Tarta z białą czekoladą i mascarpone
8
5 godz.
16 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Tarta z białą czekoladą i mascarpone

Rozweseli i pochmurny weekend spędzany w czterech ścianach, i czerwcowy wypad na piknik, ale jej walory wychodzą szerzej poza bycie uniwersalnym deserem. Połączenie słodkości czekolady Białej E.Wedel, delikatnego kremu i wyrazistego charakteru soczystych malin niezmiennie urzeka. Choć w przepisie znajdziesz wiele smaków, nic nie jest tu przesadzone.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Tarta z mascarpone i białą czekoladą - przygotuj perfekcyjną tartę za każdym razem

Tarta z mascarpone i białą czekoladą to jeden z wypieków, który z powodzeniem znajdziesz w najlepszych cukierniach i restauracjach. Schłodzone ciasto z pysznymi dodatkami poleca się na przyjęcie, leniwe popołudnie i niejeden konkurs wypieków.

Kruchy spód, puszyste nadzienie z serkiem mascarpone i słodkimi owocami to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Tarta z białą czekoladą i mascarpone to deser na pysznym kruchym spodzie, którego przepis możesz także prosto modyfikować w zależności od tego, co masz akurat pod ręką.

Tarta z mascarpone i białą czekoladą to ciacho, które zachwyca tak samo za każdym razem. Jest świetne na "dzień dobry" do kawy lub herbaty, jako deser, czy zwieńczenie wielodaniowego przyjęcia.

Dlatego zerknij do lodówki i sprawdź, czy masz wszystko, co potrzebne, aby przygotować tartę z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Od razu dopisz do kolejnej listy zakupów: owoce, porcje śmietany, cukier, masło, białą czekoladę, serek mascarpone.

Przeczytaj do końca i sprawdź jak przygotować tartę, która zawsze się udaje.

Tarta z serkiem mascarpone. Sprawdź jak urozmaicić przepis na domową tartę

Tarta z mascarpone i białą czekoladą to domowy deser, który przygotujesz mając pod ręką kilka podstawowych składników. Aby zrobić kruche ciasto, wystarczą składniki, które pewnie masz w lodówce lub spiżarni.

Perfekcyjny kruchy spód tarty to pierwszy krok do sukcesu. Pyszna tarta z Twoimi ulubionymi dodatkami to znakomita okazja do testowania różnych słodkich dodatków.

Zacznij od owoców.

Tarta z mascarpone i owocami

Pyszna tarta z owocami to zawsze dobry pomysł. Na początek zorientuj się, jakie owoce są dostępne w obecenym sezonie. My polecamy maliny ze względu na ich delikatną słodycz w sam raz komponującą się z białą czekoladą i mascarpone. Jednak w przepisie dobrze spiszą się również wiśnie, truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie czy porzeczki.

Smakowitym kąskiem mogą być wiśnie z syropu lub nalewki (w wersji dla dorosłych). Jeśli wiśnie są bardzo mokre, odstaw je na chwilę na blat wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar soku.

Dodaj ulubiony dżem do tarty z mascarpone

Koniecznie wypróbuj tartę z dżemem z czarnego bzu. Porcję dżemu dodaj na upieczony kruchy spód przed nałożeniem na niego masę z mascarpone. Dżem sprawi, że tarta będzie lekko orzeźwiająca.

Wypróbuj inne dżemy i powidła. Dobierz dżem do owoców, które dodałaś/dodałeś do dekoracji.

Sięgnij po dżem truskawkowy, brzoskwiniowy, wiśniowy i powidła śliwkowe. Kilka drobnych modyfikacji może sprawić, że Twoja tarta stanie się świetnym wypiekiem na każdą okazje i porę roku np jako perfekcyjne ciasto na zimę.

Tarta ze śliwkami i cynamonem - idealne ciasto na jesień i zimę

Pokrój śliwki na kawałki. Namocz je w mielonym cynamonie. Odstaw na chwilę i dodaj do masy z mascarpone. Wstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj korzenną posypkę.

Wymieszaj sproszkowany cynamon, imbir, goździki i kardamon. Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę sproszkowanego chilli - ciasto będzie lekko pikantne i rozgrzewające.

 

Wyjmij ciasto z lodówki i oprósz mieszanką korzennych przypraw. Zaskocz domowników i gości. Podanie domowej tarty w wersji jesienno-zimowej to świetny pomysł na przełamanie rutyny w kuchni.

Więcej sprawdzonych inspiracji na domową tartę z mascarpone. Jak przygotować perfekcyjną bitą śmietanę do tarty?

Zgodnie z obietnicą z pierwszej części przepisu, mamy dla Ciebie przepis na idealną bitą śmietanę. Udekoruj tartę z mascarpone i podaj z ulubionymi dodatkami. Na początek sprawdź jak przygotować perfekcyjną bitą śmietanę raz-dwa.

Przygotuj miskę (najlepiej metalową), mikser, 200 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej), cukier puder (opcjonalnie). Można również wypróbować olejki do pieczenia.

Zanim zaczniesz przygotowywać bitą śmietanę upewnij się, że widełki miksera i miska są schłodzone. Umieść je w lodówce na około pół godziny przed ubijaniem. Najlepiej to zrobić, kiedy będziesz przygotowywać tartę lub podczas oczekiwania aż gotowe ciasto schłodzi się w lodówce.

Wlej śmietankę do miski i początkowo ubijaj na najniższych obrotach przez 30 sekund. Później zwiększ obroty na maksimum. Ubijaj do momentu, aż śmietana będzie sztywna, a widełki będą zostawiać na niej widoczne ślady.

Jeśli chcesz dodać trochę cukru pudru lub olejki aromatyczne - np waniliowy lub migdałowy - zrób to pod koniec ubijania.

Nałóż bitą śmietanę od razu na tartę i dodaj kolejne przysmaki - np startą gorzką czekoladę lub cukrową kolorową posypkę. Palce lizać!

Pyszna tarta z biała czekoladą i mascarpone z mocno czekoladową polewą

Wiesz już jak przygotować perfekcyjną bitą śmietanę. Sprawdź, jak zrobić polewę, którą udekorujesz gotową tartę. Przed Tobą bajeczny deser z serkiem mascarpone i pyszną czekoladą w roli głównej.

Przygotuj polewę z czekolady o większej goryczce i zawartości kakao - dla przełamania smaku. Na początek skompletuj potrzebne składniki.

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 160 g Czekolady Mocno Gorzkiej E.Wedel 80%,
  • odrobinę mleka (opcjonalnie)

Na początek zagotuj śmietankę kremówkę. PAMIĘTAJ! - nie dopuść do wrzenia. Zdejmij z ognia.

Połam czekoladę na kawałki i dodaj połowę porcji do gorącej śmietanki. Mieszaj drewnianą łyżką lub trzepaczką kuchenną, aż powstanie jednolita czekoladowa masa.

Dodaj pozostałą czekoladę i dalej mieszaj. Jeśli trzeba postaw rondel na ogień i dodaj odrobinę mleka - jeśli polewa jest za gęsta.

Mieszaj do otrzymania gładkiej polewy. Odstaw do przestygnięcia i oblej wierzch tarty. Tak udekorowany deser z pewnością zacznie kusić jeszcze nim trafi na talerzyki Twoich bliskich i gości.

Do ozdabiania używaj przestudzoną czekoladę - ostatnia prosta przed podaniem deseru

Polewa nie powinna być gorąca, bo może roztopić delikatną masę z mascarpone. Odstaw ją na kilka minut na kamienny blat lub na drewnianą deskę. Czekolada powinna być ciepła, ale nie gorąca. Tarta oblana czekoladą nie tylko świetnie wygląda, ale przede wszystkim wspaniale smakuje.

Smacznego!

Komentarze