Chałwówka - czyli likier chałwowy
14
15 min
10 porcji
Średnie
Napoje i koktajle

Chałwówka - czyli likier chałwowy

Słodka, gęsta i rozgrzewająca nalewka na bazie chałwy. Taki likier zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom dobrych trunków, którzy cenią sobie smak chałwy. Jeśli zrobisz ekspresowy likier chałwowy, możesz być pewny, że stanie się nie tylko numerem jeden u Ciebie, ale i zyska popularność wśród Twoich bliskich. Przygotuj potrzebne składniki i poznaj likier chałwowy – przepis, który podbije podniebienia niejednej osoby.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Warto wiedzieć

Chałwa to słodycz, który składa się przede wszystkim ze zmiażdżonych ziaren sezamu i dodatków – najczęściej jest to miód lub rozpuszczony w wodzie cukier. Likier chałwowy tworzy więc wiele możliwości podania i może być bazą do różnych kompozycji. Jeśli szukasz pomysłu na dodatki lub chcesz wzbogacić swój likier chałwowy, sprawdź przygotowane propozycje.

Likier chałwowy – dodatki

Likier z chałwą jest szybki, smaczny, gotowy do podania zaraz po przygotowaniu. Jeśli masz więc trochę czasu, możesz dodać składniki, które wzbogacą Twój likier.

Dodać wódkę czy spirytus? Reguluj moc likieru

Likier chałwowy to świetny pomysł na wykorzystanie większej ilości alkoholu, który przykładowo mógł zostać po urządzeniu dużego przyjęcia. Nie często widzi się pomysły z opisami w stylu "jak zagospodarować wódkę z wesela?", jednak likier jest jedną z eleganckich opcji, które rozwiążą ten niecodzienny problem.

Jeśli masz spirytus, jego również możesz wykorzystać – wiedz jednak, że likier będzie wówczas mocniejszy. Możesz też wymieszać wódkę (ok. 40%) ze spirytusem (95%) i uzyska się złoty środek.

Więcej słodyczy

Jeśli chcesz, by Twój likier z chałwy był jeszcze słodszy, najprostszym wyjściem będzie dodanie do niego miodu, który świetnie skomponuje się z całością. Twój likier może się stać wówczas istną krainą mlekiem i miodem płynącą.

Możesz też oczywiście pójść w nieco inną stronę i dodać łyżkę kakao (Kakao ciemne z Ghany E.Wedel sprawdzi się tu idealnie). Dodaj je do masy z chałwy, zanim dolejesz wódkę i dokładnie wymieszaj składniki. Twój likier chałwowy zrobi się wówczas nieco ciemniejszy. Jeśli chcesz użyć go jako prezentu, możesz zaopatrzyć się w kilka malutkich butelek i część wypełnić jasnym likierem, część ciemnym. Może to być elegancki i ładnie skomponowany prezent lub humorystyczne nawiązanie na przykład dla kogoś, kto lubi grę w szachy.

Likier chałwowy możesz wzbogacić również ulubionym rodzajem czekolady. Połam ją na mniejsze kawałki i roztop razem z chałwą w mleku. Jeśli nie chcesz, by likier chałwowy miał ciemniejszy kolor, wykorzystaj białą czekoladę.

Chałwa domowej roboty

Chałwa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na podstawowy przepis wystarczą już dwa składniki. Poniżej znajdziesz propozycję przygotowania chałwy waniliowej z białą czekoladą.

Składniki:

  • 450 g sezamu białego łuskanego;
  • 2 laski wanilii;
  • 40 g czekolady białej E.Wedel;
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego.

Przygotowanie:

  1. Ziarna sezamu delikatnie spraż na dużej patelni. Nie dopuść do tego, by za bardzo ściemniały. W przeciwnym razie chałwa będzie ciemna i gorzka, jest to więc kluczowy moment;
  2. Gdy sezam ostygnie, zmiksuj go malakserem lub w blenderze kielichowym na plastyczną masę;
  3. Laski wanilii rozkrój nożem i wydobądź ziarenka. Dodaj je do sezamu razem z miodem i czekoladą — połam ją wcześniej na mniejsze kawałki;
  4. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ilość miodu możesz zmniejszać lub zwiększać, stosownie do pożądanej konsystencji i poziomu słodyczy. Tak przygotowana chałwa nada się świetnie na likier chałwowy. Jeśli trochę Ci zostanie, możesz dodać do niej suszone owoce, bakalie lub inne ulubione dodatki.

Likier chałwowy – propozycja podania

Gdy likier chałwowy czeka w lodówce na swój moment, możesz zająć się atrakcyjnym sposobem podania, jakim jest udekorowanie kieliszków.

Najprostszy wariant to polanie ścianek kieliszka rozpuszczoną czekoladą lub miodem. Dodatkową zaletą tego sposobu jest stopniowe przenikanie się smaków, co sprawi, że niemal każdy łyk może smakować inaczej.

Możesz też odlać odrobinę likieru na mały talerzyk. Obok w miseczce umieść wiórki kokosowe, czekoladowe lub posiekane orzechy. Zanurzaj krawędzie kieliszków najpierw w likierze, a potem w posypce.

Komentarze