Bajecznie prosty krem czekoladowy
10
25 min
25 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Bajecznie prosty krem czekoladowy

Krem czekoladowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw, takich jak naleśniki, ciastka, gofry. Pasuje też na kanapkach na słodko. Jeśli masz ochotę na pyszny dodatek do posiłku, nie szukaj dalej – wypróbuj poniższy przepis i zacznij dzień z kremem z czekolady do swojego śniadania.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jeśli skrócimy instrukcję przygotowania kremu czekoladowego do jednego zdania, może on brzmieć: "wrzuć wszystkie składniki do blendera kielichowego i blenduj tak długo, aż konsystencja będzie idealna na kanapkę". Nawet jeśli ten przepis na krem wydaje Ci się prosty, pamiętaj, że diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli interesuje Cię, jak zrobić krem czekoladowy najlepszej jakości i chcesz poznać alternatywny przepis na bazie serka mascarpone, czytaj dalej.

Orzechy bez krzty goryczy

Oprócz czekolady, orzechy są bazowym składnikiem na krem czekoladowy. Warto zadbać o to, by dobrze się sprażyły i miały jak najmniej skórek. Jak to osiągnąć? Przede wszystkim, umieść orzechy na dobrze nagrzanej patelni i pilnuj, by się nie spaliły. Mają być co najwyżej zarumienione, inaczej będą gorzkie.

Gdy zdejmiesz orzechy z ognia, umieść je w plastikowym pudełku, zamknij wieczko i... potrząśnij. Energicznie potrząsając orzechami po prażeniu, po prostu zrzucisz większość skórek. Tak przygotowane orzechy są gotowe do dalszej obróbki w blenderze.

Uwaga – jeśli marzy Ci się krem czekoladowy z kawałkami orzechów, nie wrzucaj od razu wszystkich do blendera. Niedużą garstkę dorzuć dopiero pod koniec miksowania.

Gęsty krem czekoladowy do tortu

Jeśli potrzebujesz delikatnego kremu czekoladowego do przełożenia i dekoracji tortów, spróbuj zrobić wariant na bazie serka mascarpone. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • 300 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 160 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
  • 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel

Wykonanie:

  1. W kąpieli wodnej umieść połamane kawałki gorzkiej czekolady i 50 ml śmietanki kremówki (resztę zostaw w lodówce do późniejszego ubicia). Mieszaj całość do połączenia składników, aż uzyskasz jednolitą masę czekoladową, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia;
  2. Pozostałą schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij na sztywno przy pomocy miksera;
  3. Wymieszaj bitą śmietanę i serek mascarpone sprawnymi, energicznymi ruchami. Na koniec umieść w misce schłodzoną masę czekoladową i jeszcze raz wymieszaj całość do połączenia składników. Gotowy krem czekoladowy schowaj na pół godziny do lodówki. Jeśli potrzebujesz, dodaj do kremu dwie łyżki cukru pudru i zamieszaj. Twój krem czekoladowy do tortu jest gotowy.

Chcesz, by krem czekoladowy był bardziej zbity? Zmniejsz ilość śmietanki, a zwiększyć ilość mascarpone. Dzięki temu zabiegowi krem czekoladowy będzie taki, jakiego potrzebujesz.

Taki krem kakaowy idealnie sprawdzi się, jeśli masz biszkopt i potrzebujesz kremu do przełożenia blatów i dalszej dekoracji. Jeśli zamierzasz otoczyć biszkopt masą, przygotuj podwójną ilość kremu. Gdy coś zostanie, możesz go przełożyć do pucharków jako pudding lub po prostu użyć w kuchni do naleśników, lub kanapek. Takie kremy pasują niemal do wszystkiego, a z mascarpone krem czekoladowy jest łagodniejszy w smaku niż z orzechami.

Śmietanka na krem czekoladowy do tortu – ubij ją dokładnie

Niezależnie od tego czy krem kakaowy zamierzasz przeznaczyć do ciast, tortów, babeczek czy innych deserów, śmietankę musisz ubić dokładnie, by nie opadła za szybko. Zadbaj o to, by była to schłodzona słodka śmietanka (jeśli używasz cukru, dodaj go pod koniec). Efekt możesz wzmocnić też łyżką żelatyny na 0,5 l śmietanki. Krem kakaowy będzie wówczas bardziej zwarty.

Krem z mascarpone i z białej czekolady

Krem z czekoladą nie musi oznaczać tylko dodatku gorzkiej lub mlecznej czekolady. Możesz bez obaw wykorzystać także kawałki białej czekolady, a nawet karmelowej. Różnica w kolorze i smaku czasem jest pożądana, zwłaszcza gdy robisz krem do tortów. Gdy wykorzystujesz białą czekoladę, łatwiej jest zabarwić ją na inny kolor za pomocą barwników, a to stwarza wiele możliwości w dekorowaniu ciasta! Tu działasz podobnie, jak w przypadku czekolady ciemnej — rozpuszczasz czekoladę, ubijasz śmietankę i mieszasz całość (bez kakao). Możesz mieszać masę blenderem, jednak nie za długo.

Krem z czekoladą — przechowuj w lodówce

To bardzo ważne. Jak nie używasz kremu od razu, przykryj go folią spożywczą i schowaj do lodówki.

Komentarze