Babeczki czekoladowe z nadzieniem budyniowym i porzeczkami
0
30 min
6 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Babeczki czekoladowe z nadzieniem budyniowym i porzeczkami

Masz ochotę na słodki deser? Taki, który świetnie sprawdzi się jako przekąska do popołudniowej kawy, ale także na podwieczorek czy spotkanie ze znajomymi? Połącz kremowy aromat czekolady z jedwabistym nadzieniem budyniowym. A żeby nie było monotonnie, przełam całość czymś delikatnie kwaskowym. Tak właśnie powstaną babeczki czekoladowe z nadzieniem budyniowym i porzeczkami. Sprawdź przepis!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

O co zadbać, aby przepis na babeczki czekoladowe z budyniem i porzeczkami się udał?

Kluczową kwestią jest umiejętne przygotowanie masy na babeczki czekoladowe. Dlatego należy zadbać o bardzo wysoką jakość wszystkich wykorzystanych składników – a zwłaszcza czekolady, oleju oraz mąki. Od ich  jakości zależy ostateczny efekt.

 

Równie ważne jest staranne połączenie ze sobą wszystkich składników – tak, aby nie powstały nawet najmniejsze grudki. Ich obecność może sprawić, że powstanie zakalec. Pamiętaj jednak, że masy na muffiny czekoladowe nie powinno się zbyt długo wyrabiać – należy ją mieszać jedynie do uzyskania półpłynnej, aksamitnej konsystencji.

W jaki sposób urozmaicić przepis na babeczki czekoladowe z budyniem i porzeczkami?

Szukasz więcej inspiracji, dzięki którym powstaną pyszne, kremowe muffinki? Nie ma problemu. W końcu każdy z przepisów możesz dowolnie zmodyfikować. A jak urozmaicić ten? Możesz pomyśleć np. o:

  • zamianie budyniu waniliowego na taki o innym smaku – np. malinowy czy czekoladowy,
  • dodaniu ulubionych bakalii lub orzechów,
  • wzbogaceniu mieszanki nutką papryczki chilli,
  • dodaniu ok. 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu,
  • zamianie czekolady gorzkiej na inną czekoladę E.Wedel –  mleczną, bądź nawet białą. Warto pomyśleć także o pomieszaniu kilku odmian czekolady ze sobą.

Innym ciekawym pomysłem jest dodatkowe udekorowanie muffinek. Możesz to zrobić np. przy pomocy kremu tortowego o smaku czekoladowym i kilku porzeczek lub bitej śmietany z porzeczkowym musem / sosem. Aby całość wyglądała estetycznie, koniecznie użyj rękawa cukierniczego.

Jak widzisz, babeczki czekoladowe z budyniem i porzeczkami to deser uniwersalny, który przypadnie do gustu i starszym, i młodszym. Przyrządź go raz, a… będziesz powracać do receptury tydzień po tygodniu. Smacznego!

Komentarze