Biała czekolada do picia z waniliową nutą
2
30 min
2 porcje
Łatwe
Ciasta i desery

Biała czekolada do picia z waniliową nutą

Masz ochotę na łyk czegoś aksamitnego i rozgrzewającego? Szukasz słodkości, która rozpieści Twoje podniebienie i sprawi, że ciepło przyjemnie rozleje się po ciele? Wypróbuj białą czekoladę do picia z waniliową nutą. To przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim czekoladoholikom. Sprawdź!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Co zrobić, żeby gorąca, biała czekolada do picia z waniliową nutą się udała?

Masz niemiłe doświadczenia z przygotowywaniem czekolady do picia? Niezwykle ważne są świeże płatki migdałowe, dobrej jakości czekolada oraz tłuste mleko. Tłuszcz obecny w składnikach jest tzw. "nośnikiem smaku". Jeśli Twój napój nie smakuje tak dobrze, jak tego oczekujesz, to dodaj do niego łyżeczkę masła 82% i szybko wymieszaj lub zmień produkty na te lepszej jakości.

Trzeba także zadbać o to, aby gorąca czekolada do picia miała odpowiednią konsystencję. Deser musi być jedwabisty, gładko otulać podniebienie i rozpływać się na języku. Aby uzyskać taki efekt, drobno pokrój czekoladę i podgrzej mleko aż do wrzenia, zanim połączysz składniki. W gorącym płynie, niewielkie kawałki szybko się rozpuszczą, dzięki czemu unikniesz nieestetycznych grudek.

Pamiętaj: jeśli chcesz, żeby czekolada zachwycała swoją konsystencją, mieszaj przez cały czas podgrzewania składników i pilnuj temperatury płynu. Nie pozwól, aby mleko się przypaliło, ponieważ wtedy czekolada będzie do wyrzucenia.

 

 

Jak urozmaicić smak białej czekolady do picia z waniliową nutą?

Biała czekolada do picia to wspaniały pomysł jako urozmaicenie menu na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli chcesz ją podać swoim bliskim, to zadbaj o dodatkowe walory smakowe oraz… efekt wizualny. Aby podać napój w iście królewski sposób, przygotuj:

  • bitą śmietanę – zrobisz ją z 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% i 10 g cukru pudru. Umieść składniki w zimnej, metalowej misie i ubijaj przez 30 sekund na niskich obrotach. Następnie zwiększ moc miksera i mieszaj, aż śmietana będzie puszysta i sztywna,
  • sos toffi – przyrządzisz go ze 125 ml cukru brązowego, 60 ml śmietanki kremówki 30%, 60 g masła i szczypty soli. Możesz opcjonalnie dodać kilka ziarenek wanilii. Do garnka dodaj cukier, śmietankę i masło. Następnie wymieszaj składniki i powoli wszystko podgrzewaj, aż do zagotowania. Potem gotuj masę na małym ogniu przez 2-3 minuty i cały czas mieszaj, aby uzyskała odpowiednią konsystencję. Gotowy sos będzie ciągnący i lepki.

Sos toffi warto przygotować wcześniej, aby zgęstniał i nie parzył w język podczas kosztowania. Nabierz łyżkę złocistego kremu i fantazyjnie oblej ścianki wysokich szklanek. Dodaj również nieco na dno. Następnie, powoli wlej do środka czekoladę i na wierzch połóż uprażone płatki migdałowe. Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż dużą warstwę puszystej bitej śmietany. Dzięki temu całość będzie wyglądać niezwykle estetycznie. Na koniec ponownie polej całość sosem. Połączenie toffi, migdałów, bitej śmietany i białej czekolady nie tylko wspaniale wygląda, ale również cudownie smakuje.

Jeśli przygotowujesz deser latem, możesz dodać na dno szklanki gałkę lodów waniliowych lub o smaku toffi. Z białą czekoladą doskonale komponują się również wiśnie w syropie oraz świeże truskawki.

 

Przepis na białą czekoladę z waniliową nutą jest bardzo prosty, więc z łatwością przygotuje go każdy, nawet początkujący kucharz. Wypróbuj go dziś, a doświadczysz czegoś niesamowitego i z pewnością rozbudzisz w sobie apetyt na więcej!

Komentarze