Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić brownie bez pieczenia?

Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast. Wilgotne, sycące, a przede wszystkim naprawdę czekoladowe. Czasem jednak po prostu nie masz czasu, aby czekać na wyjęcie go z piekarnika. Co zrobić w takiej sytuacji? To proste! Przygotuj brownie bez pieczenia. Zobacz, jak to zrobić, aby efekt był naprawdę doskonały!

Brownie bez pieczenia – niemożliwe? A jednak! To da się zrobić. Jest jeszcze jedna dobra wiadomość: do jego przyrządzenia wcale nie potrzebujesz  wieluskładników. Wystarczą zaledwie 4. Są to suszone daktyle, mielone migdały, kakao oraz dowolne orzechy. Z tej mieszanki przygotujesz bardzo pożywne, a przede wszystkim wyjątkowo smaczne ciasto. Zniknie ze stołu, zanim się obejrzysz. Dlatego lepiej, jeśli od razu przygotujesz kilka porcji – pokochasz go nie tylko Ty, ale również Twoi bliscy!  A co zrobić, aby jego smak podbił serca nawet najbardziej wymagających łasuchów? Zobacz, na co uważać i o co zadbać, żeby naprawdę się udało.

 

Szukasz inspiracji? Dowiedz się, jak zrobić perfekcyjne ciasto czekoladowe – przepis na wilgotne ciasto czekoladowe znajdziesz tutaj.

Zadbaj o:
  • DOBREJ JAKOŚCI SKŁADNIKI

    Skoro jest ich niewiele, tym bardziej nie możesz sobie pozwolić na kompromisy. Dlatego upewnij się, że masz pod ręką naprawdę dobre kakao, np. kakao ciemne z Ghany E.Wedel, wysokiej jakości daktyle (kup od razu te bez pestek!), a także świeżo otwartą paczkę mielonych migdałów i orzechów. Tylko z nich powstanie brownie bez pieczenia, które będzie smakowało tak wyjątkowo.

  • MOCNO CZEKOLADOWY SMAK

    Jeśli zależy Ci, aby Twoje brownie bez pieczenia było maksymalnie czekoladowe, jest na to bardzo prosty sposób: wystarczy, że zwiększysz ilość kakao w stosunku do tej, która znalazła się w przepisie. Przykładowo, jeśli mają to być 4 łyżki, w zamian dodaj 5 lub nawet 6. Daktyle zrównoważą jego gorzkość, a aromat będzie znacznie bardziej intensywny i wytrawny.

  • ODPOWIEDNIE PRZYGOTOWANIE DAKTYLI

    Aby przystąpić do przygotowania brownie bez pieczenia, musisz mieć pod ręką już miękkie daktyle. Dlatego należy je uprzednio zalać wrzątkiem (tak, aby sięgał powyżej owoców) i pozostawić tak na ok. 15-30 minut. Nie musisz ich przykrywać. Pozwól części wody wsiąknąć, a części wyparować. Owoce będą gotowe, kiedy staną się miękkie i napęcznieją dość znacząco. Wówczas możesz przystąpić do ich miksowania.

  • POPRAWNE ZMIKSOWANIE SKŁADNIKÓW NA BROWNIE BEZ PIECZENIA

    Przygotowanie brownie bez pieczenia sprowadza się do zmiksowania wszystkich składników.. Najlepiej, jeśli wykorzystasz malakser, który zamieni daktyle, kakao, oraz migdały w naprawdę gładką i kleistą masę. Nie powinno się w niej pojawiać za wiele grudek. Jeśli nie masz malaksera, możesz wykorzystać blender ręczny. Wówczas zblenduj daktyle, a następnie dodaj kakao i migdały i wyrób ciasto ręcznie.

Uważaj na:
  • WŁAŚCIWY MOMENT DODANIA ORZECHÓW

    Orzechy, które wybierzesz, np. włoskie, nerkowce czy pekan, powinno się dodać do brownie już po zmiksowaniu wszystkich pozostałych składników. Wystarczy, że je posiekasz, a następnie wmieszasz w ciasto. To one nadadzą deserowi wyjątkową konsystencję i pozwolą gościom i domownikom trochę pochrupać. Nie siekaj orzechów zbyt drobno i na pewno nie dodawaj ich podczas miksowania/blendowania. To ważne!

  • ODPOWIEDNIE UFORMOWANIE CIASTA

    Powinno mieć ok. 2 cm grubości. Gdy chodzi o szerokość i długość – wszystko zależy od tego, z jak dużej ilości składników je przygotowujesz. Najlepiej, jeśli umieścisz je na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, a następnie wygładzisz, np. przy pomocy drewnianej łopatki. Jeżeli przygotowujesz na nie polewę, musisz szczególnie uważnie przeprowadzić wygładzanie.

  • ZACHOWANIE PRAWIDŁOWYCH PROPORCJI SKŁADNIKÓW

    Chociaż brownie bez pieczenia nie „złapie” zakalca i nie musi odpowiednio wyrosnąć w piekarniku, ważne jest, aby zachować dobry balans między składnikami. Dlatego jeśli chcesz przygotować większą ilość ciasta niż ta w przepisie, najlepiej przemnóż wszystkie składniki przez 2 lub 3. Wówczas zyskasz pewność, że konsystencja Twojego ciasta będzie idealna, podobnie jak jego smak. Eksperymentować możesz tylko z kakao!

  • PRZYGOTOWANIE ODPOWIEDNIEJ POLEWY DO BROWNIE

    To opcjonalny krok, ale czekoladowa polewa doda Twojemu ciastu ciekawego smaku, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Jak ją zrobić? Będziesz potrzebować pół tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel oraz ok. 50 ml śmietanki kremówki 30%. Wystarczy rozpuścić te składniki na niewielkim ogniu, aby powstało ganache, a następnie polać brownie, gdy masa nieco przestygnie. Gotowe!