Choć przygotowanie bloku czekoladowego z pokruszonymi bezami jest dość czasochłonne, zdecydowanie warto spróbować to zrobić – ten pyszny deser zasmakuje zarówno fanom klasycznego bloku, jak i osobom sceptycznie do niego nastawionym. Po pokrojeniu, powstaną wyjątkowo smaczne batoniki, które staną się idealnym uzupełnieniem lunchboxa czy też przekąską na domowe przyjęcie lub leniwe popołudnie.
Jak urozmaicić blok czekoladowy z orzechami i pokruszoną bezą?
Blok czekoladowy z orzechami i pokruszoną bezą jest unikatowym deserem, który już w podstawowej postaci uwiedzie kubki smakowe domowników oraz gości. Jeśli jednak chcesz go w jakiś sposób urozmaicić, możesz np.:
- dodać do masy odrobinę brandy lub likieru kawowego – alkoholowa nuta doda deserowi jeszcze głębszego smaku,
- podprażyć orzechy przed dodaniem do masy, aby uzyskały intensywny aromat,
- dorzucić garść ulubionych suszonych owoców – np. rodzynek czy posiekanych moreli,
- posypać polewę czekoladową (przed jej zastygnięciem) płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Jeżeli lubisz eksperymenty, dodaj do masy na blok czekoladowy szczyptę chilli lub imbiru – to przyprawy, które idealnie podbiją czekoladowy smak. Wypróbuj to niecodzienne połączenie, zwłaszcza jeśli deser ma być przeznaczony dla starszych gości. I nie zapominaj: aby bezy upiekły się idealnie, nie możesz „przebić” piany. Unikaj także jakiegokolwiek kontaktu masy jajecznej z tłuszczem – może to doprowadzić do opadnięcia chrupiących „ciasteczek”, które nadają blokowi niezwykłego charakteru.
Komentarze