Błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe
10
40 min
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe

Masz ochotę na deser, który ekspresowo poprawi Ci humor i przywoła na myśl wakacje na Karaibach czy innym miejscu w strefie podzwrtonikowej? To prosty przepis, który sprawdzi się idealnie, gdy masz około godziny, aby przygotować pyszny deser. Zobacz, czego potrzebujesz, by go wykonać!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Aby przygotować błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe, nie potrzeba dużo czasu. Wystarczy, że będziesz podążać za tym prostym przepisem, aby w około godzinę wyczarować przepyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzi się on idealnie do popołudniowej kawy!

Ciasto czekoladowo-kokosowe to proste ciasto, które zrobisz z kilku podstawowych składników. Ten przepis to świetna okazja do eksperymentowania z domowymi wypiekami. Przepis na ciasto czekoladowo-kokosowe to idealny wybór dla początkujących cukierników, jak i dla tych, którzy mają już setki przepisów za sobą.

Poniżej znajdziesz inspiracje i porady, które pomogą Ci za każdym razem przygotować smakowite ciasto czekoladowo-kokosowe w domowym wydaniu.

Jak możesz zmieniać przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe?

Jak widzisz, przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe jest prosty i nie wymaga użycia dużej liczby składników. Jeżeli jednak chcesz, możesz pobawić się tą recepturą, aby osiągnąć jeszcze ciekawszy rezultat. Jak? Mamy dla Ciebie kilka ciekawych pomysłów. Możesz:

  • dodać do masy pokrojone drobno kawałki suszonych fig lub daktyle, które wzmocnią wakacyjny charakter deseru,
  • wykorzystać jako dekorację pokrojone na kawałki brzoskwinie lub ananasa czy mango – dla lepszego efektu zalej je galaretką. To jednak oznacza, że błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe… nie będzie już tak błyskawiczne. Na stężenie będzie potrzebowało co najmniej kilku godzin;
  • dodać nutę cynamonu albo kawy, albo połączyć ją z jedną lub dwiema łyżkami dobrego kakao, które nada całości maksymalnej „czekoladowości”,
  • zamienić czekoladę gorzką na czekoladę mleczną, która jest słodsza – z takiego pomysłu ucieszą się szczególnie fani bardzo słodkich deserów.

Co zrobić, aby błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe się udało?

Najprościej: podążaj za naszymi wskazówkami. Są jednak rzeczy, na które należy zwrócić szczególną uwagę. Najważniejsze to:

  • ubicie masy z jajek i cukru – zanim zaczniesz dodawać kolejne składniki na błyskawiczne ciasto czekoladowo-kokosowe, upewnij się, że cukier dobrze połączył się z jajkami,
  • wykorzystanie dobrego kakao oraz czekolady – to one będą w głównej mierze odpowiadały za ostateczny smak tego pysznego deseru.

Pewne jest jedno: wystarczy jedna próba, aby zakochać się w tym szybkim i smacznym cieście!

Ciasto czekoladowe na każdą okazję. Co podać do błyskawicznego ciasta czekoladowo-kokosowego?

Pyszne ciasto, które możesz z łatwością przygotować z prostych składników. Można powiedzieć, że takie zdanie w pełni opisuje przepis idealny. Prostota i dostępność składników sprawiają, że ciasto czekoladowe z tego przepisu z powodzeniem może zagościć na Twoim stole za każdym razem, gdy szykujesz domówkę, małe spotkanie z przyjaciółmi, czy chcesz sprawić przyjemność rodzinie i przygotować dla nich domowe łakocie.

Ciasto czekoladowo-kokosowe sprawdzi się na piknik. Zabierzesz je również do pracy i szkoły. To świetna przekąska na krótką i długą przerwę.

Kokosowe ciasto czekoladowe możesz podać z filiżanką kawy, ale i kubkiem ciepłej herbaty lub kakao. Aromatyczna kawa zbalansuje słodycz Twojego wypieku, kakao z kolei ją uwydatni. Sięgając po herbatę warto postawić na czarną z naturalnymi olejkami i cytryną. Orzeźwiające nuty dobrze współgrają z nutami kakao i czekolady. Będą też dobrym uzupełnieniem dla wprost karaibskiego smaku ciasta. Na co masz ochotę tym razem?

Pyszne ciasto z polewą czekoladową. Przygotuj dwie polewy na ciasto czekoladowo-kokosowe

Zanim zabierzesz się do pieczenia kolejnego ciasta czekoladowo-kokosowego, sprawdź, jak zrobić dwie polewy czekoladowe na wierzch ciasta. Jedna z nich będzie pokrywać całą powierzchnię wypieku, druga posłuży do namalowana spiralnych wzorków na warstwie pierwszej polewy.

Ciasto czekoladowo-kokosowe z polewą czekoladową to świetny sposób na rozbudowanie podstawowego przepisu. Wystarczy przygotować składniki:

  • 350 ml śmietanki kremówki 36%
  • 180 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel
  • 50 g Czekolady Białej E.Wedel

Najpierw przygotuj polewę z czekolady mlecznej. Do rondelka wlej 250 ml śmietanki. Podgrzej i uważaj, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdejmij z ognia i wrzuć do rondelka 90 g połamanej na kawałki czekolady mlecznej. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj resztę czekolady mlecznej do rondelka i dalej mieszaj. Jeśli trzeba postaw naczynie na ogień. Kiedy polewa czekoladowa będzie gotowa, odstaw ją do przestygnięcia. Pamiętaj, że polewa będzie tężeć w miarę schładzania, więc wylej ją na ciasto, gdy jeszcze nie zdąży całkowicie ostygnąć.

Jeśli polewa czekoladowa jest zbyt gęsta – dodaj trochę mleka lub śmietanki i zamieszaj. Jeśli jest zbyt rzadka – dodaj więcej czekolady i również wymieszaj.

Teraz czas na polewę z czekolady białej. Proces jest niemal identyczny z przygotowaniem pierwszej polewy.

Podgrzej 100 ml śmietanki. Rozpuść w niej 50 g czekolady białej i mieszaj, aż powstanie polewa czekoladowa. Zostaw na chwilę do przestudzenia.

Zanurz trzepaczkę kuchenną lub łyżkę w polewie z białej czekolady i maluj spiralne wzory na wierzchu ciasta. Przygotuj fantazyjne wzorów według swojego pomysłu.

Co dodać do ciasta czekoladowo-kokosowego?

Ciasto kokosowe z czekoladą możesz wzbogacić o smakowite dodatki. Zanim zaczniesz kroić ciasto, sprawdź, co warto dodać do domowego wypieku.

Świeże owoce są zawsze dobrym pomysłem. Sięgnij po truskawki, maliny, jagody, lub bardziej egzotyczne mango, czy papaję. Jeśli nie masz świeżych owoców, możesz przygotować szybki mus z ich mrożonej wersji.

Możesz podzielić ciasto na dwa płaty i posmarować je ulubionym dżemem. Umieść pierwszy płat ciasta w foremce. Posmaruj go dżemem i przykryj drugim płatem. Odstaw na kilkanaście minut, aby ciasto nasiąkło dżemem. Bardzo dobrze będzie pasować dżem pomarańczowy.

Warto podać do ciasta porcję delikatnych lodów. Sprawdź Lody E.Wedel Truskawka & Śmietanka 700ml. Na talerzyku będzie kolorowo i smakowicie.

Wiesz już jak przygotować błyskawiczne ciasto czekoladowo kokosowe. Wypróbuj przepis jeszcze dziś i sprawdź, która z inspiracji najbardziej przypadnie Ci do gustu. Smacznego!

Komentarze