O co zadbać, aby przepis na babeczki czekoladowe z budyniem i porzeczkami się udał?
Kluczową kwestią jest umiejętne przygotowanie masy na babeczki czekoladowe. Dlatego należy zadbać o bardzo wysoką jakość wszystkich wykorzystanych składników – a zwłaszcza czekolady, oleju oraz mąki. Od ich jakości zależy ostateczny efekt.
Równie ważne jest staranne połączenie ze sobą wszystkich składników – tak, aby nie powstały nawet najmniejsze grudki. Ich obecność może sprawić, że powstanie zakalec. Pamiętaj jednak, że masy na muffiny czekoladowe nie powinno się zbyt długo wyrabiać – należy ją mieszać jedynie do uzyskania półpłynnej, aksamitnej konsystencji.
Szukasz więcej inspiracji, dzięki którym powstaną pyszne, kremowe muffinki? Nie ma problemu. W końcu każdy z przepisów możesz dowolnie zmodyfikować. A jak urozmaicić ten? Możesz pomyśleć np. o:
- zamianie budyniu waniliowego na taki o innym smaku – np. malinowy czy czekoladowy,
- dodaniu ulubionych bakalii lub orzechów,
- wzbogaceniu mieszanki nutką papryczki chilli,
- dodaniu ok. 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu,
- zamianie czekolady gorzkiej na inną czekoladę E.Wedel – mleczną, bądź nawet białą. Warto pomyśleć także o pomieszaniu kilku odmian czekolady ze sobą.
Innym ciekawym pomysłem jest dodatkowe udekorowanie muffinek. Możesz to zrobić np. przy pomocy kremu tortowego o smaku czekoladowym i kilku porzeczek lub bitej śmietany z porzeczkowym musem / sosem. Aby całość wyglądała estetycznie, koniecznie użyj rękawa cukierniczego.
Jak widzisz, babeczki czekoladowe z budyniem i porzeczkami to deser uniwersalny, który przypadnie do gustu i starszym, i młodszym. Przyrządź go raz, a… będziesz powracać do receptury tydzień po tygodniu. Smacznego!
Komentarze