Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić karmel?

Tak przygotowany, doskonale nadaje się do dekorowania ciast i ciasteczek. Przygotowanie domowego karmelu nie należy do trudnych, jednak warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Zobacz, jak zrobić karmel z cukru!

Karmel to nic innego jak cukier, poddawany najpierw rozpuszczaniu, a następnie podgrzewaniu. W procesie karmelizacji uzyskuje on charakterystyczną, bursztynową barwę i szklistą postać.

Share:

Zadbaj o:
  • Stałą temperaturę

    Jedną z najważniejszych zasad obowiązujących podczas przygotowywania domowego karmelu, jest utrzymywanie stałej temperatury – nie za niskiej i nie za wysokiej. Dzięki podgrzewaniu na średnim ogniu, karmel uzyska odpowiednią konsystencję, nie przypali się i nie nabierze gorzkiego smaku. Do kontrolowania procesu karmelizacji przydatny będzie termometr kuchenny.

  • Garnek z grubszym dnem

    Oprócz cukru, wody i soku z cytryny, do przygotowania domowego karmelu, przyda ci się też odpowiednie naczynie, na którego dnie należy rozsypać równomiernie cukier. Najlepiej sprawdzi się średniej wielkości rondelek z grubym dnem. W garnku aluminiowym, który zbyt szybko się nagrzewa, łatwiej o spalenie cukru.

  • Potrzebne składniki

    By przygotować domowy karmel, potrzebujesz: 1 szklanki wybranego cukru, 2 łyżek wody i 1 łyżki soku z cytryny, który zmniejszy ryzyko przypalania się cukru. Jako dodatek do karmelu świetnie sprawdzi się też wanilia, cynamon, kakao, a nawet masło, które nada mu wyjątkowo gładką konsystencję.

  • Kolor karmelu

    Nie wiesz, jak zrobić karmel idealny? Wśród przepisów na karmel można znaleźć takie, gdzie wykorzystywany jest cukier biały lub brązowy trzcinowy. To, który z nich wybierzesz, powinno zależeć od efektu, jaki zamierzasz osiągnąć. Im ciemniejszy cukier, tym bardziej aromatyczny będzie twój karmel. Możesz też wymieszać oba rodzaje cukru – najlepiej drobnego, który szybciej i równomierniej się rozpuszcza.

Uważaj na:
  • Mieszanie karmelu

    Nigdy nie mieszaj też karmelu, bo doprowadzi to do jego zbrylenia. Zamiast tego potrząśnij delikatnie garnkiem, by cukier zaczął równomiernie się topić. Gdy domowy karmel zacznie zbyt szybko zastygać, możesz dodać do niego odrobinę wody. To sprawdzony przepis na karmel bez nieestetycznych grudek!

  • Zastyganie karmelu

    Gdy domowy karmel będzie już gotowy, rondelek z nim ściągnij z ognia i wstaw do naczynia wypełnionego zimną wodą. Taki zabieg zatrzyma proces karmelizacji, który mógłby spowodować spalenie karmelu i uzyskanie gorzkiego smaku. Gdy karmel zacznie zbyt szybko zastygać, postaw go ponownie na ogniu do czasu odzyskania odpowiedniej konsystencji.

  • Czas karmelizowania

    Im dłuższy czas przypalania cukru, tym ciemniejszy ostateczny kolor karmelu. Jeśli zależy ci na konkretnej barwie karmelu – jasnej w przypadku zimnych deserów, ciemniejszej tych na ciepło – z uwagą kontroluj czas karmelizowania.