Jeśli skrócimy instrukcję przygotowania kremu czekoladowego do jednego zdania, może on brzmieć: "wrzuć wszystkie składniki do blendera kielichowego i blenduj tak długo, aż konsystencja będzie idealna na kanapkę". Nawet jeśli ten przepis na krem wydaje Ci się prosty, pamiętaj, że diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli interesuje Cię, jak zrobić krem czekoladowy najlepszej jakości i chcesz poznać alternatywny przepis na bazie serka mascarpone, czytaj dalej.
Orzechy bez krzty goryczy
Oprócz czekolady, orzechy są bazowym składnikiem na krem czekoladowy. Warto zadbać o to, by dobrze się sprażyły i miały jak najmniej skórek. Jak to osiągnąć? Przede wszystkim, umieść orzechy na dobrze nagrzanej patelni i pilnuj, by się nie spaliły. Mają być co najwyżej zarumienione, inaczej będą gorzkie.
Gdy zdejmiesz orzechy z ognia, umieść je w plastikowym pudełku, zamknij wieczko i... potrząśnij. Energicznie potrząsając orzechami po prażeniu, po prostu zrzucisz większość skórek. Tak przygotowane orzechy są gotowe do dalszej obróbki w blenderze.
Uwaga – jeśli marzy Ci się krem czekoladowy z kawałkami orzechów, nie wrzucaj od razu wszystkich do blendera. Niedużą garstkę dorzuć dopiero pod koniec miksowania.
Gęsty krem czekoladowy do tortu
Jeśli potrzebujesz delikatnego kremu czekoladowego do przełożenia i dekoracji tortów, spróbuj zrobić wariant na bazie serka mascarpone. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a potrzebne Ci będą następujące składniki:
- 300 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 160 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
- 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
Wykonanie:
- W kąpieli wodnej umieść połamane kawałki gorzkiej czekolady i 50 ml śmietanki kremówki (resztę zostaw w lodówce do późniejszego ubicia). Mieszaj całość do połączenia składników, aż uzyskasz jednolitą masę czekoladową, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia;
- Pozostałą schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij na sztywno przy pomocy miksera;
- Wymieszaj bitą śmietanę i serek mascarpone sprawnymi, energicznymi ruchami. Na koniec umieść w misce schłodzoną masę czekoladową i jeszcze raz wymieszaj całość do połączenia składników. Gotowy krem czekoladowy schowaj na pół godziny do lodówki. Jeśli potrzebujesz, dodaj do kremu dwie łyżki cukru pudru i zamieszaj. Twój krem czekoladowy do tortu jest gotowy.
Chcesz, by krem czekoladowy był bardziej zbity? Zmniejsz ilość śmietanki, a zwiększyć ilość mascarpone. Dzięki temu zabiegowi krem czekoladowy będzie taki, jakiego potrzebujesz.
Taki krem kakaowy idealnie sprawdzi się, jeśli masz biszkopt i potrzebujesz kremu do przełożenia blatów i dalszej dekoracji. Jeśli zamierzasz otoczyć biszkopt masą, przygotuj podwójną ilość kremu. Gdy coś zostanie, możesz go przełożyć do pucharków jako pudding lub po prostu użyć w kuchni do naleśników, lub kanapek. Takie kremy pasują niemal do wszystkiego, a z mascarpone krem czekoladowy jest łagodniejszy w smaku niż z orzechami.
Śmietanka na krem czekoladowy do tortu – ubij ją dokładnie
Niezależnie od tego czy krem kakaowy zamierzasz przeznaczyć do ciast, tortów, babeczek czy innych deserów, śmietankę musisz ubić dokładnie, by nie opadła za szybko. Zadbaj o to, by była to schłodzona słodka śmietanka (jeśli używasz cukru, dodaj go pod koniec). Efekt możesz wzmocnić też łyżką żelatyny na 0,5 l śmietanki. Krem kakaowy będzie wówczas bardziej zwarty.
Krem z mascarpone i z białej czekolady
Krem z czekoladą nie musi oznaczać tylko dodatku gorzkiej lub mlecznej czekolady. Możesz bez obaw wykorzystać także kawałki białej czekolady, a nawet karmelowej. Różnica w kolorze i smaku czasem jest pożądana, zwłaszcza gdy robisz krem do tortów. Gdy wykorzystujesz białą czekoladę, łatwiej jest zabarwić ją na inny kolor za pomocą barwników, a to stwarza wiele możliwości w dekorowaniu ciasta! Tu działasz podobnie, jak w przypadku czekolady ciemnej — rozpuszczasz czekoladę, ubijasz śmietankę i mieszasz całość (bez kakao). Możesz mieszać masę blenderem, jednak nie za długo.
Krem z czekoladą — przechowuj w lodówce
To bardzo ważne. Jak nie używasz kremu od razu, przykryj go folią spożywczą i schowaj do lodówki.
Komentarze