Następne
Wróć do listy porad

Śliwka w czekoladzie – jak przyrządzić?

Śliwka w czekoladzie to jeden z najbardziej polskich deserów. Wykwintny, nietuzinkowy, a zarazem prosty do przygotowania. Wcale nie musisz kupować gotowego wyrobu w sklepie. Wystarczy, że poświęcisz chwilę, aby przyrządzić ten przysmak w domowym zaciszu, i to w wersji, która najbardziej odpowiada Twoim preferencjom. Sprawdź zatem, jak powstanie idealna śliwka w czekoladzie!

Owoce i czekolada to połączenie, które działa zawsze. Oczywiście pod warunkiem, że wyczarujesz je z dobrej jakości składników. Zadanie jest prostsze niż może się wydawać. Dlatego domowa śliwka w czekoladzie gości na stołach podczas coraz większej liczby imprez rodzinnych i nie tylko.

Ten wyjątkowy deser wyróżnia się wyjątkowo wyważonym smakiem, który nie jest ani za słodki, ani za gorzki. Wszystko za sprawą specyficznego aromatu śliwek, które zwłaszcza po zasuszeniu zyskują bardzo bogaty i głęboki smak. A gdy ubogacisz go czekoladą, wchodzisz na wyższy poziom doświadczeń zmysłowych. Spróbuj i przekonaj się, że wykonanie tego deseru to najprostsze zadanie pod słońcem!

Share:

Zadbaj o:
  • PYSZNĄ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

    Śliwka w czekoladzie zyskuje wyjątkowy smak właśnie dzięki swojej otoczce. Najlepiej do przyrządzenia pysznej polewy nadaje się czekolada gorzka wysokiej jakości – może to być np. Czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel. Należy ją rozpuścić w śmietance-kremówce albo, jeśli wolisz, w mleczku kokosowym (1/2 tabliczki na 1/4 szklanki mleka lub śmietanki) aż do uzyskania jednolitej masy.

  • DOPRAWIENIE MASY CZEKOLADOWEJ

    Jeśli chcesz, aby śliwka w czekoladzie zyskała zupełnie unikatowy smak, możesz go urozmaicić. Aby to zrobić, do masy czekoladowej dodaj np. szczyptę chilli lub cynamonu.

  • ODPOWIEDNIE OBTOCZENIE ŚLIWEK W CZEKOLADZIE

    Śliwka w czekoladzie powinna się znaleźć dwukrotnie. Pierwszy raz zanurz je w płynnej masie czekoladowej powstałej z czekolady roztopionej w śmietance/mleku. Obtocz dokładnie suszone owoce, a następnie odłóż do przestudzenia na ok. 30 minut na kratkę. Następnie roztop tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i wykonaj drugie zanurzenie. Na koniec możesz posypać całość cynamonem lub odrobiną chilli.

Uważaj na:
  • JAKOŚĆ CZEKOLADY

    To ona decyduje o tym, jak aromatyczna będzie Twoja śliwka w czekoladzie. Dlatego wybieraj najlepsze czekolady gorzkie, o wysokiej zawartości kakao. Dzięki temu zyskasz pewność głębi aromatu.

  • SPOSÓB ROZTOPIENIA CZEKOLADY

    Zarówno proces roztapiania czekolady w śmietance / mleczku kokosowym, jak i w kąpieli wodnej powinien się odbywać bardzo powoli i delikatnie, na niewielkim ogniu. Dzięki temu unikniesz przypadkowego przypalenia słodkości, co mogłoby doprowadzić do utraty wyjątkowego aromatu przez deser.

  • TEMPO PRACY

    Aby śliwka w czekoladzie nabrała odpowiedniego kształtu, a masa czekoladowa dobrze przyległa do suszonego owocu, musisz działać szybko. Śliwki zanurzaj w czekoladzie tuż po jej roztopieniu – zanim jeszcze stężeje – dla uzyskania najlepszego efektu estetycznego. Równie ważne jest zachowanie odpowiednio długiego odstępu między pierwszą a drugą kąpielą w czekoladzie.