Brownie bez pieczenia
3
8 min
1 porcja
Średnie
Ciasta i desery

Brownie bez pieczenia

Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast. Sycące, słodkie, a przede wszystkim naprawdę czekoladowe. Czasem jednak nie masz chęci na krzątanie się w kuchni lub czasu na pieczenie. Co zrobić w takiej sytuacji? To proste! Przygotuj brownie bez pieczenia. Zobacz, jak to zrobić, aby efekt był naprawdę doskonały!

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Brownie to ciasto, na które istnieje duża ilość przepisów. Zapewne zdążyłeś/zdążyłaś się już o tym przekonać podczas wizyt w restauracjach lub u bliskich. Choć w każdym brownie chodzi o intensywny, czekoladowy smak, pod tą nazwą mogą się kryć odmienne składniki, sposoby wykonania i dodatki. Gdy masz już swój ulubiony przepis, nie bój się eksperymentować z dodatkami. Dołożysz wówczas swoją cegiełkę do długiej, słodkiej i niesamowicie bogatej historii tego ciasta.

Co można włożyć do kuchenki mikrofalowej?

Jak się zapewne domyślasz, brownie możesz przygotować nie tylko w kubku. Może to być miseczka, mały słoik, szklanka, kokilka. Jedyne, co ogranicza Twój wybór, to konieczność sięgnięcia po naczynie, które jest przeznaczone do użytku w mikrofali. Pośród najczęściej spotykanych tworzyw dostosowanych do warunków kuchenki mikrofalowej są: ceramika (gładka, bez zdobień), szkło, plastik czy silikon. Gdy masz choć cień wątpliwości, czy możesz wykorzystać miseczkę czy kubek do "pieczenia" w mikrofali, sprawdź zalecenia producenta.

Czym uzupełnić Twoje pyszne brownie bez pieczenia?

Brownie jest znane głównie ze względu na pyszny, intensywny czekoladowy smak. To jednak nie jest jedynym powodem popularności tego ciasta. Kolejnym jest jego uniwersalność. Brownie, także brownie bez pieczenia, można łączyć z niesamowicie dużą ilością składników. To ciasto koresponduje z większością słodkich (i nie tylko) dodatków. Nie zawahaj się ich użyć.

Zacznijmy od tego, co możesz dodać na wierzch lub do środka swojego ciasta. Oto kilka propozycji:

  • czekolada – pokrój ją na kawałki i dodaj do brownie. Będzie miało bardziej intensywny smak;
  • posiekane orzechy – tutaj postępowanie jest podobne jak w powyższym przypadku: pokrój i dodaj do masy. Zarówno czekoladę, jak i orzechy możesz też umieścić na wierzchu ciasta;
  • polewa – z białej czekolady, z ciemnej czekolady – jak wolisz! Możesz rozpuścić całą tabliczkę w kąpieli wodnej, przeciąć opakowanie i polać deser lub przygotować ganache – przepis znajdziesz w dalszej części artykułu;
  • wiórki kokosowe – sprawdzą się doskonale, jeśli chcesz dodać do brownie delikatną, kokosową nutę;
  • cynamon, kardamon, skórka pomarańczowa, wanilia – uzupełnij ciasto aromatem, który lubisz najbardziej.

Z czym jeszcze podawać Twoje pyszne brownie?

Tu trzeba zacząć od powszechnie znanej, uniwersalnej prawdy: brownie jest wymarzonym dodatkiem do kawy. Idealnie sprawdza się też z innym klasykiem – intensywną, czarną herbatą Earl Grey z dodatkiem aromatycznej bergamotki.

Jak zapewne się domyślasz, takie brownie bez pieczenia jest najlepsze na spotkania w małym składzie lub na wieczory filmowe pod kocykiem – czy to w pojedynkę, czy to z domownikami. Co dobrze się sprawdzi jako dodatek do tej porcji ciasta? Otóż, rozważ:

  • bitą śmietanę – jeśli masz mocno wypełniony przez brownie kubek, możesz ją umieścić w osobnym naczyniu (dodatkowy plus takiego rozwiązania: zmieści się jej więcej). Przygotowanie nie jest skomplikowane – ubij śmietanę kremówkę i posłódź, gdy będzie już sztywna. Voilà;
  • lody lub sorbety – najpopularniejsze do brownie klasyki to lody waniliowe lub śmietankowe oraz sorbet malinowy. Jednak równie dobrze sprawdzą się inne smaki, wybierz te, za którymi bardziej przepadasz;
  • konfitury/dżemy/powidła owocowe – jesteś po wizycie u babci, która obdarowała Cię przetworami? Może sam/sama tworzysz owocowe cuda? Niezależnie od okoliczności, śmiało je wykorzystaj – efekt będzie pyszny;
  • sos owocowy – przygotowanie go zajmie ci kilka minut. Wystarczy, że poddusisz delikatnie ulubione owoce i dosłodzisz cukrem lub miodem.

Przepis na mocno czekoladowe brownie bez pieczenia, które wystarczy tylko zmiksować

Składniki:

  • 300 g suszonych daktyli
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 30 g orzechów włoskich
  • szczyptę soli

 

Przygotowanie:

  1. Namocz daktyle. Zalej je wrzątkiem (tak, aby sięgał powyżej owoców) i pozostaw na około 20-30 minut. Nie musisz ich przykrywać. Część wody wsiąknie w owoce, a część wyparuje. Dzięki temu daktyle staną się miękkie i napęcznieją;
  2. Gdy daktyle nieco ostygną, zmiksuj je z migdałami, kakao i solą. Uzyskasz gładką i kleistą masę;
  3. Pokrój orzechy włoskie na kawałki. Dodaj je do masy i wymieszaj;
  4. Odpowiednio uformuj ciasto. Gotową masę umieść na blaszce wyłożonej papierem. Powinno mieć ok. 2 cm grubości, a następnie wygładź, np. przy pomocy silikonowej łopatki. Przełóż je do lodówki na przynajmniej dwie godziny, by składniki mogły się odpowiednio związać.

I gotowe. Smacznego!

Czekoladowe brownie możesz uzupełniać o różne składniki – wybór jest szeroki. Przykładowo, orzechy włoskie lub laskowe nie są koniecznością. Jeśli masz nerkowce, wykorzystaj je. Jeśli nie lubisz daktyli, możesz użyć ciecierzycę lub fasolę. Te składniki też trzeba moczyć, najlepiej przez całą noc. Do tego brownie możesz też dodać masło orzechowe.

Zatroszcz się o to, by składniki były jak najlepszej jakości

Niezależnie od przepisu, który wykorzystujesz - nie możesz sobie pozwolić na kompromisy. Dlatego upewnij się, że masz pod ręką wiejskie jaja, dobrej jakości Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel i soczyste daktyle.

Przygotuj składniki w odpowiedniej proporcji

Chociaż przy brownie bez pieczenia nie ma ryzyka uzyskania zakalca, ważne jest, aby zachować właściwe proporcje składników. Dlatego jeśli chcesz przygotować większą ilość ciasta niż ta w przepisie, najlepiej pomnóż wszystkie składniki przez 2 lub 3. Wówczas zyskasz pewność, że konsystencja Twojego ciasta będzie idealna, podobnie jak jego smak.

Przygotuj odpowiednią polewę do brownie bez pieczenia

To opcjonalny krok, ale czekoladowa polewa doda Twojemu ciastu ciekawego smaku, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Jak ją zrobić? Będziesz potrzebować pół tabliczki Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel oraz ok. 50 ml śmietanki kremówki 30%. Wystarczy rozpuścić te składniki na niewielkim ogniu, aby powstało ganache, a następnie polać brownie, gdy masa nieco przestygnie.

Chcesz bardziej czekoladowe brownie?

Jeśli zależy Ci, aby Twoje brownie bez pieczenia było maksymalnie czekoladowe, jest na to bardzo prosty sposób: wystarczy, że zwiększysz ilość kakao w stosunku do tej, która znalazła się w przepisie. Przykładowo, jeśli mają to być 4 łyżki, w zamian dodaj 5 lub nawet 6. Daktyle zrównoważą jego gorzkość, a aromat będzie znacznie bardziej intensywny i wytrawny.

Smacznego!

Komentarze