Czekoladowe ciasteczka z nutą pomarańczy

Liczba porcji:

16-20 porcji

Łączny czas:

47 min

Przygotowanie:

35 min

Oczekiwanie:

12 min

Poziom trudnosci:

Łatwy
Czekoladowe ciasteczka z nutą pomarańczy

Będą potrzebne

Ciekawostka

W niemal stuletniej książce E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy” możemy przeczytać o „sproszkowanej czekoladzie Wedla”. Czy wiesz, że dzisiaj także możesz kupić czekoladę w proszku marki E.Wedel? Po rozpuszczeniu w wodzie lub mleku powstaje z niej przepyszna czekolada do picia.

Składniki

Masa:

  • 110 g miękkiego masła
  • 130 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Produkty E.Wedel:

  • 270 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
  • 125 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
  • 30 g Kakao Ciemnego z Ghany
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 160°C.
  2. Do dużej miski przełóż miękkie masło i cukier. Ubijaj mikserem na puszystą masę przez około 8 minut.
  3. Dodaj jajko oraz wanilię i ubijaj przez kolejne 3 - 4 minuty.
  4. W małym rondelku rozpuść 125 g lekko gorzkiej 50% czekolady, a czekoladę 64% posiekaj na drobne kawałki.
  5. Do ubitego masła przesiej mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, startą skórkę z 1 pomarańczy i wymieszaj na najniższych obrotach miksera.
  6. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj szpatułką.
  7. Łyżką nabieraj porcje ciasta i formuj z nich kuleczki – z podanej ilości składników wyjdzie około 16 ciasteczek – oczywiście zależy to od wielkości kulek.
  8. Kulki układaj na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem – po 8 na jednej, pozostawiając dużo miejsca pomiędzy ciasteczkami.
  9. Lekko spłaszcz kuleczki, wstaw do piekarnika i piecz 10–12 minut. Wystudź na kratce.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Jeśli czekolada się zwarzy - rozwarstwi na masę czekoladową i tłuszcz, możesz ją uratować, dodając łyżkę śmietanki i energicznie mieszając trzepaczką.

Smacznego!