
Czekoladowe ciasteczka z nutą pomarańczy
Liczba porcji:
16-20 porcjiŁączny czas:
47 minPrzygotowanie:
35 minOczekiwanie:
12 minPoziom trudnosci:
Łatwy
Będą potrzebne



Ciekawostka
W niemal stuletniej książce E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy” możemy przeczytać o „sproszkowanej czekoladzie Wedla”. Czy wiesz, że dzisiaj także możesz kupić czekoladę w proszku marki E.Wedel? Po rozpuszczeniu w wodzie lub mleku powstaje z niej przepyszna czekolada do picia.
Składniki
Masa:
- 110 g miękkiego masła
- 130 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- starta skórka z 1 pomarańczy
Produkty E.Wedel:
- 270 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
- 125 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%
- 30 g Kakao Ciemnego z Ghany
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 160°C.
- Do dużej miski przełóż miękkie masło i cukier. Ubijaj mikserem na puszystą masę przez około 8 minut.
- Dodaj jajko oraz wanilię i ubijaj przez kolejne 3 - 4 minuty.
- W małym rondelku rozpuść 125 g lekko gorzkiej 50% czekolady, a czekoladę 64% posiekaj na drobne kawałki.
- Do ubitego masła przesiej mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, startą skórkę z 1 pomarańczy i wymieszaj na najniższych obrotach miksera.
- Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj szpatułką.
- Łyżką nabieraj porcje ciasta i formuj z nich kuleczki – z podanej ilości składników wyjdzie około 16 ciasteczek – oczywiście zależy to od wielkości kulek.
- Kulki układaj na blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem – po 8 na jednej, pozostawiając dużo miejsca pomiędzy ciasteczkami.
- Lekko spłaszcz kuleczki, wstaw do piekarnika i piecz 10–12 minut. Wystudź na kratce.

Warto wiedzieć
Jeśli czekolada się zwarzy - rozwarstwi na masę czekoladową i tłuszcz, możesz ją uratować, dodając łyżkę śmietanki i energicznie mieszając trzepaczką.