Liczba porcji12
Łączny czas:4 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:180 min
Poziom trudności:Średnie

Tort czekoladowy na komunię – przygotuj go samodzielnie

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 400 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64 % E.Wedel
  • 250 gramów masła
  • 200 mililitrów mleka
  • 420 gramów drobnego cukru do wypieków
  • 10 jajek
  • 400 gramów mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 mililitrów jogurtu naturalnego
  • 400 mililitrów śmietany 36 %
  • 4 listki żelatyny
  • Szczypta soli
  • 150 mililitrów kawy
  • 40 mililitrów aromatu arakowego
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Aby zrobić tort czekoladowy na komunię, musisz wyjąć odpowiednio wcześniej składniki. W momencie użycia powinny mieć temperaturę pokojową. Tort czekoladowy zaczynamy od upieczenia podstawy ciasta, na które będziemy wykładać krem. Pokrusz połowę przygotowanej czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel i włóż ją do rondelka. Dodaj także mleko, masło, 370 gramów cukru oraz kakao. Podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż składniki się rozpuszczą.

  • 2

    Połowę jajek umieść w wysokiej misce i dodaj jogurt. Starannie wymieszaj całość trzepaczką. Dodaj wystudzoną maskę kakaową i ponownie wymieszaj składniki. Do masy jajecznej dodaj przesianą przez sitko mąkę z kakao. Wymieszaj trzepaczką składniki, tylko do momentu połączenia się wszystkich rzeczy. Powstała masa nie powinna posiadać żadnych grudek.

  • 3

    Przygotuj tortownicę o średnicy 26 centymetrów. Wysmaruj masłem boki formy, spód wyłóż papierem do pieczenia i wlej ¼ masy, z której powstanie tort czekoladowy. Włóż wypełnioną formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Pozostaw w formie do wystudzenia. Czynność należy powtórzyć 3 razy – tak, aby powstały 4 blaty na tort czekoladowy.

  • 4

    Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Z pozostałych jajek oddziel białka od żółtek. Te ostatnie umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce – takiej, której średnica będzie większa niż średnica garnka (jeżeli nie masz metalowej miseczki, możesz ją zastąpić mniejszym garnkiem lub miseczką z grubego szkła).

  • 5

    Garnek napełniony w 1⁄4 wodą podgrzewaj na wolnym ogniu, a miskę z jajkami ustaw bezpośrednio na nim. Dodaj pozostały cukier i ubijaj składniki na pianę. Pod koniec dodaj pozostałą czekoladę. Czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel należy uprzednio zetrzeć na tarce. Pozostałą masę pozostawić do ostudzenia.

  • 6

    Do zimnej miski wlej chłodną śmietanę i ubij na sztywną pianę. Dolewaj do niej przygotowaną masę czekoladową partiami. Żelatynę podgrzej do momentu jej rozpuszczenia i dodaj do kremu czekoladowego. Wymieszaj starannie.

  • 7

    Przygotowaną kawę posłodź i wymieszaj z aromatem arakowym. Blat nasącz miksturą, a następnie włóż krem czekoladowy. Powtórz czynność przy każdej z części, na koniec wysmaruj kremem boki tortu. Pozostaw tort w lodówce na 2 godziny, aby wszystko stężało.

Oceń przepis:

Samodzielnie przygotowany tort może stać się prawdziwą atrakcją komunijnego przyjęcia. Jego niezwykły wygląd będzie doskonałym podkreśleniem wyjątkowości okazji, a intensywny czekoladowy smak z pewnością zapadnie gościom w pamięć. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: