Tort kawowy
3 godz.
12 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Tort kawowy

Co powiesz na obłędnie kawowy deser z dodatkiem kakao? Mamy dla Ciebie przepis na przepyszny tort kawowy na bazie klasycznego biszkoptu, przełożonego puszystym kremem kawowym i delikatnym kremem śmietankowym. Brzmi dobrze? A smakuje jeszcze lepiej! 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Tort kawowy z dodatkiem ulubionych pralinek to bardzo dobry pomysł na coś słodkiego do kawy lub na przyjęcie. By wyszedł idealny, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

Śmietanka kremówka

Wybierając śmietankę, możesz zauważyć, że są dwa rodzaje kremówki do ubijania: 

  • śmietanka 30%;
  • śmietanka 36%.

Obie sprawdzą się do tego przepisu wprost idealnie, jednak śmietanka 30% wymaga nieco więcej staranności przy ubijaniu. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że ta śmietanka nie ubije się tak szybko jak kremówka 36%. Co więcej, gdy pod koniec ubijania chcesz dodać cukier, musisz to robić partiami, tak by masa nie opadła. Na dodatek śmietanka 30% musi być bardzo dobrze schłodzona, by dobrze się ubiła (możesz ją nawet włożyć na 10 minut do zamrażalnika).

Jeśli nie czujesz się pewnie w pieczeniu lub nie masz zbyt wiele czasu, wybierz śmietankę 36%.

Krem kawowy z dodatkiem serka mascarpone — alternatywa

Jeśli chcesz przygotować krem kawowy bez dodatku kofeiny, świetnym zamiennikiem będzie kawa zbożowa. Na podaną proporcję na krem użyj jednej pełnej łyżki kawy zbożowej. Aby uzyskać intensywniejszy smak, możesz rozpuścić kawę zbożową w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie ostudzić. Dodaj przygotowany płyn po podzieleniu kremu i wymieszaj łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Kawa zbożowa nada kremowi delikatnego, lekko karmelowego smaku, jednocześnie pozostając alternatywą bez kofeiny. Tort kawowy — dekoracje

Wiesz już, że wierzch tortu z delikatnym kremem kawowym możesz ozdobić kakao i kompozycją z ulubionych pralinek. Jeśli jednak masz ochotę na coś innego (i to z kawą!), kup większe opakowanie kremówki. Ubij 300 ml, dodaj żelatynę (dodaj do niej wcześniej łyżeczkę wody, tak by napęczniała) i całość posłódź - tort jest słodki, więc łyżka cukru pudru powinna wystarczyć. Jeśli chcesz podkreślić jeszcze bardziej smak kawy, dodaj do niej espresso lub łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.

Tak przygotowaną bitą śmietanę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekoruj nią wierzch ciasta. By było bardziej elegancko, możesz dodatkowo umieścić na torcie kilka ziaren kawy.

Tort kawowy i bezy

Dobrym pomysłem na udekorowanie tortu kawowego będą też beziki. Stosunkowo proste, złożone z niewielu składników będą uroczym zdobieniem Twojego ciasta. Jeśli planujesz bezy na tort kawowy, przygotuj je najlepiej dzień wcześniej, by były już wysuszone przed podaniem. Jeśli podajesz tort dzień pojego zrobieniu, to możesz zrobić bezy tego samego dnia co tort.

Jak zrobić bezy?

Do przygotowania potrzebne są dosłownie dwa składniki — białka jaj i cukier puder lub drobny cukier do wypieków. Na tort kawowy dobrą proporcją będą: 3 białka na 150 g cukru pudru. Przygotowanie wygląda następująco:

  1. Nastaw piekarnik na 100     °C, grzanie góra-dół;
  2. Naszykuj dużą płaską blaszkę z wyposażenia piekarnika — wyłóż ją papierem do pieczenia;
  3. Ubij białka; a gdy pojawi się piana, dodawaj stopniowo cukier;
  4. Gdy uzyskasz jednolitą błyszczącą pianę białkową, przełóż ją do szprycy lub rękawa cukierniczego;
  5. Na wyłożonej papierem blaszce formuj beziki o średnicy około 5 cm (jeśli chcesz idealnie równe, możesz sobie narysować ołówkiem na papierze okręgi, po czym odwrócić papier, by grafit nie dostał się do białek); zachowuj niewielkie odstępy, minimum 2 cm;
  6. Umieść bezy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni (nie więcej). Susz je przez około 90-100 minut;
  7. Po wyłączeniu piekarnika uchyl drzwiczki i poczekaj, aż beziki całkowicie wystygną;
  8. Po wystudzeniu możesz wykorzystać beziki do dekoracji tortu kawowego. Umieszczaj je jednak na deserze bezpośrednio przed podaniem, gdyż po jakimś czasie namiękną od kremu z mascarpone. Same beziki przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku (łatwo nasiąkają wilgocią, także tą z powietrza).

Krem z mascarpone — dodatki

Krem kawowy, jak sama nazwa wskazuje, jest kluczową częścią tortu kawowego. Z kolei krem z serkiem mascarpone, którym przełożony jest biszkopt, to doskonała baza do budowania ciekawych smaków.

Co możesz do niego dodać? Możliwości jest wiele, na przykład:

  • woda różana — tu dwie, trzy łyżeczki wystarczą, ponieważ jest ona bardzo intensywna w smaku;
  • cukier waniliowy — ilość dostosuj do własnych preferencji;
  • ulubione aromaty — bardzo dobrze wkomponuje się tutaj rumowy lub migdałowy.

To jednak nie koniec możliwości! Do jasnej części kremu możesz dodać wiórki kokosowe, pokruszone płatki migdałów lub startą białą czekoladę. Wszystkie te dodatki nie tylko wzbogacą smak, ale też zmienią teksturę kremu – im więcej ich dodasz, tym bardziej będzie wyczuwalna różnica. Szczególnie odczujesz to po schłodzeniu tortu, kiedy smaki doskonale się połączą.

Krem z bakaliami

Do tortu kawowego świetnie sprawdzą się także bakalie, a zwłaszcza rodzynki. Pamiętaj jednak, że aby w pełni wydobyć ich smak, należy moczyć je przez 15 minut we wrzątku, a następnie odsączyć i dodać do kremu. Dzięki temu ich intensywny aromat zostanie zaabsorbowany przez krem, wzbogacając jego smak. Możesz również wykorzystać tę technikę do innych suszonych owoców, takich jak daktyle, morele, śliwki czy figi. 

Jeśli chcesz, aby ich smak był jeszcze bardziej wyrazisty i zróżnicowany, namocz je przez noc w alkoholu, na przykład w brandy lub w wódce wiśniowej, a następnie również je odsącz. Pamiętaj jednak, że taki dodatek może nieco zmienić kolor kremu. Oprócz tego, możesz eksperymentować z różnymi alkoholami, aby dostosować smak owoców do charakteru tortu, co nada deserowi niepowtarzalny i wyrafinowany charakter.

Komentarze