Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić ciasto na karpatkę?

Karpatka – tradycyjne polskie ciasto, które nie tylko doskonale smakuje, ale i idealnie prezentuje się na talerzu. A to za sprawą charakterystycznych, wyrośniętych „pagórków”, którym wypiek zawdzięcza swoją nazwę. Jak wznieść się na szczyt kulinarnych umiejętności, by zaserwować swoim bliskim lub znajomym perfekcyjnie upieczoną karpatkę?

Karpatka – tradycyjne polskie ciasto, które nie tylko doskonale smakuje, ale i idealnie prezentuje się na talerzu. A to za sprawą charakterystycznych, wyrośniętych „pagórków”, którym wypiek zawdzięcza swoją nazwę. Jak wznieść się na szczyt kulinarnych umiejętności, by zaserwować swoim bliskim lub znajomym perfekcyjnie upieczoną karpatkę?

Share:

Zadbaj o:
  • Sparzenie ciasta

    Dla wielu osób zaczynających swoją przygodę z wypiekami, przepis na to, jak zrobić ciasto na karpatkę może wydawać się dość zaskakujący. W przeciwieństwie do wielu innych słodkich łakoci, pagórkowate ciasto wymaga wcześniejszego sparzenia. W tym celu wlej wodę do garnka i umieść go na palniku z niewielkim ogniem. Następnie umieść w garnku miskę z masłem i szczyptą soli pamiętając, by częściowo była ona zanurzona w wodzie.. Ciągle mieszając, doprowadź oba składniki w kąpieli wodnej do wrzenia.

  • Dokładne mieszanie

    Do wrzącej mieszanki wsyp przesianą wcześniej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dzięki przesiewaniu masa będzie pozbawiona grudek. Całość ucieraj przez około 3 minuty do czasu aż ciasto stanie się idealnie gładkie. Gotową masę poznasz po tym, że bez problemu będzie odchodzić od brzegów miski. W tym momencie możesz zdjąć ją z palnika i odstawić do przestudzenia.

  • Dodanie jajek

    Gdy masa zmniejszy swoją temperaturę, dodaj do niej jajka, a następnie zmiksuj całość. Przygotowane ciasto wystarczy teraz przełożyć na przykrytą papierem do pieczenia blaszkę. Włożone do piekarnika ciasto piecz na złoty kolor przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Uważaj na:
  • Zbyt grube lub zbyt cienkie ciasto

    Wykładając ciasto na blachę, posiłkuj się płaską łopatką do jego rozprowadzania. W międzyczasie łopatkę mocz w ciepłej wodzie, aby uniknąć klejenia się do niej ciasta. Dla swojej wygody możesz podzielić ciasto na dwie części i piec na dwóch osobnych blaszkach lub kolejno po sobie. W ten sposób unikniesz problemu ze zbyt grubym lub zbyt cienkim ciastem oraz jego nierównymi płatami.

  • Opadnięcie ciasta

    W czasie pieczenia karpatki nigdy nie otwieraj piekarnika. Dostęp zimnego powietrza spowoduje opadnięcie ciasta. Zamiast charakterystycznych „pagórków”, karpatka będzie zupełnie płaska. A chyba nie o to chodzi w wypieku, którego nazwa nierozerwalnie związana jest z łańcuchem górskim.

  • Kożuch na kremie

    Sekret smaku idealnej karpatki to nie tylko perfekcyjnie wyrośnięte ciasto, ale i doskonały krem budyniowy. Jak go przygotować? Do szklanki mleka dodaj proszek budyniowy wraz z cukrem. Drugą szklankę mleka dobrze zagotuj, a następnie dodaj do niej mleko z rozpuszczonym budyniem. Mieszaj do dokładnego połączenia się składników, a następnie gotuj przez około 2 minuty aż budyń zacznie bulgotać. Odstawiony do przestudzenia krem mieszaj co chwilę, by na jego powierzchni nie pojawił się kożuch.

  • Połączenie masła z masą budyniową

    Miękkie masło połącz z ostudzoną budyniową masą, a następnie ubij mikserem. Gotowy krem rozsmaruj na pofalowanej stronie ciasta, a następnie przykryj je drugą jego warstwą i lekko dociśnij. Karpatkę wstaw na godzinę do lodówki, a przed podaniem posyp ją dodatkowo cukrem pudrem, by pięknie wyglądała na talerzu. Wiesz już, jak zrobić ciasto na karpatkę. Gotowy na kulinarne eksperymenty z wyjątkowo polskim wypiekiem? Powodzenia i smacznego!