
Mus Czekoladowy
Liczba porcji:
6 porcjiŁączny czas:
220 minPrzygotowanie:
40 minOczekiwanie:
3hPoziom trudnosci:
Łatwy
Będą potrzebne


Ciekawostka
Inspiracją dla naszego musu był niemal stuletni przepis na krem z surową śmietanką, w którym czytamy: „10 deka czekolady Wedla rozpuścić w rondelku z paru łyżkami słodkiej śmietanki, lub tyleż młodej śmietany (...)” – co to takiego ta „surowa” lub „młoda” śmietanka? Dzisiaj mówimy o niej śmietanka słodka i jest otrzymywana w procesie odwirowania mleka surowego. Śmietana natomiast, albo inaczej śmietana kwaśna, powstaje ze słodkiej – w procesie fermentacji mlekowej. Obie wykorzystujemy w kuchni do przygotowania różnych deserów.
Składniki
- 75 g masła
- 4 jajka
- 375 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Produkty E.Wedel:
- 200 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
- 1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany
Przygotowanie
- Czekoladę posiekaj, przełóż do małego rondelka, dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu aż powstanie gładka masa.
- Lekko wystudź, przełóż do miski i ubijając, dodawaj po 1 żółtku aż masa będzie jednolita.
- W osobnej misce ubij śmietanę.
- Białka ubij z 2 łyżkami cukru pudru na sztywną, błyszczącą pianę.
- Delikatnie mieszając, dodawaj po 1 łyżce śmietany do czekolady, a następnie dodaj białka.
- Przełóż do 6 pucharków lub filiżanek i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Przed podaniem posyp kakao.

Warto wiedzieć
Jeśli lubisz bardzo wytrawne smaki, użyj Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel. Jeśli słodsze – Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.