Możesz wykorzystać gotowy już cukier puder lub zmielić cukier kryształ na drobny proszek.

 

  • Polewa czekoladowa

Lubisz intensywny smak czekolady? Polewa czekoladowa będzie dobrym pomysłem na udekorowanie wierzchu brownie.

Jako że w przepisie została wykorzystana gorzka czekolada, do przygotowania polewy możesz wykorzystać czekoladę białą – dla wizualnego kontrastu, czekoladę mleczną – dla „osłodzenia” wypieku lub czekoladę gorzką – dla podkreślenia intensywnego smaku.

 

Brownie z gorzkiej czekolady to uniwersalny przepis – idealny na każdą okazję. Spróbuj ciasta w tej wersji, a na pewno będzie wracać do niego kilkakrotnie.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: