Przepis na tort królewski. Deser na specjalne okazje
Tort królewski to deser, który wygląda jakby przygotował go mistrz kuchni z dworu potężnego monarchy. Jeśli zobaczysz go na wystawie w cukierni, z pewnością będzie na górnej półce pośród innych kuszących przysmaków.
Tort z białej czekolady zawiera puszystą masę, która rozpływa się w ustach. Serek mascarpone i kokosowe nuty to znakomite połączenie. Królewski tort z czekoladą przyćmiewa inne wypieki wyglądem i smakiem. Nie daj się zwieść prostemu wyglądowi tego deseru. Pamiętaj, że liczy się wnętrze...
Tort królewski przygotujesz w domowej kuchni, bez wychodzenia z domu i zamawiania go w cukierni. Tak się składa, że znamy sposób jak go zrobić i jeśli przeczytasz wpis do końca, dowiesz się jak możesz urozmaicić ten przepis.
Tort królewski to znakomity wypiek na specjalne okazje. Podasz go na urodziny, rocznice, chrzciny, przyjęcia weselne i kiedy chcesz celebrować inne zwycięstwa w gronie najbliższych.
Sprawdź, jak podać i urozmaicić przepis na tort królewski.
Tort królewski z dodatkiem białej czekolady. Co podać do tortu?
Tort królewski wygląda przepysznie na długo przed podaniem. Kiedy porcje znajdą się na talerzyku, warto zadbać o smakowita oprawę i coś do picia do tego deseru.
Jako że tort królewski to sama słodycz, warto zaproponować coś na przełamanie słodkiego smaku. Aromatyczna kawa - espresso lub lungo - powinna uzupełnić kompozycje. Stanowi też miłe dla oka zestawienie kolorów - czerń kawy i biel tortu. Latem warto podać domowej roboty lemoniadę z cytrusów bez cukru.
Warto sięgnąć po owoce sezonowe takie jak truskawki, porzeczki, maliny i jagody. Ułóż je na talerzyku obok porcji tortu. Królewski tort podany z owocami aż prosi się o pamiątkowe zdjęcie. Jeśli akurat nie ma pod ręką świeżych owoców, zastąp je porcją powideł - mogą być na ciepło - lub dżemu. To proste rozwiązanie zwieńcz listkiem mięty.
Dodaj do listy słodkich dodatków lody. Czekoladowe lub owoce będą stanowić ciekawe połączenie kolorystyczne.
Jak urozmaicić przepis na tort królewski?
Biały tort królewski to przepis, który pasuje do każdej ważnej okazji. Najlepiej smakuje, gdy cieszysz się nim celebrując najważniejsze chwile w gronie bliskich. Sprawdź, jak możesz urozmaicić ten przepis, by za każdym razem dodawać coś nowego do wypieku.
Przygotuj czekoladowy biszkopt
Dodaj do ciasta na biszkopt kakao i upiecz osobne blaty biszkoptu. Przekładaj tort na przemian, a po przekrojeniu uzyskasz efekt zebry.
Dodaj do kremu owoce. Jak zrobić krem truskawkowy do tortu?
Świetnie sprawdzą się truskawki. Uzyskasz krem truskawkowy. Połączenie smaku białej czekolady i truskawek to gwarancja niesamowitego smaku. Zmodyfikuj powyższy przepis lub spróbuj alternatywnej wersji.
Przygotuj potrzebne składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%,
- 250 g truskawek - świeże lub mrożone,
- 250 g Czekolady Białej E.Wedel,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny.
Przygotuj krem truskawkowy do tortu królewskiego.
- Zagotuj śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia;
- Umyj i pokrój truskawki. Zblenduj je na gładką masę;
- Dodaj truskawki do śmietanki i dokładnie wymieszaj trzepaczką kuchenną;
- Połam czekoladę na kawałki. Podziel ją na dwie porcje i dodawaj do masy. Mieszaj, aż porcja czekolady się rozpuści. W razie potrzeby ponownie postaw rondel na ogień. Dodaj resztę czekolady i mieszaj, aż uzyskasz jednolita masę;
- Dodaj cukier puder i żelatynę. Wymieszaj, aby żelatyna się rozpuściła;
- Odstaw krem do ostygnięcia;
- Wstaw gotowy krem do lodówki, aby stężał.
Jak ozdobić tort królewski?
Wiesz już jak możesz urozmaicić przepis na tort królewski. Czas na przygotowanie dekoracji, które sprawią, że każdy kawałek będzie wyglądał jak milion dolarów. Wszystkie dekoracje możesz wykonać bez wychodzenia z domu. Użyj tego, co masz pod ręką. Sprawdź kilka sprawdzonych inspiracji od mistrzów cukiernictwa.
Karmelowe ozdoby do tortu
Na pewno masz trochę cukru w jednej z kuchennych szafek. Rozłóż papier do pieczenia na drewniane desce lub blasze. Roztop cukier na patelni, aż uzyskasz płynny karmel - możesz użyć cukru białego lub trzcinowego.
Nałóż porcję płynnego karmelu na łyżkę. Maluj nim dowolne wzory na papierze do pieczenia. Najlepiej, jeśli będziesz oblewać papier z wysokości ok. 10-15 cm.
Poczekaj, aż ozdoby wystygną. Oderwij je od papieru i połóż na królewski tort. Możesz wbić je w każdy kawałek, wierzch tortu lub przykleić je do ścian ciasta.
Jeszcze więcej czekolady...
Tort z białą czekoladą możesz oprószyć mleczną lub gorzką wersją tego przysmaku. Zetrzyj czekoladę na grubych oczkach lub wrzuć do blendera. Oprósz wierzch tortu kawałkami czekolady.
Dodaj bakalie i orzechy
Możesz dodać je w całości lub rozdrobnić na posypkę. Dobrym rozwiązaniem jest użycie płatków migdałowych do obłożenia tortu. Oprósz nimi każdy kawałek i uzyskaj efekt wow u każdego gościa.
Przygotuj sos owocowy
Skrop porcje tortu odrobiną sosu z truskawek, pomarańczy, czy gruszek.
Komentarze