Liczba porcji4
Łączny czas:10 min
Przygotowanie:10 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Łatwe

Wedlowska Czekolada z Advocatem do picia

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 ml likieru jajecznego Advocat
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 250 g czekolady deserowej E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mleko i śmietankę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać kostki czekolady deserowej E.Wedel. Nie zdejmując rondelka ze źródła ciepła, ciągle mieszając, doprowadzić do ponownego zagotowania. Gotując od 30 sekund do 1 minuty, doprowadzić do pożądanej gęstości, według uznania.

  • 2

    Czekoladę podawać w filiżankach, na dno których należy uprzednio wlać ok. 40 ml likieru jajecznego. Czekoladę przelewać tak, by utworzyła z likierem dwie warstwy. Czekoladę można podawać również z odrobiną chili czy kardamonu.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Marek Kociuba 17 lutego 2016 17:27
    W rondelku mleko ze śmietaną gotuję, Jak odczekam, mój kolego, Tabliczkę czekolady WEDEL dodaję i doprowadzam do gęstości. Kardamonu szczypta mała, Aby czekolada smak swój miała. Do filiżanki daję likieru jajecznego Advocat i zalewam czekoladą wcześniej zrobioną. Delektuję się powoli...