Bomba tiramisu z nadzieniem truflowym
5
3 godz.
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Bomba tiramisu z nadzieniem truflowym

Masz ochotę na naprawdę wystrzałowy deser o intensywnie czekoladowym smaku? Jeśli tak, bomba tiramisu to propozycja dla Ciebie. Stanie się ABSOLUTNYM hitem na domowych przyjęciach – zarówno mniej, jak i bardziej formalnych. Zobacz, jak w prosty sposób ją przygotować.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 9

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, bomba tiramisu nie tylko efektownie się prezentuje, ale jest niezwykle smacznym i wyrafinowanym deserem, który przygotujesz w krótkim czasie. Właśnie dlatego to prawdziwy hit ostatnich miesięcy. Teraz, gdy już wiesz, jak wyczarować to nietuzinkowe ciasto, również i Ty możesz zaskoczyć swoich znajomych.

 

Bomba tiramisu – poeksperymentuj z przepisem!

Jak zdążyłeś zauważyć, przepis na bombę tiramisu nie należy do skomplikowanych – jedyne, w co trzeba się uzbroić, to odrobina cierpliwości, aby wszystko dobrze stężało. Niemniej jednak, jeśli chcesz, możesz się nieco pobawić z tą recepturą. Zastanawiasz się, w jaki sposób? Rozwiązań jest co najmniej kilka.

  • Zamień czekoladę deserową na białą i zrezygnuj z kakao w musie czekoladowym. W zamian dodaj ziarenka wanilii z połowy laski tej wyjątkowej przyprawy. W ten sposób powstanie aksamitny mus w kremowym kolorze, który będzie doskonale kontrastował z bardziej intensywnym smakiem biszkoptów. W tej postaci bomba tiramisu będzie jeszcze bardziej przypominała klasyczną wersję tego dobrze znanego deseru.
  • Jeżeli chcesz przygotować ten przepis z myślą o najmłodszych członkach rodziny, pomiń alkohol w ponczu. Możesz go zastąpić, dodając do mocnej kawy (lub czarnej herbaty!) odrobinę aromatu migdałowego czy waniliowego.
  • Wzbogać mus o lekko kawowy posmak. Taki efekt uzyskasz, kiedy do gotującej się śmietanki dodasz łyżeczkę dobrej kawy rozpuszczalnej.
  • Jeśli bomba tiramisu ma być przekąską na przyjęcie tylko dla dorosłych, możesz również jej nadzienie wzbogacić alkoholem. Do musu, jeszcze przed dodaniem piany z białek, wlej 1-2 kieliszki rumu lub amaretto.

Nie zapomnij tylko, aby przed wyłożeniem deseru na paterę dać mu naprawdę dobrze stężeć. Jeśli zbyt szybko stracisz cierpliwość, słodka przekąska straci postać bomby. Spróbuj i wywołaj prawdziwy efekt „wow” na przyjęciu!

Komentarze