Liczba porcji4
Łączny czas:5 min
Przygotowanie:10 min
Oczekiwanie:5 min
Poziom trudności:Łatwe

Aromatyczna rozgrzewająca kawa świąteczna

Mała czarna to nie jedyna kawa, którą warto zaparzyć w okresie zimowym. Masz ochotę się rozgrzać i pobudzić zmysły w chłodne, grudniowe popołudnie? Sprawdź nasz przepis na aromatyczną, rozgrzewającą kawę świąteczną i daj się zaskoczyć!

LISTA SKŁADNIKÓW:

sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    1. Rozpocznij od zaparzenia kawy – zrób to najlepiej w kawiarce lub ekspresie. Wykorzystaj świeżo zmielone ziarna kawy. Jak możesz się dowiedzieć z porady pod adresem https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/jak-przygotowac-aromatyczna-swiateczna-kawe/, warto wybrać typ arabica.

  • 2

    W międzyczasie, kiedy kawa będzie się parzyła, podgrzej mleko do temperatury ok. 60°C.

  • 3

    Kiedy osiągnie tę temperaturę, dodaj pokrojoną na kostki czekoladę.

  • 4

    Zdejmij z ognia, odczekaj kilka minut, aż czekolada się roztopi.

  • 5

    Dodaj do mleka szczyptę kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej. Opcjonalnie, jeżeli kawa świąteczna ma nabrać odrobinę pikanterii, dodaj też nutę chilli.

  • 6

    Spień mocno mleko z czekoladą.

  • 7

    Na dno 4 szklanek typu Irish Coffee dodaj po 1 łyżce miodu. Jeśli wykorzystujesz amaretto, wlej po ok. 25 ml na dno.

  • 8

    Wypełnij szklanki do wysokości ok. ¾ spienionym mlekiem czekoladowym.

  • 9

    Każdą z nich napełnij ok. 100 ml świeżo zaparzonej kawy. Najlepiej dodawać ją delikatnie i powoli, po łyżeczce – dzięki temu spienione mleko nie utraci swojej puszystości.

  • 10

    Przygotuj czekoladową bitą śmietanę: śmietanę kremówkę ogrzaną do temperatury pokojowej ubij na sztywno z kakao. Opcjonalnie dodaj 50 g cukru pudru.

  • 11

    Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na wierzch świątecznej, aromatycznej kawy.

  • 12

    Wierzch możesz dodatkowo posypać cynamonem lub wiórkami z czekolady.

  • 13

    Podawaj od razu po przygotowaniu.

Oceń przepis:

Przygotowanie świątecznej, aromatycznej kawy to prawdziwa ceremonia, w której każdy element ma ogromne znaczenie. Warto jednak poświęcić nieco czasu w kuchni, aby wprawić w zachwyt gości lub wywołać uśmiech na twarzach domowników. Kiedy raz spróbujesz tego przepisu, zakochasz się w tej nietuzinkowej wersji. Umili niejedno popołudnie!

Jak zmodyfikować przepis na aromatyczną, rozgrzewającą kawę świąteczną?

Powyższy przepis możesz w dowolny sposób zmieniać – tak, aby eksperymentować ze smakiem. Kawa i czekolada idą w parze również z wieloma innymi aromatami. Co zatem możesz jeszcze zrobić?

  • Zamień gorzką czekoladę, która jest podstawą do przygotowania standardowej mokki, na czekoladę białą lub karmelową. Nadadzą deserowej kawie bardziej deserowego posmaku i łagodności. Pamiętaj, aby zrezygnować wówczas z dodawania chilli! W zamian możesz się pokusić o posypanie całości wiórkami kokosowymi.
  • Zastąp miód syropem klonowym. Ma bardzo bogaty i wyrazisty smak, który także będzie strzałem dziesiątkę w tej mieszance.
  • Na dnie szklanki umieść odrobinę konfitury wiśniowej lub różanej – będzie idealnie współgrała z czekoladową kawą.
  • Możesz też wykorzystać pomarańcze uprzednio namoczone w rumie, które wydobędą zupełnie nowe nuty w smaku czekolady.

O czym pamiętać, przygotowując rozgrzewającą kawę świąteczną?

Przede wszystkim o naprawdę dobrej jakości kawie oraz czekoladzie. To one stanowią fundament do wydobycia z deseru naprawdę magicznego smaku. Dlatego absolutnie nie możesz sobie pozwolić na jakiekolwiek kompromisy w tym zakresie.

Przy wyborze kawy upewnij się, że ziarna są świeżo palone i najlepiej zmiel je tuż przed parzeniem. Nie sięgaj raczej po kawę rozpuszczalną.

Równie istotna jest właściwa temperatura mleka. Nie powinna być wyższa niż ok. 60-70°C , ponieważ mogłoby to doprowadzić do zwarzenia się pozostałych składników.

Zadbaj także o prezencję tego nietuzinkowego deseru – możesz go ozdobić wiórkami czekolady lub innymi dekoracjami cukierniczymi. Niech wygląda równie imponująco, jak będzie smakował!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: