Liczba porcji4
Łączny czas:50 min
Przygotowanie:50 min
Oczekiwanie:50 min
Poziom trudności:Średnie

Biszkopt przekładany masą z białej czekolady z owocami

Lekki i puszysty biszkopt w połączeniu z masą z białej czekolady i owocami? Deser poezja! Możesz go przygotować samodzielnie. To prostsze niż się wydaje. Poznaj sprawdzony przepis. Wystarczy trochę czasu w kuchni, aby powstał smakołyk idealny nie tylko na imprezy rodzinne!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mąkę przesiej do miski, aby ją napowietrzyć, razem z kakao i proszkiem do pieczenia.

  • 2

    Oddziel białka od żółtek.

  • 3

    Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Kiedy zacznie robić się gęsta, powoli rozpocznij dodawanie cukru.

  • 4

    Kiedy piana z białek z cukrem zrobi się sztywna, powoli, jedno po drugim, dodawaj żółtka dalej ubijając.

  • 5

    Wsyp do masy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz całość, aby nie utracić puszystości mieszanki. Nie rób tego przy pomocy miksera, a ręcznie, np. drewnianą szpatułką.

  • 6

    Tak przygotowaną masę wylej na tortownicę o średnicy ok. 18 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

  • 7

    Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok. 165°C. Piecz do suchego patyczka – powinno to zająć ok. 45-50 minut.

  • 8

    Kiedy biszkopt będzie upieczony, uderz tortownicą o blat (np. „upuszczając” ją na niego) – dzięki temu zmniejszy się ryzyko, że ciasto opadnie.

  • 9

    Pozostaw biszkopt do wystygnięcia. W tym czasie przygotujesz masę z białej czekolady.

  • 10

    Przygotowywanie masy rozpocznij od podgrzania śmietanki na wolnym ogniu. Uważaj, żeby się nie zagotowała.

  • 11

    Kiedy będzie ciepła, wyłącz ogień i dodaj pokrojoną na kawałki białą czekoladę. Pozostaw na kilka minut, a następnie wymieszaj całość do uzyskania jednolitego ganache czekoladowego.

  • 12

    Pozostaw masę śmietanowo-czekoladową do ostudzenia.

  • 13

    Kiedy masa uzyska pokojową temperaturę, wyjmij serek mascarpone, umieść go w misce i powoli dodawaj masę czekoladową. Miksuj z wykorzystaniem robota kuchennego, aby uzyskać puszystą, ale nie „przebitą” masę – aby temu zapobiec, ubijaj na wolniejszych obrotach.

  • 14

    Przygotuj owoce – np. wiśnie wydryluj i przekrój na pół, maliny umyj, a mango obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

  • 15

    Czas na przekrojenie biszkoptu. Weź duży nóż kuchenny i przepołów go. Możesz sobie pomóc sznurkiem.

  • 16

    Delikatnie oddziel dolny blat od górnego.

  • 17

    Na dolnym blacie umieść połową z białej czekolady, a na niej ułóż połowę owoców.

Oceń przepis:

Jakie owoce wybrać do biszkopta czekoladowego z masą z białej czekolady?

Jak widzisz, w tym przepisie podajemy Ci kilka sugestii co do tego, jakie owoce wybrać. Możliwości jest jednak znacznie więcej, ponieważ z masą czekoladową dobrze komponuje się wiele owoców. Dobrze jest kierować się sezonowością, a więc sięgać po takie produkty, które zostały niedawno zebrane – wówczas masz pewność głębokiego i intensywnego smaku owoców.

Jeśli zaś sięgasz po te mrożone, upewnij się, że przed dodaniem do masy dobrze je rozmrozisz oraz pozbędziesz się nadmiaru wody.

 

Jak urozmaicić biszkopt czekoladowy?

Istnieje wiele sposobów na to, aby urozmaicić ten deser. Przykład? Dodaj szczyptę chilli lub mielonego imbiru do masy na biszkopt. Albo wykończ całość z wykorzystaniem polewy czekoladowej oraz podprażonych płatków migdałowych. Możesz także nadać kompozycji bardziej „anielskiego” posmaku – zastąp wówczas ciemne kakao w masie na biszkopt Czekoladą Białą E.Wedel oraz wiórkami kokosowymi. Wyjdzie nieco cięższa, ale wyjątkowo wilgotna wersja.

 

Uwaga! Biszkopt możesz również nasączyć. Strzałem w dziesiątkę będzie np. polanie go mocną herbatą lub kawą albo – w wersji dla dorosłych – ponczem z kawy i likieru amaretto bądź odrobiną wiśniówki (zwłaszcza, jeśli wykorzystujesz też świeże wiśnie). Spróbuj i przekonaj się na własnym… podniebieniu, jak ciekawy efekt można osiągnąć!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: