Mus Czekoladowy

Liczba porcji:

6 porcji

Łączny czas:

220 min

Przygotowanie:

40 min

Oczekiwanie:

3h

Poziom trudnosci:

Łatwy
Mus Czekoladowy

Będą potrzebne

Ciekawostka

Inspiracją dla naszego musu był niemal stuletni przepis na krem z surową śmietanką, w którym czytamy: „10 deka czekolady Wedla rozpuścić w rondelku z paru łyżkami słodkiej śmietanki, lub tyleż młodej śmietany (...)” – co to takiego ta „surowa” lub „młoda” śmietanka? Dzisiaj mówimy o niej śmietanka słodka i jest otrzymywana w procesie odwirowania mleka surowego. Śmietana natomiast, albo inaczej śmietana kwaśna, powstaje ze słodkiej – w procesie fermentacji mlekowej. Obie wykorzystujemy w kuchni do przygotowania różnych deserów.

Składniki

  • 75 g masła
  • 4 jajka
  • 375 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Produkty E.Wedel:

  • 200 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
  • 1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekaj, przełóż do małego rondelka, dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu aż powstanie gładka masa.
  2. Lekko wystudź, przełóż do miski i ubijając, dodawaj po 1 żółtku aż masa będzie jednolita.
  3. W osobnej misce ubij śmietanę.
  4. Białka ubij z 2 łyżkami cukru pudru na sztywną, błyszczącą pianę.
  5. Delikatnie mieszając, dodawaj po 1 łyżce śmietany do czekolady, a następnie dodaj białka.
  6. Przełóż do 6 pucharków lub filiżanek i wstaw do lodówki na 3 godziny.
  7. Przed podaniem posyp kakao.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Jeśli lubisz bardzo wytrawne smaki, użyj Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel. Jeśli słodsze – Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.

Smacznego!