Następne
Wróć do listy porad

Jak usmażyć puszyste pączki?

Zgodnie z tradycją, kto zje w ten dzień choćby jednego pączka, zapewni sobie szczęście i dostatek. Najlepiej jeśli posłużą nam do tego pączki własnej roboty – żadne kupne nie dorównują im smakiem. Jak usmażyć pączki idealne? Poznaj sprawdzone triki!

Puszyste, zarumienione, otoczone jasną obwódką, wypełnione pysznym nadzieniem, z wierzchu posypane cukrem pudrem lub oblane białym jak śnieg lukrem. Pączki, bo o nich mowa, swój moment chwały przeżywają co roku w tłusty czwartek, w który to możemy objadać się nimi bez umiaru.

Share:

Zadbaj o:
  • Nadanie kształtu pączkom

    Nim przejdziesz do smażenia pączków, nadaj im odpowiedni kształt. W tym celu rozwałkuj ciasto na dość cienki płat. Następnie z pomocą szklanki wycinaj z niego równej wielkości koła. Jeśli chcesz, możesz na tym etapie wypełnić pączki nadzieniem. Wystarczy, że nałożysz je na jeden krążek i przykryjesz drugim, a następnie zlepisz ze sobą boki i ponownie szklanką usuniesz nadmiar ciasta. Gotowe kawałki odstaw w ciepłe miejsce, by nieco wyrosło i przykryj ściereczką, by nie stało się suche.

  • Pyszne nadzienie do pączków

    Przepis na pączki – to jedno. Pomysł na to czym je wypełnić – drugie. To właśnie nadzienie nadaje okrągłym drożdżowym kulkom tak cenionej słodyczy. Najlepiej sprawdzą się takie dodatki jak marmolada, konfitura różana, powidła, krem adwokatowy, czekolada czy bakalie. Najważniejsze, by nadzienie nie było zbyt rzadkie ani zbyt gęste, bo wyleje się lub przebije ciasto. Do wypełnienia pączków użyj rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Nadzienie wstrzyknij w sam środek usmażonego pączka.

  • Cierpliwość przy wyrabianiu ciasta

    Zbyt długie lub zbyt krótkie wyrabianie ciasta sprawi, że pączki po usmażeniu będą zwyczajnie niedobre. By cieszyć się ich doskonałym smakiem, pamiętaj o kilku prostych zasadach. Ciasto na pączki, choć drożdżowe, jest luźniejsze od tego tradycyjnego. Dlatego wymaga nieco cierpliwości podczas wyrabiania. Rób to tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i miski. Na powierzchni gotowego, połyskującego ciasta, powinny też pojawić się charakterystyczne pęcherzyki powietrza.

Uważaj na:
  • Zbyt tłuste pączki

    Jak zrobić pączki, które nie będą ociekać tłuszczem? To proste! Przede wszystkim podczas przygotowywania ciasta dodaj do niego nieco alkoholu, na przykład spirytusu lub rumu. Dzięki niemu pączki podczas smażenia nie będą wchłaniać zbyt dużo tłuszczu. Do smażenia użyj głębokiego garnka, w którym pączki będą mogły swobodnie pływać – to również sprawi, że będą równomiernie się smażyć. Po usmażeniu pączków odsącz je za pomocą papierowego ręcznika.

  • Przypalanie tłuszczu

    Przypalanie tłuszczu to częsty problem pojawiający się podczas smażenia pączków. Na szczęście możesz go uniknąć. Na etapie przygotowywania ciasta nie dodawaj do niego cukru, który sprawia, że pączki szybciej się przypalają, robią się kwaśne i zbite. Idealny smak pączków to w końcu zasługa słodkiego nadzienia i dekoracji na wierzchu. Ryzyko przypalenia zmniejsza też nadziewanie pączków po, a nie przed ich smażeniem.

  • Rodzaj i temperaturę tłuszczu

    Do smażenia pączków najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub smalec, które rozkładają się w bardzo wysokiej temperaturze. Do przygotowania pączków nie nada się oliwa z oliwek, które zepsuje ich smak. Błędem przy smażeniu pączków jest zbyt wysoka temperatura, która powoduje, że skórka pączków przypala się, a ich środek pozostaje surowy. Powinna ona wynosić 170-180 stopni Celsjusza. Pączki wrzucaj na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż na każdej stronie po kilka sekund.