Liczba porcji15
Łączny czas:45 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:25 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na babeczki czekoladowe z malinami i czekoladą w środku

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 225 g mąki pszennej typu 400 lub 450
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietany 18%
  • 80 g drobnego cukru brązowego
  • 60 g drobnego białego cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego bądź słonecznikowego
  • 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Połącz składniki sypkie: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukry.

  • 2

    W osobnej misce połącz składniki mokre: jajka, śmietanę oraz olej.

  • 3

    Delikatnie dodawaj do mokrej masy sypkie składniki na babeczki czekoladowe z malinami. Wymieszaj do połączenia się masy tak, aby była gładka.

  • 4

    Posiekaj czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel w drobną kostkę i delikatnie wmieszaj w masę.

  • 5

    Dodaj maliny. Jeśli używasz mrożonych – wcześniej je rozmroź.

  • 6

    Wymieszaj całość krótko.

  • 7

    Przelej masę do formy na muffinki, w której wcześniej zostały umieszczone papilotki.

  • 8

    Piecz muffinki w temperaturze 190⁰ C przez ok. 25 min z termoobiegiem.

  • 9

    Sprawdź patyczkiem lub wykałaczką, czy muffinki są gotowe. W razie potrzeby dopiecz jeszcze kilka minut.

  • 10

    Wystudź na kratce aż do osiągnięcia temperatury pokojowej.

  • 11

    Gotowe babeczki czekoladowe z malinami możesz udekorować świeżymi malinami, bitą śmietaną czy cukrem pudrem.

Oceń przepis:

Babeczki czekoladowe z malinami to doskonały deser na spotkanie z przyjaciółmi lub urozmaicenie drugiego śniadania w pracy. Dlatego warto od razu przygotować ich kilkanaście. Proporcje składników, które znalazłeś powyżej, pozwalają na przygotowanie ok. 12-14 smacznych muffinek.

Tworząc ten deser w stylu brownie, pamiętaj, aby ciasto nakładać do foremek do ok 3/4 ich wysokości. Dzięki temu unikniesz zakalca, a jednocześnie zyskasz pewność, że Twoje babeczki czekoladowe z malinami pięknie urosną i będą prezentowały się efektownie.

Zastanawiasz się, jak możesz zmodyfikować ten przepis, aby babeczki czekoladowe smakowały jeszcze lepiej? Masz kilka możliwości do wyboru.

  • Zamień maliny na inne owoce. W muffinach świetnie sprawdzą się na przykład jeżyny, ale także jagody czy borówki amerykańskie. Dobrym wyborem będą ponadto wiśnie.
  • Poeksperymentuj z różnymi rodzajami czekolady. Jeżeli chcesz uzyskać mniej wytrawne babeczki, zamień gorzką czekoladę np. na czekoladę mleczną E.Wedel.
  • Zmień ilość kakao. Dla jeszcze intensywniejszego smaku możesz dodać go więcej do mieszanki na ciasto.

Pamiętaj, że dodatkowego uroku Twoim muffinom dodadzą dekoracje – np. wiórki czekolady, orzechy czy bita śmietana. Nie bój się testować różnych wersji tego przepisu – dzięki temu znajdziesz własny sposób na to, aby zaserwować bliskim fantastyczne babeczki czekoladowe z malinami.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: