Śliwka w czekoladzie
1
30 min
16 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Śliwka w czekoladzie

Śliwka w czekoladzie to jeden z najbardziej polskich deserów. Wykwintny, nietuzinkowy, a zarazem prosty do przygotowania. Wcale nie musisz kupować gotowych czekoladek w sklepie. Przygotowanie nie jest czasochłonne – możesz przyrządzić ten przysmak w domowym zaciszu, i to w wersji, która najbardziej odpowiada Twoim smakom. Sprawdź zatem, jak powstaje idealna śliwka w czekoladzie!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Owoce i czekolada to połączenie, które zawsze pasuje. Oczywiście pod warunkiem, że wyczarujesz je z dobrej jakości składników. Zadanie jest prostsze niż może się wydawać. Dlatego domowe śliwki w czekoladzie goszczą na stołach coraz częściej podczas imprez rodzinnych i nie tylko.

Ten wyjątkowy deser wyróżnia się wyjątkowo wyważonym smakiem, który nie jest ani za słodki, ani za gorzki. Wszystko za sprawą specyficznego aromatu śliwek, które zwłaszcza po ususzeniu zyskują bardzo bogaty i głęboki smak. Gdy skosztujesz go w parze z czekoladą, przekonasz się o jedynym w swoim rodzaju, intrygującym połączeniu smaków. Spróbuj i przekonaj się, że wykonanie tego deseru jest warte poświęcenia kilku chwil!

O to się zatroszcz, robiąc śliwki w czekoladzie!

Na śliwki w czekoladzie przepis jest stosunkowo prosty. Zwróć jednak uwagę na takie kwestie jak:

Pyszna polewa czekoladowa

Śliwka w czekoladzie zyskuje wyjątkowy smak właśnie dzięki swojej otoczce. Do przyrządzenia pysznej polewy najlepiej nadaje się wysokiej jakości gorzka czekolada z jak największą zawartością kakao. Należy ją rozpuścić w śmietance-kremówce albo, jeśli wolisz, w mleczku kokosowym (40 g na 100 ml mleka lub śmietanki) aż do uzyskania jednolitej masy. Możesz rozpuścić ją także bez dodatków w kąpieli wodnej.

Odpowiednie otoczenie śliwek w czekoladzie

Jeśli chcesz, śliwki w czekoladzie mogą znaleźć się w niej dwukrotnie. Pierwszy raz zanurz je w płynnej masie czekoladowej powstałej z czekolady roztopionej w śmietance/mleku. Obtocz dokładnie suszone owoce, a następnie odłóż na kratkę do przestudzenia na około 30 minut. Następnie roztop tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i przejdź do ponownego zanurzenia śliwek. Na koniec możesz posypać całość cynamonem z kardamonem.

Na to uważaj przy robieniu śliwek w czekoladzie!

Aby śliwki w pysznej otoczce smakowały jak najlepiej, zwróć uwagę na kilka spraw:

Jakość czekolady

To ona decyduje o tym, jak aromatyczna będzie Twoja śliwka w czekoladzie. Dlatego wybieraj najlepsze czekolady gorzkie, o wysokiej zawartości kakao. Dzięki temu zyskasz głębię aromatu i smaku. By to zapewnić, polecamy do przepisu Czekoladę Klasyczną Gorzką 64% E.Wedel.

Sposób roztopienia czekolady

Zarówno proces roztapiania czekolady w śmietance i mleczku kokosowym, jak i w kąpieli wodnej powinien odbywać się bardzo powoli, na niewielkim ogniu. Dzięki temu unikniesz przypadkowego przypalenia słodkości, co mogłoby doprowadzić do utraty wyjątkowego aromatu deseru.

Tempo pracy

Aby śliwka w czekoladzie nabrała odpowiedniego kształtu, a masa czekoladowa dobrze przyległa do suszonych owoców, musisz działać szybko. Śliwki obtaczaj czekoladą tuż po jej roztopieniu – zanim stężeje – dla uzyskania najlepszego efektu wizualnego. Równie ważne jest zachowanie odpowiednio długiego odstępu między pierwszą, a drugą kąpielą w czekoladzie oraz między drugą kąpielą, a dekorowaniem śliwek czekoladą z rożka.

Jak urozmaicić śliwki w czekoladzie?

W czekoladzie śliwki prezentują się niczym człowiek w wieczorowym stroju – bardziej odświętnie, wyjątkowo. Na co dzień są dobre, miękkie, czuć smak dzieciństwa w ustach –  zdaje się, że nic im nie brakuje. Jednak w czekoladzie śliwki nagle pojawiają się w innym wydaniu – nadal są dobre, miękkie w środku i każdy kęs zachwyca, ale są bardziej... dostojne. Jak je urozmaicić? Oto kilka sposobów:

Dopraw czekoladę

Jeśli chcesz, aby śliwka w czekoladzie zyskała zupełnie unikatowy smak, możesz go urozmaicić. Aby to zrobić, do masy czekoladowej dodaj np. szczyptę chili lub cynamonu. Możesz też wymieszać czekoladę z kandyzowaną skórką pomarańczową lub drobno posiekanymi migdałami, tworząc smaczne "grudki" w polewie.

Zrób pralinki ze śliwkami

Jeśli chcesz zrobić śliwki w czekoladzie w nieco bardziej odświętnej formie, rozważ pralinki. By je wykonać, owiń nasączone alkoholem śliwki masą marcepanową, tak jak w przepisie. Różnicą jest kwestia polewy – na jedną tabliczkę czekolady wykorzystaj 80 ml śmietanki kremówki i łyżkę masła. Rozpuść te składniki w kąpieli wodnej, by uzyskać ganache. W powstałej masie zanurz śliwki z marcepanem i odstaw do ostygnięcia. Tak przygotowane pralinki będą miały połysk i charakterystyczny, wytworny smak znany z bombonierek.

W czym jeszcze możesz namoczyć śliwki?

Wiesz już z przepisu, że dobrze sprawdzi się trochę brandy lub kubek mocno zaparzonej, aromatycznej herbaty. To jednak nie są jedyne opcje, jakie masz, gdy chcesz namoczyć śliwki. Możesz wybierać spośród różnych wariantów. Śliwki, do których chcesz dodać alkohol, możesz moczyć na następujący sposób:

  • w wódce – klasyczny, dobrze znany alkohol ma swoje zastosowanie w cukiernictwie;
  • rum – rozsławiony przez "Piratów z Karaibów" trunek sprawdza się nie tylko na statkach i bezludnych, zapomnianych wyspach;
  • amaretto – włoski likier o wielu zastosowaniach (nie tylko do lodów i do kawy);
  • czerwone wino – najlepiej wytrawne – nada głębi Twojemu deserowi.

Jeśli wolisz wariant bezalkoholowy, spróbuj śliwek moczonych w:

  • wodzie – choć na pierwszy rzut oka brzmi nieco banalnie, lepiej pozwoli wyeksponować naturalny smak śliwek;
  • soku pomarańczowym – śliwki lubią się z innymi owocami, będzie to więc bardzo dobra opcja, która zapewni im bogatszy smak.

A może zrobisz... śliwki kandyzowane?

Równie pyszne, choć mniej popularne są śliwki kandyzowane, które także świetnie sprawdzą się jako śliwki w czekoladzie.

Składniki:

  • 800 g śliwek;
  • 800 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Śliwki dokładnie umyj, wyjmij z nich pestki i umieść w garnku.
  2. Cukier zalej minimalną ilością wody (tuż ponad poziom cukru) i zagotuj.
  3. Do syropu cukrowego dodaj śliwki i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny.
  4. Zdejmij z ognia i odstaw na jedną dobę.
  5. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Podsmaż śliwki – trzymaj je na ogniu i mieszaj do momentu, gdy zrobią się szkliste.
  7. Po wszystkim podpiecz je lekko w piekarniku: przez około 10 minut. Resztki syropu możesz wykorzystać na przykład do kompotu. Tym sposobem do klasycznego deseru w nowym wydaniu możesz podać smaczny napój.

Śliwki kandyzowane są gotowe!

Marcepan – prosty składnik bez pieczenia

Marepan to przysmak obok którego trudno przejść obojętnie. Nie da się mieć wobec niego neutralnych odczuć – dzieli ludzi na swoich wielbicieli i tych, którzy wyjątkowo za nim nie przepadają.

Jako dodatek ciast i tortów w wielu wypadkach jest jednak niezastąpiony. Odgrywa też ważną rolę w powyższym przepisie na śliwki w czekoladzie.

Możesz zdecydować się na sięgnięcie po gotową masę marcepanową. To prosta i szybka opcja, a dzięki dużej konkurencji na rynku łatwo o dobry skład. Ale... Możesz też podejrzeć bardzo prosty przepis i przygotować masę samodzielnie. Zapewni Ci to zadowolenie z wykonanego zadania i wzrost poczucia pewności swoich umiejętności kulinarnych!

Domowy marcepan - przepis

Aby wykonać marcepan, przygotuj około 60 ml przegotowanej wody (ale miej w pogotowiu jeszcze około 50 ml), pół łyżeczki olejku migdałowego, 80 g migdałów (obranych – bez skórek i bez łupin), 100 g cukru pudru. Przygotowanie wygląda następująco:

  1. Zmiel migdały na proszek (możesz użyć do tego blendera, uwaga – na początku będzie głośno!);
  2. Zmielone migdały umieść w misce, przesiej do nich przez sito cukier puder;
  3. Dodaj olejek migdałowy oraz wodę i zagnieć masę. W razie problemów z jej wyrobieniem – gdy będzie zbyt krucha, dolej trochę wody, aż marcepan nabierze pożądanej, zwartej konsystencji;
  4. Gotową masę uformuj w walec, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej godzinę. Jeśli nie zamierzasz od razu zużyć marcepanu, możesz go trzymać w lodówce nawet przez parę tygodni. Pamiętaj tylko, żeby owinąć go w papier.

Jak widzisz, przepis nie jest ani czasochłonny, ani skomplikowany. Taki marcepan z pewnością wzbogaci smak śliwek w czekoladzie.

Podaruj śliwki w czekoladzie w prezencie

Śliwki w czekoladzie mogą być idealnym podarkiem dla bliskiej osoby Jeśli masz dzieci w wieku szkolnym i zbliża się dzień nauczyciela lub zakończenie roku, możesz przygotować je wraz z pociechą i podarować słodki upominek wychowawcy, wychowawczyni lub ulubionemu pedagogowi. Jak jednak zapakować taki prezent?

  • W celofan – daje dużo kreatywnych możliwości, zanim się jednak na niego zdecydujesz – sprawdź prognozę pogody. Jeśli tak zapakowane śliwki w czekoladzie będą narażone na ekspozycję promieni słonecznych, może się to nie za dobrze skończyć dla wyglądu czekoladek.
  • Ładne pudełeczko – zdecydowanie bezpieczniejsze wyjście. Wyściel je sreberkiem lub papierem do pieczenia i na takim podłożu umieść wygodnie przygotowany smakołyk. Na koniec owiń pakunek wstążką, co uatrakcyjni drobny upominek.
  • Gotowe (lub własnoręcznie zrobione) pudełko na bombonierkę – to już będzie szczyt klasy. Ładne przegródki z kartonu pozwolą Ci oszczędzić nieco zmartwień o los czekoladek na czas transportu w tornistrze żywiołowego ucznia.

Czy wiesz, że...

Czy wiesz, że śliwki w czekoladzie były niesamowicie popularne w czasach PRL-u? Na ówczesnych prywatkach były hitem i świadczyły o prestiżu gospodarza. Stąd też wiele osób odczuwa na ich widok nostalgię.

Śliwki w czekoladzie są zdecydowanie jednym z klasyków na polskich stołach, i to nie tylko na święta. Warto więc o nich pamiętać przy planowaniu słodkich przekąsek czy pralinkowych dekoracjach na torty.

Komentarze