Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić rozgrzewający napój czekoladowo-imbirowy

Kiedy temperatura za oknem spada, nasze organizmy są szczególnie narażone na osłabienie i przeziębienia. Lekarze zalecają w takich momentach wzmacnianie swojej odporności poprzez stosowanie różnych ziół oraz produktów bogatych w witaminy. Dodajemy je do różnych potraw, jednak należy pamiętać, że im dany produkt jest mniej poddany obróbce termicznej, tym więcej zachowuje składników odżywczych.

Doskonałym sposobem na przeziębienia i wzmocnienie odporności jest stosowanie imbiru. Jego korzeń ma wiele leczniczych właściwości, m. in: ułatwienie trawienia, działanie przeciwbakteryjne czy też zmniejszanie poziomu cholesterolu we krwi. W kuchni polskiej obecny jest od XVII w. i najczęściej był stosowany w postaci suszonej. Dodawano go np. flaków. Najwięcej składników odżywczych ma imbir świeży. Korzeń zawiera witaminę C, która jak wiadomo, doskonale wzmacnia odporność. Chcąc skorzystać z leczniczych właściwości imbiru można np. dodawać go do herbaty, jednak o wiele ciekawszym pomysłem jest połączenie go z czekoladą! Pokażemy Ci jak zrobić rozgrzewającą czekoladę do picia z imbirem. Witaminy zawarte w imbirze wzmocnią Twój organizm, a czekolada poprawi nastrój podczas chłodnego wieczoru. Połącz pyszne z użytecznym!

Sprawdź również:

Przepis na sernik z białą czekoladą

Przepis na krem czekoladowy do tortu

Przepis blok czekoladowy

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na suflet czekoladow

Share:

Zadbaj o:
  • Potrzebne składniki:

    • 900 mln mleka (mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym, np. sojowym lub kokosowym, w zależności od preferencji) • Kakao ciemne z Ghany E.Wedel (4 łyżeczki) • Korzeń imbiru (około 9 cm) • Pół tabliczki czekolady Jedyna E.Wedel • 150 mililitrów dobrze schłodzonej śmietanki 30 % Opcjonalnie: do ozdobienia: płatki migdałowe.

  • Obieranie imbiru

    Imbir należy obrać. Niestety jego nieregularny kształt często jest sporym utrudnieniem. Bardzo dobrym sposobem na jego obranie jest użycie łyżeczki do herbaty. Weź korzeń imbiru do ręki i łyżeczką skrob jego powierzchnię. W ten sposób pozbędziesz się jego skórki, nie tracąc dużej ilości żółtej części korzenia. Po obraniu należy pokroić go na drobne kawałki.

  • Powolne gotowanie mleka z imbirem

    W rondelku umieszczamy pokrojony wcześniej imbir i mleko. Składniki podgrzewamy na małym ogniu. Gdy mieszanka osiągnie temperaturę około 80 stopni, rondelek zdejmujemy z ognia, wyjmujemy korzenie imbiru, po czym wsypujemy Kakao ciemne z Ghany E.Wedel i pokrojoną wcześniej czekoladę Jedyną E.Wedel. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.

Uważaj na:
  • Ubijanie śmietany

    Otrzymany napój czekoladowo – imbirowy przelej do głębokich szklanek. Do zimnej miseczki wlej chłodną śmietanę i zacznij ubijać. Najpierw przez około 30 sekund używaj najniższych obrotów miksera, później zwiększ obroty do najwyższych i ubijaj, aż śmietana stanie się sztywna. Nie ubijaj zbyt długo, ponieważ się zwarzy. Otrzymaną bitą śmietanę nakładaj na wierzch napoju, który możesz dodatkowo udekorować płatkami migdałów oraz startą na drobnych oczkach pozostałą czekoladą Jedyną E.Wedel.