Przepis na babeczki czekoladowe z malinami i czekoladą w środku
8
25 min
15 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Przepis na babeczki czekoladowe z malinami i czekoladą w środku

Masz ochotę na babeczki czekoladowe z malinami w stylu brownies? Dobry wybór! Ten deser to absolutna klasyka, której nie sposób nie pokochać. Nawet jedna, niepozorna wywoła szeroki uśmiech na twarzy dorosłego łasucha jak i dziecka.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Babeczki czekoladowe z malinami to doskonały deser na spotkanie z przyjaciółmi lub urozmaicenie drugiego śniadania w pracy. Dlatego warto od razu przygotować ich kilkanaście. Proporcje składników, które znalazłeś powyżej, pozwalają na przygotowanie ok. 12-14 smacznych muffinek.

Tworząc ten deser w stylu brownie, pamiętaj, aby ciasto nakładać do foremek do ok 3/4 ich wysokości. Dzięki temu unikniesz zakalca, a jednocześnie zyskasz pewność, że Twoje babeczki czekoladowe z malinami pięknie urosną i będą prezentowały się efektownie.

Zastanawiasz się, jak możesz zmodyfikować ten przepis, aby babeczki czekoladowe smakowały jeszcze lepiej? Masz kilka możliwości do wyboru.

  • Zamień maliny na inne owoce. W muffinach świetnie sprawdzą się na przykład jeżyny, ale także jagody czy borówki amerykańskie. Dobrym wyborem będą ponadto wiśnie.
  • Poeksperymentuj z różnymi rodzajami czekolady. Jeżeli chcesz uzyskać mniej wytrawne babeczki, zamień gorzką czekoladę np. na czekoladę mleczną E.Wedel.
  • Zmień ilość kakao. Dla jeszcze intensywniejszego smaku możesz dodać go więcej do mieszanki na ciasto.

Pamiętaj, że dodatkowego uroku Twoim muffinom dodadzą dekoracje – np. wiórki czekolady, orzechy czy bita śmietana. Nie bój się testować różnych wersji tego przepisu – dzięki temu znajdziesz własny sposób na to, aby zaserwować bliskim fantastyczne babeczki czekoladowe z malinami.

Komentarze