Karpatka – tradycyjne polskie ciasto, które nie tylko doskonale smakuje, ale i idealnie prezentuje się na talerzu. A to za sprawą charakterystycznych, wyrośniętych „pagórków”, którym wypiek zawdzięcza swoją nazwę. Jak wznieść się na szczyt kulinarnych umiejętności, by zaserwować swoim bliskim lub znajomym perfekcyjnie upieczoną karpatkę?
Gdy masa zmniejszy swoją temperaturę, dodaj do niej jajka, a następnie zmiksuj całość. Przygotowane ciasto wystarczy teraz przełożyć na przykrytą papierem do pieczenia blaszkę. Włożone do piekarnika ciasto piecz na złoty kolor przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Do wrzącej mieszanki wsyp przesianą wcześniej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dzięki przesiewaniu masa będzie pozbawiona grudek. Całość ucieraj przez około 3 minuty do czasu aż ciasto stanie się idealnie gładkie. Gotową masę poznasz po tym, że bez problemu będzie odchodzić od brzegów miski. W tym momencie możesz zdjąć ją z palnika i odstawić do przestudzenia.
Dla wielu osób zaczynających swoją przygodę z wypiekami, przepis na to, jak zrobić ciasto na karpatkę może wydawać się dość zaskakujący. W przeciwieństwie do wielu innych słodkich łakoci, pagórkowate ciasto wymaga wcześniejszego sparzenia. W tym celu wlej wodę do garnka i umieść go na palniku z niewielkim ogniem. Następnie umieść w garnku miskę z masłem i szczyptą soli pamiętając, by częściowo była ona zanurzona w wodzie.. Ciągle mieszając, doprowadź oba składniki w kąpieli wodnej do wrzenia.
Miękkie masło połącz z ostudzoną budyniową masą, a następnie ubij mikserem. Gotowy krem rozsmaruj na pofalowanej stronie ciasta, a następnie przykryj je drugą jego warstwą i lekko dociśnij. Karpatkę wstaw na godzinę do lodówki, a przed podaniem posyp ją dodatkowo cukrem pudrem, by pięknie wyglądała na talerzu. Wiesz już, jak zrobić ciasto na karpatkę. Gotowy na kulinarne eksperymenty z wyjątkowo polskim wypiekiem? Powodzenia i smacznego!
Sekret smaku idealnej karpatki to nie tylko perfekcyjnie wyrośnięte ciasto, ale i doskonały krem budyniowy. Jak go przygotować? Do szklanki mleka dodaj proszek budyniowy wraz z cukrem. Drugą szklankę mleka dobrze zagotuj, a następnie dodaj do niej mleko z rozpuszczonym budyniem. Mieszaj do dokładnego połączenia się składników, a następnie gotuj przez około 2 minuty aż budyń zacznie bulgotać. Odstawiony do przestudzenia krem mieszaj co chwilę, by na jego powierzchni nie pojawił się kożuch.
W czasie pieczenia karpatki nigdy nie otwieraj piekarnika. Dostęp zimnego powietrza spowoduje opadnięcie ciasta. Zamiast charakterystycznych „pagórków”, karpatka będzie zupełnie płaska. A chyba nie o to chodzi w wypieku, którego nazwa nierozerwalnie związana jest z łańcuchem górskim.
Wykładając ciasto na blachę, posiłkuj się płaską łopatką do jego rozprowadzania. W międzyczasie łopatkę mocz w ciepłej wodzie, aby uniknąć klejenia się do niej ciasta. Dla swojej wygody możesz podzielić ciasto na dwie części i piec na dwóch osobnych blaszkach lub kolejno po sobie. W ten sposób unikniesz problemu ze zbyt grubym lub zbyt cienkim ciastem oraz jego nierównymi płatami.