Potrójnie czekoladowe semifreddo

Liczba porcji:

8-10 porcji

Łączny czas:

ok. 6.5h

Przygotowanie:

35 min

Oczekiwanie:

6h

Poziom trudnosci:

Łatwy
Potrójnie czekoladowe semifreddo

Będą potrzebne

Ciekawostka

Czy wiesz jak w latach 30. zamrażano czekoladę, która była inspiracją dla naszego deseru? W książce E.K. „”Wedlowska czekolada: 33 przepisy” piszą o tym tak: „Obłożyć rąbanym lodem z grubą solą i zamrażać jak zwykłe lody”. Uff, jak to dobrze, że dziś w każdej kuchni mamy zamrażarkę. Do przygotowania semifredo możesz użyć swoich ulubionych czekolad – Mocno Mlecznej, Białej Karmelowej lub Lekko Gorzkiej 50 %

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 110 g drobnego cukru
  • 430 ml śmietanki 36%

Produkty E.Wedel:

  • 250 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
  • 80 g Czekolady Białej
  • 90 g Czekolady Mocno Mlecznej
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej – metalową miskę umieść na rondelku z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę odstaw.
  2. W kąpieli wodnej ubijaj następnie jajka, żółtka i cukier na puszystą masę przez około 5 minut.
  3. Wyjmij miskę z rondelka i ubijaj masę jeszcze przez 6 minut, aż lekko wystygnie.
  4. Do przestudzonej masy dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Śmietankę ubij w dużej misce i do ubitej dodaj masę czekoladowo-jajeczną. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  6. Dodaj drobno posiekaną Czekoladę Białą oraz Mocno Mleczną E.Wedel, wymieszaj i całość przełóż do foremki keksowej (foremkę możesz wyłożyć papierem do pieczenia – łatwiej będzie wyjąć całe semifreddo i podawać je w plastrach).
  7. Wstaw do zamrażalnika na 6 godzin. Nakładaj łyżką do pucharków lub pokrój w plasterki.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Semifreddo możesz też przygotować w kilku mniejszych naczynkach, wtedy czas mrożenia będzie krótszy.

Smacznego!